Ομάρ Λέιβα Λαφούλ : Έβαλαν στόχο τον κουβανικό λαό

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η διεθνής κοινότητα απορρίπτει τον αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα


 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

  •  «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την επανάστασή μας και τα επιτεύγματά της»
  •  «Η εφαρμογή του αμερικανικού αποκλεισμού επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της χώρας μας»
  •  «Ξεκίνησαν την εφαρμογή αντισυμβατικών εγκληματικών μέτρων, για να αποτρέψουν την προμήθεια καυσίμων στη χώρα μας»

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου η κουβανική κυβέρνηση θα αποταθεί για ακόμη μια φορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητώντας την καταδική του αμερικανικού αποκλεισμού του νησιού. Για ακόμη μια χρονιά αναμένεται πως όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου θα στηρίξουν την Κούβα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις των ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Για όλα αυτά, αλλά και την αντίσταση του κουβανικού λαού, μιλήσαμε με τον πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο, Ομάρ Λέιβα Ραφούλ.

Η Κούβα αντιμετωπίζει ακόμη ένα γύρο επιθέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υλοποιούνται με νέες κυρώσεις. Πώς επηρεάζει τη χώρα;

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έβαλε στόχο να ταλαιπωρήσει τον κουβανικό λαό με έναν μεγάλο αριθμό νέων πρόσθετων κυρώσεων που στοχεύουν να βλάψουν την οικονομία της Κούβας και να διακόψουν κάθε πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Ομπάμα. Στην εφαρμογή του πιο σκληρού και διαρκούς οικονομικού και χρηματοδοτικού αποκλεισμού, που εφαρμόστηκε πριν από 60 χρόνια, έχουν προστεθεί μια σειρά μέτρων, όπως η συμπερίληψη κουβανικών εταιρειών σε μαύρες λίστες, που τους απαγορεύεται να εμπορεύονται με αμερικανικές οντότητες, η απαγόρευση ταξιδιού για τους πολίτες της χώρας αυτής στην Κούβα, η απαγόρευση στα κρουαζιερόπλοιά τους να ελλιμενίζονται στη χώρα μας, και πιο πρόσφατα η απαγόρευση αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ να φθάνουν σε άλλες επαρχίες της Κούβας και αναγκάζοντάς τες να φθάνουν μόνο στην πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο προφανώς προκαλεί αναστολή των ταξιδιών και των συμβάσεων με τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ. Λίγες μέρες πριν εφαρμόστηκαν άλλοι περιορισμοί, που απαγόρευσαν στην Κούβα να ενοικιάζει αεροπλάνα από εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τον περασμένο Απρίλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφαση να επιτρέψει, σύμφωνα με τον Τίτλο ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton, να ληφθούν νομικά μέτρα ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων κατά των κουβανικών εταιρειών, ή ατόμων, ή τρίτων χωρών που έχουν εμπορική σχέση με ιδιοκτησίες στην Κούβα που εθνικοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα εφαρμογής μέτρων που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και με έντονο εξωεδαφικό χαρακτήρα, που επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο το εμπόριό μας και τις ξένες επενδύσεις.

Η εφαρμογή του αμερικανικού αποκλεισμού έχει προκαλέσει ζημιές αξίας άνω των 922 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, οι καταγεγραμμένες απώλειες από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019 ανήλθαν σε 104.148.178 δολάρια, σημειώνοντας πολύ υψηλές απώλειες σε όλους τους άλλους τομείς.

Από τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε 187 μέτρα που επηρεάζουν άτομα, κουβανικές εταιρείες και Κουβανούς κατοίκους στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ένα νέο κύκλο κυρώσεων, όπου κατηγορούν την Κούβα για την υποστήριξή της στη Βενεζουέλα. Πώς επηρεάζουν την Κούβα όλες αυτές οι επιθέσεις στη Βενεζουέλα;


Είναι αλήθεια ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να συνδέσει την αποτυχία της να ανατρέψει την κυβέρνηση που εκλέχθηκε από τον λαό της Βενεζουέλας με μια υποτιθέμενη υποστήριξη της Κούβας. Συχνά και αρρωστημένα οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών λένε ψέματα στον λαό τους και στη διεθνή κοινότητα. Είναι γελοίος ο τεράστιος αριθμός προσχημάτων που επινοήθηκαν για να προσπαθήσουν να συνδέσουν ότι στη Βενεζουέλα υπάρχουν περισσότεροι από 25 χιλιάδες Κουβανοί εν ενεργεία στρατιωτικοί που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Μαδούρο και συνεπώς δεν κατάφεραν να τον απομακρύνουν από τη θέση του. Η Κούβα επανέλαβε ότι δεν έχει στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα, δεν συμμετέχουμε καν σε οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής δραστηριότητας ή μυστικών υπηρεσιών. Ψεύδονται όταν υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα και προσπαθούν να αμαυρώσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα συνεργασίας της Κούβας. Οι σχέσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας βασίζονται στο σεβασμό και τη διεθνή αλληλεγγύη και αποτελούν παράδειγμα της συνεργασίας Νότου-Νότου μεταξύ των δύο χωρών.

