Ολοταχώς… για ολοκλήρωση του ΓεΣΥ

Το αργότερο τέλος του μήνα η ένταξη και των ιδιωτικών ΤΑΕΠ

Του Ειρηναίου Πίττα

Με την ένταξη των νέων ειδικοτήτων στο Γενικό Σύστημα Υγείας την 1η Δεκεμβρίου έγινε άλλο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση του συστήματος.

Φυσικά, όπως αποδείχτηκε, το ΓεΣΥ είναι «ζωντανός» οργανισμός, συνεπώς δεν χωρεί εφησυχασμό. Η βιωσιμότητα του Συστήματος στηρίζεται στη διαρκή διαβούλευση παρόχων και δικαιούχων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να επιλύονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Το επόμενο βήμα είναι η ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο σύστημα, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει με τη Β’ φάση την 1η Ιουνίου, αλλά λόγω της κατάστασης με την πανδημία αναβλήθηκε. Μετά τα ΤΑΕΠ, μοναδική εκκρεμότητα θα είναι τα κέντρα αποκατάστασης.

Ζωηρό το ενδιαφέρον των «άλλων επαγγελματιών υγείας»

Η  διαδικασία ομαλοποίησης του συστήματος μετά την ένταξη των άλλων επαγγελματιών υγείας στο ΓεΣΥ συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου. Οι επαγγελματίες υγείας, των οποίων οι κλάδοι εντάχθηκαν πρόσφατα, δείχνουν ενδιαφέρον για σύναψη σύμβασης και οι εγγραφές τους αυξάνονται συνεχώς. Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, η πλειοψηφία αναμένει την ενημέρωση και έγκριση από τους Συνδέσμους τους προτού εγγραφούν. Αυτή η διαδικασία αλλά και η εγγραφή ενός σημαντικού αριθμού επαγγελματιών, που θα μπορεί να εξυπηρετεί επαρκώς τους ασθενείς, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ Μαρία Κυθραιώτου. Να αναφέρουμε ότι από τους επαγγελματίες υγείας που εντάχθηκαν πρόσφατα, μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή και μπορεί κανείς να βρει στο σύστημα 32 φυσιοθεραπευτές και 6 οδοντίατρους. Λόγω και των μέτρων κατά του κορονοϊού που αποτρέπουν την υπογραφή συμβάσεων στα γραφεία του Οργανισμού, η διαδικασία γίνεται με άλλους τρόπους, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο χρονοβόρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, οι διαβουλεύσεις με τους παρόχους έχουν ολοκληρωθεί και έχουν γίνει οι τελικές προτάσεις. Πρόσθεσε δε, ότι το ενδιαφέρον από επαγγελματίες υγείας είναι μεγάλο.

Προσωποποιημένος και όχι απεριόριστος ο αριθμός συνεδριάσεων

Το ζήτημα που απασχολεί τους δικαιούχους από την 1η Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η ένταξη των άλλων επαγγελματιών υγείας, είναι οι συνεδρίες που θα δικαιούνται με τους παρόχους, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, αυτές δεν θα είναι απεριόριστες, αλλά θα εξαρτώνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση και τη διάγνωση. Επίσης, για τα παιδιά ο αριθμός της «οροφής» θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι τελικές προτάσεις του ΟΑΥ σε σχέση με τις «οροφές» συνεδριών που θα δικαιούται, μέσω ΓεΣΥ, ένας δικαιούχος είναι οι εξής:

Εργοθεραπευτές: 12 έως 48 για παιδιά και 9 έως 21 για ενήλικες

Κλινικοί διατροφολόγοι: 4 για παιδιά και 4 για ενήλικες

Κλινικοί Ψυχολόγοι: 6 έως 24 για παιδιά και 6 έως 18 για ενήλικες

Λογοπαθολόγοι: 18 για παιδιά και 9 για ενήλικες, με την υποσημείωση ότι θα υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετων συνεδριών για τα παιδιά κατόπιν έγκρισης σχετικής αίτησης πουν θα δύναται να υποβληθεί

Φυσικοθεραπευτές: 3 έως 48 για παιδιά και 6 έως 12 για ενήλικες

Κοινοτική νοσηλευτική: 12 για παιδιά και 12 για ενήλικες

Νοσηλευτές ψυχικής υγείας: 12 για παιδιά και 12 για ενήλικες, με την υποσημείωση ότι για σοβαρά πάσχοντες οι επισκέψεις θα μπορούν να φτάσουν τις 24 με δυνατότητα επιπλέον 12 συνεδριών

Οδοντίατροι: 0-4 ετών: Μία επίσκεψη το χρόνο για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.

4-6 ετών: Μία επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση (καθαρισμός) και έλεγχο.

6-12 ετών: Μία επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση, φθορίωση και έλεγχο.

12 ετών και άνω: Μία επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση και έλεγχο

Εκκρεμεί ακόμα ο αριθμός υπηρεσιών από μαίες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο ΟΑΥ είναι διατεθειμένος να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή παράλειψη προκύψει στην πορεία παροχής υπηρεσιών από τους πιο πάνω επαγγελματίες υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι για τις υπηρεσίες των φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, κλινικών διαιτολόγων και κλινικών ψυχολόγων θα καταβάλλεται συμπληρωμή €10 και για παιδιά και για ενήλικες. Νοείται ότι το ποσό των €10 ανά επίσκεψη θα προστίθεται στο συνολικό ποσό συμπληρωμών που καταβάλλει ο δικαιούχος κάθε χρόνο, με το ανώτατο όριο να ανέρχεται στα €150 ή €75, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται.

Μέχρι το τέλος του μήνα τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ

Κληθείς να σχολιάσει την ένταξη των ιδιωτικών Πρώτων Βοηθείων στο ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Όπως είπε, οι προτάσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν γίνει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και αναμένουν τις απαντήσεις τους. Ο διευθυντής του ΟΑΥ, όμως, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για μαζική συμμετοχή των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ θα είναι αντίστοιχος με τις άλλες παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να πηγαίνει σε όποιο συμβεβλημένο ΤΑΕΠ θέλει να εξυπηρετηθεί.

Τελευταίο βήμα πριν την τελική ολοκλήρωση παροχών από το Γενικό Σύστημα Υγείας θα είναι η ένταξη των κέντρων αποκατάστασης. Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η διαβούλευση θα ξεκινήσει σύντομα με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο η ένταξή τους και συνεπώς η τελική ολοκλήρωση του ΓεΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισφορές των δικαιούχων έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, συνεπώς οι προσθήκες επαγγελματιών υγείας στο Σύστημα δεν επηρεάζουν τη συνεισφορά των δικαιούχων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy