Ομάρ Λεϊβά Ραφούλ στην «Χ»: «Όπλα» μας η αλληλεγγύη και το διεθνιστικό πνεύμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από την Κουβανική Επανάσταση -1η Ιανουαρίου 1959- ο Κουβανός Πρέσβης στην Κύπρο, Ομάρ Λέιβα Ραφούλ, παραχώρησε συνέντευξη στη «Χαραυγή» μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τον πολυετή οικονομικό αποκλεισμό, των ΗΠΑ, αλλά και για τη λαθεμένη αντίληψη της πλειοψηφίας του λεγόμενου «δυτικού κόσμου» για την Κούβα.

Ο κ. Ραφούλ αναφέρθηκε φυσικά στην πανδημία του κορονοϊού, στο διαχρονικό ιατρικό «θαύμα» της χώρας του, αλλά και στο Νόμπελ Ειρήνης.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Κούβα καταφέρνει να στηρίζεται εξ ολοκλήρου στα δικά της «πόδια» πράγμα αξιοθαύμαστο αν σκεφτεί κάποιος ότι έχετε απέναντι σας μιαν υπερδύναμη. Με ποιους τρόπους το έχει επιτύχει αυτό διαχρονικά;

Όπως γνωρίζετε, την 1η Ιανουαρίου εμείς οι Κουβανοί θα γιορτάσουμε την 62η επέτειο του Θριάμβου της Επανάστασης, παρά το γεγονός ότι 12 διοικήσεις των ΗΠΑ προσπάθησαν να μας νικήσουν. Το γεγονός ότι πρέπει να αντισταθούμε στις επιθέσεις της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και στρατιωτικής, μας έκανε ένα λαό που έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους κορυφαίους ηγέτες του, υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Όσο περισσότερες ενέργειες κάνουν για να μας ανατρέψουν, τόσο ισχυρότεροι βγαίνουμε και αυτό έχουν επιτύχει: Μεγαλύτερη ενότητα του κουβανικού λαού.

 

Οι εχθροί της χώρας μας προσπάθησαν να σπείρουν τη δυσαρέσκεια μέσα στον πληθυσμό, το μίσος προς τους ηγέτες μας, ενώ έχουν ενορχηστρώσει εκτεταμένες εκστρατείες δυσφήμισης και έχουν χρηματοδοτήσει ανατρεπτικές ενέργειες και τρομοκρατικές πράξεις. Όμως ο κουβανικός λαός αντέδρασε παρέχοντας ευρεία υποστήριξη στο σοσιαλιστικό μας σύστημα και στα επιτεύγματα της επανάστασης. Εάν αποκηρύτταμε όλα όσα έχουμε επιτύχει, δεν θα ήμασταν συνεπείς με την ιστορία της Κούβας, με τους ήρωές μας και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να έχουμε τόσα πολλά να δείξουμε σήμερα.

«Είμαστε η Κούβα Ζωντανή! Είμαστε η χώρα που έχει αποφασίσει να αντισταθεί και να νικήσει τις πολιορκίες και τις πιο σκληρές και διεστραμμένες επιθέσεις. Και συνεχίζουμε εδώ: Ζώντας, αντιστεκόμενοι, δημιουργώντας και κερδίζοντας»

Μπορείτε να επεκταθείτε στην οικονομική πτυχή του πολυετούς αποκλεισμού;

Έχουν περάσει 62 χρόνια που ο κουβανικός λαός υφίσταται τον πιο σκληρό οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό που υπήρξε ποτέ. Αυτός ο αποκλεισμός, που επιβλήθηκε από τις

 

ΗΠΑ εναντίον της Κούβας έχει προκαλέσει, μέχρι σήμερα, ζημιές ύψους 144,4 δισ. εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες στην Κούβα ύψους 5,5 δισ. εκατομμυρίων δολαρίων. Βλάπτει άμεσα τον κουβανικό λαό, την κουβανική οικογένεια – παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Πώς να μην λέμε λοιπόν ότι είναι πράξη εγκληματική και γενοκτονίας;

