Ομαδικός βιασμός: Δικαίωση από το Ανώτατο ζητά η 19χρονη από τη Βρετανία

Ζητά ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη μέσω ψευδούς καταγγελίας

Δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά η νεαρή από τη Βρετανία που καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία στην πολύκροτη υπόθεση καταγγελίας ομαδικού βιασμού από ομάδα νεαρών από το Ισραήλ. 

Η εξέταση της έφεσης ξεκίνησε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο, με τη 19χρονη να ζητά ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στις 7 Ιανουαρίου 2020 καταδίκασε την κατηγορούμενη σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, αφού την έκρινε ένοχη στην κατηγορία της πρόκλησης δημόσιας βλάβης μέσω ψευδούς καταγγελίας για ομαδικό βιασμό της. Οι δικηγόροι της όμως ζητούν από το Ανώτατο ακύρωση της απόφασης υποστηρίζοντας ότι η κατηγορούμενη είχε υποκύψει σε πιέσεις από την Αστυνομία για να αλλάξει την αρχική της καταγγελία και να ομολογήσει ότι η καταγγελία ήταν ψευδής.

Η χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου διεξήχθη ενώ έξω από το κτίριο πραγματοποιείτο διαμαρτυρία από οργανωμένα σύνολα γυναικών, κάτι που είχε γίνει και κατά την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης στο δικαστήριο στο Παραλίμνι.

Μεγάλος αριθμός γυναικών, μέλη του «Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών» και της Οργάνωσης «Κόρες Ξαπόλυτες», διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ανώτατο κάνοντας λόγο για «άδικη δίκη» και για «μισογύνικη συνέργεια των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του θύματος».

Σε δηλώσεις της, η Ζέλεια Γρηγορίου, μέλος του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, είπε πως τα δύο Δίκτυα/Οργανώσεις έχουν ξεκάθαρη φεμινιστική προσέγγιση, για να προσθέσει πως κομμάτι της μεθοδολογίας τους είναι ότι θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα από το θύμα σε όλους αυτούς που συμμετέχουν στις διαδικασίες. Υποστήριξε επίσης πως υπήρξε επιτηδευμένη απραξία από αρμόδιους, οι οποίοι, όπως είπε, επέτρεψαν έτσι σε αυτή την περίπτωση να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε. Η κα Γρηγορίου ανέφερε ότι το Δίκτυο θεωρεί ότι έγινε μια άδικη δίκη με παραβίαση πρωτοκόλλων και διαδικασιών και ξεκαθάρισε πως τα μηνύματα των οργανώσεων γυναικών αναφέρονται γενικά στον τρόπο με τον οποίο οι βιασμοί αντιμετωπίζονται από τις ανακριτικές Αρχές στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και από δικηγόρους.

«Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα πέραν από τη βία κατά των γυναικών να έχεις δίκαιη δίκη και η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε δίκαιη δίκη», τόνισε η κα Γρηγορίου.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy