Η Ομάδα της Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την εγγραφή και τη συζήτηση στην ερχόμενη Σύνοδο της ΚΣΣΕ του θέματος της συνεχιζόμενης παραβίασης του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Τουρκίας. Η ΚΣΣΕ συνέρχεται στο Στρασβούργο στις 27-31 Ιανουαρίου και σε αυτή θα συμμετέχει ως μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Όπως έχει υπογραμμίσει η Ομάδα της Αριστεράς στο αιτιολογικό του αιτήματος της, χιλιάδες πολίτες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί στην Τουρκία έχουν κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν για στήριξη της τρομοκρατίας και πολλοί από αυτούς έχουν φυλακιστεί. Μόλις το 10% όσων είχαν απολυθεί στα πλαίσια της κατάστασης εκτάκτους ανάγκης μπόρεσαν να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι καθαιρέθηκαν, συνελήφθησαν και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές, τη στιγμή που και το δικαστικό σύστημα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η ΚΣΣΕ έχει ήδη υπαγάγει ξανά την Τουρκία υπό καθεστώς παρακολούθησης και αναμένεται ενδελεχής έκθεση και σχετικό ψήφισμα. Ωστόσο, η Ομάδα της Αριστεράς θεωρεί ότι απαιτείται άμεσα μια ενδιάμεση έκθεση της κατάστασης στα πλαίσια μιας έκτακτης συζήτησης στην επερχόμενη Σύνοδο της Συνέλευσης. Βασικό ζητούμενο είναι να εξετάσει η ΚΣΣΕ με ποιο τρόπο θα συμμορφωθεί η Τουρκία με τις αρχές και τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.