 

Πώς καταφέραμε να διατηρηθούμε με έναν τέτοιον πόλεμο ενάντια στην κουβανική οικονομία; Η απάντηση βρίσκεται στον λαό. Ένα λαό με ευρεία κουλτούρα, χωρίς ούτε έναν αναλφάβητο, ο οποίος είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις, να τοποθετηθεί μεταξύ του καλού και του κακού, του υγιούς και του επιβλαβούς, του δίκαιου και του άδικου. Ένας λαός θαυμαστής και οπαδός του έργου του Μαρτί, του Φιντέλ, του Ραούλ και επί του παρόντος του Προέδρου Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ, σύμβολου της συνέχειας της διαδικασίας μας. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που μας επέτρεψε να παραμείνουμε όρθιοι ήταν η διαρκώς αυξανόμενη διεθνής αλληλεγγύη, η σχεδόν ομόφωνη απόρριψη του αποκλεισμού από τη διεθνή κοινότητα που ζητά τον τερματισμό του και ο θαυμασμός που απολαμβάνει η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Για όλα αυτά, ο κουβανικός λαός και οι αρχές είναι εξαιρετικά ευγνώμονες.

 

Συμπερασματικά, ο αποκλεισμός είναι μια έκφραση της ιστορικής αδυναμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ότι η Κούβα είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, το οποίο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να απολαμβάνει και να μπορεί να ασκήσει πλήρως την κυριαρχία και την αυτοδιάθεσή του.

«Το “μυστικό” για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η σταθερότητα του συστήματος υγείας της χώρας μας»

Η ιατρική στην Κούβα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα παγκόσμια. Με ποιον τρόπο η ηγεσία της χώρας βοήθησε ώστε να είστε πρωτοπόροι στον συγκεκριμένο τομέα;

Για να καταλάβουμε πώς η Κούβα έγινε ιατρική δύναμη, πρέπει κανείς να επιστρέψει στην αρχή της επανάστασης. Ήταν μια στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αφήσει την Κούβα χωρίς ιατρικό προσωπικό, γι’ αυτό από την 1η Ιανουαρίου 1959, από τους 6.300 γιατρούς που είχαμε για περίπου 6,5 εκ. κατοίκους, οι 3.000 εγκατέλειψαν το νησί, γεγονός το οποίο προκάλεσε μια τεράστια υγειονομική κρίση.

Αλλά για την ηγεσία της χώρας, με τον Φιντέλ στο τιμόνι, το σημαντικό ήταν όχι μόνο η ανάλυση του προβλήματος, αλλά και η εξεύρεση μόνιμης λύσης. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και χωρίς αποκλεισμούς εθνικού συστήματος υγείας. Στην Κούβα, η υγεία είναι ένα καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα στην υπηρεσία ολόκληρου του πληθυσμού της. Η προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος, επομένως είναι ένα δίκαιο, δωρεάν και εξαιρετικά επαγγελματικό σύστημα υγείας.

 

Μέχρι σήμερα, η Κούβα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 376 χιλιάδες επαγγελματίες και τεχνικούς σε διάφορους κλάδους των ιατρικών επιστημών. Όπως είπε ο Φιντέλ, «θα γινόμασταν μια χώρα ανδρών και γυναικών της επιστήμης» και έτσι κι έγινε.

 

Κορονοϊός. Η Κούβα και πάλι δείχνει το δρόμο με την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο;

Κούβα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη νόσο COVID-19 με μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του αποκλεισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε τον περασμένο Μάρτιο να σταματήσουν οι συγκρούσεις και οι κυρώσεις, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση μιας τόσο επικίνδυνης πανδημίας, οι Αρχές της Ουάσινγκτον αύξησαν τα μέτρα του αποκλεισμού στην Κούβα. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2020 μια εταιρεία της Βόρειας Αμερικής προσλήφθηκε για να μεταφέρει στην Κούβα μια παρτίδα μάσκες προσώπου και διαγνωστικά κιτ για τη θανατηφόρα ασθένεια, που στάλθηκε από την κινεζική εταιρεία Alibaba, και αναίρεσε την τελευταία στιγμή την παραγγελία της με το επιχείρημα των εχθρικών κανονισμών περί εγκλεισμού.

«Το γεγονός ότι πρέπει να αντισταθούμε στις επιθέσεις της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, μας έκανε ένα λαό που έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους ηγέτες του, υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας»

 

 

Η αποτελεσματική απόδοση του κουβανικού λαού και της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του COVID-19 μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη σταθερότητα του κουβανικού συστήματος υγείας. Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, η Κούβα έχει αναφέρει 11.205 επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19, εκ των οποίων οι 9.705 έχουν αναρρώσει και, δυστυχώς, 142 άτομα έχουν πεθάνει. Περιλαμβανόμαστε επίσης σε ένα μικρό αριθμό χωρών που δεν έχουν καταγράψει θανάτους από COVID-19 εγκύων γυναικών, παιδιών ή προσωπικού υγείας. Προς το παρόν έχουμε τέσσερα υποψήφια εμβόλια για την καταπολέμηση του COVID, που βρίσκονται ήδη στη φάση της κλινικής δοκιμής, το οποίο τοποθετεί την Κούβα ως την πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που πέτυχε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και μας τοποθετεί στην επιλεγμένη ομάδα 47 εθνών που εργάζονται για τη λήψη ενός προληπτικού εμβολίου κατά του ιού.

Παρά την ενορχηστρωμένη εκστρατεία των ΗΠΑ για να δυσφημίσουν την κουβανική ιατρική συνεργασία και τα κονδύλια εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν για αυτό, 53 ομάδες εργασίας του σώματος Henry Reeve, από περίπου 3.000 επαγγελματίες, έχουν σταλεί σε 39 χώρες. Αυτή η αλληλεγγύη και το διεθνιστικό πνεύμα που ενστάλαξε ο Φιντέλ Κάστρο, για να μοιραζόμαστε τα λίγα που έχουμε, οδήγησε στο αίτημα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι από την Κύπρο λαμβάνουμε πάντα εκφράσεις αγάπης και αλληλεγγύης και ένα παράδειγμα αυτού είναι οι πρόσφατες υποψηφιότητες στην Επιτροπή Νόμπελ υπέρ του Κουβανικού Σώματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και από τον Κύπριο ακαδημαϊκό Σωτήρη Θεοχαρίδη.

 

Πώς κρίνετε στην παρούσα φάση την κοινωνικο-πολιτική και οικονομική συγκυρία στην Κούβα και ποια η πρόβλεψή σας για το άμεσο μέλλον της χώρας;

Η κουβανική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του κομμουνιστικού μας κόμματος, δεν σταμάτησε να εργάζεται για να διατηρήσει τα επιτεύγματα της επανάστασής μας. Οι Κουβανοί ηγέτες δεν διαχωρίζονται από τον λαό τους, είναι μέρος του λαού και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την κουβανική οικογένεια.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουμε το 2021 μια διαδικασία οργάνωσης της κουβανικής οικονομίας, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση αυτής της σφαίρας και για την ευημερία του κουβανικού λαού.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω υπενθυμίζοντας τα λόγια του Προέδρου της Κούβας στις 18 Δεκεμβρίου στο κλείσιμο της Εθνοσυνέλευσης, όπου τόνισε: «Είμαστε η Κούβα Ζωντανή! Είμαστε η χώρα που έχει αποφασίσει να αντισταθεί και να νικήσει τις πολιορκίες και τις πιο σκληρές και διεστραμμένες επιθέσεις. Και συνεχίζουμε εδώ: Ζώντας, αντιστεκόμενοι, δημιουργώντας και κερδίζοντας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.