ΟΜΑΡ ΛΕΪΒΑ ΡΑΦΟΥΛ: Η δύναμή μας πηγάζει από την επαναστατική μας ηθική

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη με την απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ. Για ακόμη μια χρονιά αναμένεται πως όλα τα κράτη του κόσμου θα στηρίξουν την Κούβα εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στα πλαίσια αυτά μιλήσαμε με τον πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο Ομάρ Λέιβα Ραφούλ.

 

  • Πράξη γενοκτονίας, άδικος και εναντίον ενός λαού για σχεδόν 60 χρόνια τώρα ο αποκλεισμός της Κούβας
  • Είναι επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν με τα 26 ψηφίσματα που ενέκρινε η διεθνής κοινότητα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και να θέσουν τέρμα, χωρίς καμία προϋπόθεση, στην πολιτική αποκλεισμού της Κούβας

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί άλλη μια ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του αποκλεισμού της Κούβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς λειτουργεί ο αποκλεισμός τόσο σε εμπορικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο; Πώς επηρεάζει τους Κουβανούς;

Πράγματι, στις 31 Οκτωβρίου θα ακουστεί εκ νέου το ευρύ αίτημα της διεθνούς κοινότητας να ζητηθεί για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να θέσει τέρμα στην εφαρμογή του αποκλεισμού, ο οποίος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πράξη γενοκτονίας, άδικος και εναντίον ενός λαού για σχεδόν 60 χρόνια τώρα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον αποκλεισμό είναι διάφορα, πράγμα που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του έχει εξωεδαφικό χαρακτήρα, διότι δεν επηρεάζει μόνο την Κούβα αλλά και τις χώρες που έχουν κυρίαρχους εμπορικούς ή οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα μου. Και έχουν υποστεί διώξεις και σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να καταβάλουν πρόστιμα που επιβλήθηκαν από φορείς της Βόρειας Αμερικής. Οι ζημιές που συσσωρεύονται από τον αποκλεισμό κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι δεκαετιών εφαρμογής φθάνουν το ποσό των 933 δισ. δολαρίων λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι της αξίας του χρυσού στη διεθνή αγορά.

Exposicion Onu 24 En

Πιο συγκεκριμένα, τι μπορούμε να πούμε;

Απλά να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τον αποκλεισμό: Στις 17 Νοεμβρίου 2017, λίγες μόλις μέρες μετά που 191 κράτη-μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν τερματισμό του αποκλεισμού, το Γραφείο Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών των Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων επέβαλε πρόστιμο 291.000 δολαρίων στην εταιρεία 825 BCC Corporate S.A., βελγική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Alpha Card Group, για την πώληση πιστωτικών καρτών μεταξύ 2009 και 2014 οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για αγορές στην Κούβα. Ένα άλλο παράδειγμα συνέβη στις 5 Απριλίου 2018, όταν ζητήθηκε από την εταιρεία Cook Medical η αγορά καρδιακών βαλβίδων διαφόρων τύπων, αγγειακών προθέσεων και συσκευών εξόρυξης ηλεκτροδίων, μεταξύ άλλων προϊόντων για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας των ασθενών που απαιτούν υπηρεσίες παρεμβατικής καρδιολογίας, κλινικής ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότη, καθώς και καρδιαγγειακής χειρουργικής. Η εταιρεία ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 9 Απριλίου 2018 ότι τα προϊόντα της δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση ή διανομή στην κουβανική αγορά.

Exposicion Onu 22 En

Μέχρι στιγμής, η Κούβα κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη των 191 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, πώς ήταν δυνατόν για την Κούβα να λάβει αυτή την υποστήριξη;

Η δύναμή μας αυτή πηγάζει από την ηθική που χαρακτήρισε την επαναστατική μας διαδικασία και τις ιδέες που μεταφέρθηκαν από τους κορυφαίους ηγέτες μας, ιδίως από τον ηγέτη μας Φιντέλ Κάστρο που μας δίδαξε να μη λέμε ποτέ ψέματα, να αγωνιζόμαστε με τις ιδέες μας και όχι με όπλα. Η διεθνής κοινότητα απορρίπτει την εφαρμογή του αποκλεισμού επειδή γνωρίζει ότι είναι άδικος και απάνθρωπος και προσπαθεί να γονατίσει με πείνα και ελλείψεις το λαό της Κούβας. Η εφαρμογή του αποκλεισμού επηρεάζει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς της Κούβας όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες απορρίπτουν ολοένα και περισσότερο τον αποκλεισμό και απαιτούν το τέλος της εφαρμογής του.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν με τα 26 ψηφίσματα που ενέκρινε η διεθνής κοινότητα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και να θέσουν τέρμα, χωρίς καμία προϋπόθεση, στην πολιτική αποκλεισμού της Κούβας. Γνωρίζουμε ότι για την υποστήριξη της Κούβας στη διεθνή κοινότητα, στην κρίση να αντιταχθούν στο κακό που προκαλεί ο αποκλεισμός, έχει την πρωτοκαθεδρία η ηθική και ο σεβασμός. Όλα αυτά, παρά τις ισχυρές πιέσεις που πολλές χώρες έπρεπε να υποστούν από διάφορες διοικητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Exposicion Onu 9 En

Πώς εφαρμόζεται και ποια είναι η αντι-κουβανική εκστρατεία;

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει πως οι Αρχές στην Ουάσινγκτον προωθούν απεγνωσμένα δράσεις που στόχο έχουν να εμποδίσουν την ευρεία υποστήριξη που έχει η Κούβα στο θέμα του αποκλεισμού, ζήτημα στο οποίο εκείνοι βρίσκονται απομονωμένοι. Πρώτον, πριν από δύο βδομάδες συντόνισαν μια αποτυχημένη συνάντηση στις αίθουσες του ΟΗΕ με πρόσχημα την υποτιθέμενη ανησυχία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, προσπαθώντας να αποτρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το ζήτημα του αποκλεισμού. Η συνάντηση απέτυχε επειδή δεν είχε αξιοπιστία. Δεύτερον, η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προωθεί την ένταξη τροποποιήσεων στο ψήφισμα της Κούβας για τον τερματισμό του αποκλεισμού και την έγκρισή του στις 31 Οκτωβρίου, με στόχο την αμαύρωση της σχεδόν ομόφωνης παγκόσμιας υποστήριξης στις πολιτικές του αποκλεισμού στην Κούβα. Όλα αυτά καταγγέλθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες Παρίγια, στις 24 Οκτωβρίου στην Αβάνα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι ενέργειες προορίζονται να αποτύχουν και ότι και πάλι ο κόσμος θα πει όχι στον αποκλεισμό.

Exposicion Onu 7 En

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει ένα νέο κύμα επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα…

Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας διατάραξης των διμερών σχέσεων και εντατικοποίησης του αποκλεισμού της Κούβας. Το 2017 ο Τραμπ υπέγραψε το Μνημόνιο Προεδρικής Εθνικής Ασφάλειας για την Ενίσχυση της Πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, ένα έγγραφο που υποδήλωνε τη σύσφιγξη του αποκλεισμού. Το μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, νέες απαγορεύσεις στις οικονομικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των αμερικανικών εταιρειών με τις κουβανέζικες εταιρείες. Περιορίζει επίσης την ελευθερία μετακίνησης των Αμερικανών πολιτών με την κατάργηση των μεμονωμένων ταξιδιών στην κατηγορία των ανταλλαγών που ονομάζεται «πόλη σε πόλη» και με μέτρα επιτήρησης για τους υπόλοιπους επισκέπτες της χώρας.

Είναι γνωστό ότι όλα αυτά οφείλονται στις πιέσεις που ασκούν μειονοτικές ομάδες στη Φλώριδα στο πλαίσιο της Γερουσίας αυτής της χώρας και ότι δεν αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματα της τεράστιας κοινότητας των Κουβανών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε της πλειοψηφίας του ίδιου του πληθυσμού τους, που υποστηρίζει το τέλος του αποκλεισμού.

Η Κούβα επανέλαβε ότι διατηρεί τη διάθεση να αναπτύξει μια έντιμη και πολιτισμένη σχέση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με βάση την κυρίαρχη ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Παρά τις επιθέσεις, ο λαός της Κούβας αντιστέκεται, αλλά μπόρεσε επίσης να παρουσιάσει μερικά αξιοσημείωτα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Πώς ήταν δυνατόν αυτά τα επιτεύγματα υπό τέτοιες συνθήκες;

Exposicion Onu 1 En

Ο αποκλεισμός δεν επηρεάζει μόνο την ανάπτυξη της οικονομίας μας, αλλά επηρεάζει επίσης σοβαρά όλους τους τομείς, όπως την υγεία, την εκπαίδευση, τη σίτιση κ.λ.π. Παρά το γεγονός ότι αυτό επισκιάζει την καθημερινή ζωή της Κούβας, ο λαός μας εκπαιδεύεται και ενημερώνεται για τα εθνικά και διεθνή γεγονότα. Οι ηγέτες μας, μας διδάσκουν να μοιραζόμαστε το λίγα που έχουμε και μας ενσταλάζουν με αρχές, ούτως ώστε να είμαστε αλληλέγγυοι με τα ευγενή ιδανικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί, οι καθηγητές, οι προπονητές μας και πολλοί άλλοι δουλεύουν σε όλες τις ηπείρους.

Είμαστε βέβαιοι ότι την 31η Οκτωβρίου, η Κούβα θα έχει και πάλι την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας υπέρ της δίκαιης απαίτησης για το τέλος του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά του κουβανικού λαού.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.