Ομάδες ακροδεξιών στήνουν πλεκτάνη κατά προσφύγων στη Χλώρακα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


 

  • Χρησιμοποιούν το προσφυγικό εμποτίζοντας ρατσισμό και ξενοφοβία την κυπριακή κοινωνία

 

Σε εκρηκτική εξελίσσεται η κατάσταση στη Χλώρακα, αφού ομάδα ακροδεξιών οργανώνει σκευωρίες κατά πολιτικών προσφύγων, με στόχο να διωχθούν από το χωριό. Νερό στο μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ρίχνει και το κυβερνητικό στρατόπεδο, με μπροστάρη τον Υπουργό Εσωτερικών και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη. Την ίδια ώρα η ανυπαρξία πολιτικών ένταξης στην κυπριακή κοινωνία, φέρνει την γκετοποίηση των προσφύγων.

Λόγω των χαμηλών ενοικίων που υπάρχουν στην περιοχή της Χλώρακας, μεγάλος αριθμός πολιτικών προσφύγων (κυρίως Σύροι) διαμένουν στο χωριό. Κάτι που προφανώς δεν αρέσει σε εθνικιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία. Ως εκ τούτου έχει γίνει οργανωμένη προσπάθεια να εμπλέξουν τους πρόσφυγες σε διάφορες υποθέσεις για να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το χωριό.

Μάλιστα η προσπάθεια αυτή γίνεται και μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τους ίδιους να αυτοαποκαλούνται «επιτηρητές», ενώ η εν λόγω ομάδα κινείται απειλητικά προς κάθε μετανάστη. Σε αναρτήσεις τους σε σελίδες που ασχολούνται με τα τοπικά ζητήματα της Χλώρακας, αναφέρουν πως όταν συλλάβουν κλέφτες, ιδίως αλλοδαπούς, θα τους πάρουν στην πλατεία της Χλώρακας «με τα άντερα τους γυρισμένα έξω». Ακόμα, οι ίδιοι ακροδεξιοί παροτρύνουν τον κόσμο να προπηλακίζει όσους ενοικιάζουν διαμερίσματα σε Σύρους.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου δρώντας ανενόχλητοι επιτίθενται στους πολίτες και τους παραδίδουν στις αστυνομικές Αρχές με το πρόσχημα ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση κατά την οποία την 1η Μαΐου συνελήφθησαν δύο Σύροι, με την κατηγορία ότι είχαν πρόθεση να απαγάγουν δύο παιδιά. Τουλάχιστον αυτή ήταν η μαρτυρία που έδωσε στην Αστυνομία, φρουρός ασφαλείας εταιρείας που συνεργάζεται με το Κοινοτικό Συμβούλιο. Όπως είπε, «ο ένας προσπαθούσε να πιάσει τα παιδιά». Παρ’ όλα αυτά δεν στοιχειοθετήθηκε κάτι τέτοιο εναντίον τους για αυτό και αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο φρουρός ασφαλείας έβαλε τις φωνές, τα παιδιά απομακρύνθηκαν, ενώ οι δύο επιβαίνοντες σε όχημα δεν εγκατέλειψαν την περιοχή.

 

Η κυβέρνηση σπέρνει το ρατσισμό

Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει των ορίων, όπως γίνεται σε κάθε έκφραση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, με τις δηλώσεις των κυβερνώντων να ενισχύουν το κλίμα που είναι ήδη τεταμένο.

Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών ότι στην Κύπρο διαμένουν 17 άτομα που έχουν σχέση με τον ISIS, σειρά πήρε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κατηγορώντας τους Σύρους κατοίκους Χλώρακας ότι σχετίζονται με τον ISIS.

Σε δημόσια παρέμβασή του κατήγγειλε ότι στη Χλώρακα «οι αιτούντες πολικό άσυλο προέρχονται από συγκεκριμένη περιοχή γειτονικής χώρας, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα διατηρούν στενούς δεσμούς με το ISIS, εμφανίζουν βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά, σε σημείο που οι κάτοικοι της κοινότητας να φοβούνται για την ασφάλειά τους και τις περιουσίες τους».

Ωστόσο, η Αστυνομία δεν έχει στα χέρια της καμία πληροφορία ότι άτομα που διαμένουν στη Χλώρακα έχουν σχέση με την οργάνωση τζιχαντιστών ISIS.

Η δήλωσή του αυτή εγείρει ερωτηματικά, όπως από πού πηγάζει η διαπίστωσή του και κατά πόσον μπορεί να τεκμηριώσει αυτές τις καταγγελίες. Κι εύλογα διερωτάται κανείς, εάν μετά τη σοβαρή αυτή τοποθέτηση του κ. Χατζηγιάννη, η Αστυνομία θα τον καλέσει να καταθέσει τα στοιχεία που κατέχει.

 

Κανένα πρόγραμμα ένταξης

Οι ευθύνες για την γκετοποίηση αλλοδαπών βαραίνουν την κυβέρνηση και τις Τοπικές Αρχές, αφού δεν εφαρμόζουν προγράμματα ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Χλώρακας, Νικόλα Λιασίδη, ρωτώντας τον κατά πόσον η κοινότητα διαθέτει προγράμματα ένταξης των προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία. Όπως μας ανέφερε, «δεν διαθέτουμε προγράμματα ένταξης αφού δεν μας ενημέρωσε κάποιος. Ούτε έχουμε την τεχνογνωσία».

 

Γιάννης Κακαρής