Ομάδα Πρωτοβουλίας ΠΕΟ και ΕΚΥΣΥ για κατάργηση πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63

Ευρεία σύσκεψη Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων με πρωτοβουλία της ΠΕΟ και της ΕΚΥΣΥ πραγματοποιήθηκε σήμερα για την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρη σύνταξη, κάτω από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία και σε αυτή συστάθηκε «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63».


Όπως τονίστηκε η μέχρι σήμερα άρνηση από πλευράς κυβέρνησης για θετική αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού αιτήματος αναγκάζει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά στη λήψη δυναμικών μέτρων και την πραγματοποίηση κινητοποίησης με στόχο την μαζική και αποφασιστική διεκδίκηση αυτού του ώριμου κοινωνικού αιτήματος.

Σημειώθηκε ότι οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία επανένταξης στην εργασία πολλών εργαζομένων ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας ολόκληρων οικονομικών κλάδων, η καθυστέρηση ένταξης των νέων στην εργασία και οι συνεχείς διακοπές στον εργασιακό βίο, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πολλούς αυτοεργοδοτούμενους επαγγελματίες, είναι παράγοντες που επαναφέρουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την απαίτηση της κοινωνίας για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ΤΚΑ.

Σημειώθηκε επίσης ότι το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί αρκετές φορές και έχει συζητηθεί επανειλημμένα και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθεί από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας το οποίο παραπέμπει συνεχώς σε νέες μελέτες.

Όπως αναφέρεται, η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έγινε, έχει καταδείξει ότι το ΤΚΑ εξακολουθεί να είναι μακροχρόνια βιώσιμο, δηλαδή παραμένει εξασφαλισμένη η μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του ΤΚΑ μέχρι το 2080.


Για το λόγο αυτό, προστίθεται, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63» ζητά από την Κυβέρνηση, το συντομότερο να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο με στόχο την κατάργηση της μείωσης 12% στις συντάξεις, όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ον έτος της ηλικίας τους.

Η σύσκεψη αποφάσισε όπως την Παρασκευή 2 Απριλίου, πραγματοποιηθεί Δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία θα στην οποία θα εγκριθεί κοινή διακήρυξη των οργανώσεων και θα εξαγγελθεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σειρά επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.