Ευθυγραμμισμένο με αυτό είναι το γεγονός πως οι Αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν φέτος να ξεκινήσουν την εφαρμογή αντισυμβατικών εγκληματικών μέτρων για να αποτρέψουν την προμήθεια καυσίμων στη χώρα μας από διάφορες αγορές, ιδιαίτερα από τη Βενεζουέλα. Το επιδιώκουν αυτό μέσα από απειλές και διώξεις στις εταιρείες που τα μεταφέρουν, στις κυβερνήσεις νηολόγησης και σημαίας, στις ναυτιλιακές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό φυσικά μας έχει προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στο να εξασφαλίσουμε την παροχή καυσίμων που απαιτούνται για την καθημερινή δραστηριότητα της χώρας.

Πώς αντιδρούν άλλες χώρες μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις;

Η διεθνής κοινότητα σε μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει την εφαρμογή και την ενίσχυση του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Υπενθυμίζουμε ότι σε 26 περιπτώσεις ο κόσμος έχει πει στις διαφορετικές διοικήσεις αυτής της χώρας να πάψουν με την εμμονή τους να καταστρέψουν την Κούβα και να θέσουν τέρμα στον αποκλεισμό. Πέρσι, το 2018, 189 χώρες υποστήριξαν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε από τις ΗΠΑ τον τερματισμό του αποκλεισμού, ένα πραγματικό δείγμα της παγκόσμιας απόρριψης που υπάρχει εναντίον του.


Η διεθνής υποστήριξη που δέχεται η Κούβα κατά του αμερικανικού αποκλεισμού είναι συντριπτική, στην οποία προστίθεται η διεθνής υποστήριξη περιφερειακών ομάδων, οργανισμών αλληλεγγύης με την Κούβα, φίλων της χώρας μας, Κουβανών που ζουν στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απομονωμένες στη θέση τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον αποκλεισμό κατά της Κούβας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερή στη στάση της ενάντια στην εφαρμογή του αμερικανικού αποκλεισμού, αναγνωρίζοντας ότι έχει έναν έντονο εξωεδαφικό χαρακτήρα, με στόχο να επηρεάσει άμεσα τους εμπορικούς δεσμούς των ευρωπαϊκών χωρών με την Κούβα.

Στις παρούσες συνθήκες έχουμε επαναλάβει ότι δεν εγκαταλείπουμε ακόμη την επιθυμία να αναπτύξουμε μια πολιτισμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αναγνώριση των βαθιών διαφορών μας.

Τι προτίθεται να κάνει η Κούβα για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις;

Η Κούβα θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με ένα μεγάλο αριθμό δράσεων για την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών των προϊόντων μας αποδεδειγμένης ποιότητας στη διεθνή αγορά. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την επανάστασή μας και τα επιτεύγματά της, σεβόμενοι με δράσεις τις τεράστιες θυσίες που έπρεπε να περάσει ο λαός μας μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια στην απόφασή μας να είμαστε διαφορετικοί. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους ήρωες μας και την κληρονομιά του Φιντέλ, του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και πολλών άλλων που αποτελούν μέρος της ιστορίας μας.


Επίσης, θα εργαστούμε ακούραστα για να εξασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να μας υποστηρίζει στη νόμιμη απαίτησή μας για τον τερματισμό του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, γεγονός το οποίο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ευρεία υποστήριξη και την παγκόσμια αλληλεγγύη που έχουμε.

Κάτι πολύ σημαντικό για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η εμπιστοσύνη και η άνευ όρων υποστήριξη του λαού της Κούβας στην ανώτατη ηγεσία της χώρας, καθοδηγούμενοι από το Κομμουνιστικό μας Κόμμα. Ο κουβανικός λαός είναι ονειροπόλος και αγωνίζεται καθημερινά για να επιτύχει έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι ακόμα εφικτός.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου η κουβανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ακόμα μια φορά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Ανάγκη για λήξη του χρηματοοικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά της Κούβας». Η χώρα μας, ένα μικρό αλληλέγγυο νησί που βρίσκεται στην Καραϊβική, ελπίζει και πάλι να έχει την πολύτιμη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας υπέρ της άρσης του αμερικανικού αποκλεισμού εναντίον του λαού της Κούβας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.