Ανακούφιση και επαναφορά στην ομαλότητα της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, αποτέλεσε η απόφαση των εργαζομένων στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού και του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που είχαν εφαρμόσει τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Μαθητές, ιδιαίτερα από την επαρχία, οι οποίοι σε αυτό τα διήμερο υποχρεώθηκαν σε απουσία από τα σχολεία τους, όπως και ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν μέσο να μεταβούν στην πόλη σε καθορισμένα ραντεβού τους στα νοσοκομεία, με την αναστολή της απεργίας ξαναβρήκαν τους ρυθμούς τους και εξυπηρετούνται κανονικά από τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμη ή έστω ότι θα διαρκέσει για πολύ αφού η αναστολή των απεργιακών μέτρων που εφαρμόστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν ουσιαστικά μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των εργαζομένων, θέλοντας να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στο Υπουργείο Μεταφορών και στις εταιρείες να διαβουλευτούν και να βρουν οριστικές λύσεις στις οικονομικές και άλλες διαφορές τους. Σχετικό είναι και το περιεχόμενο επιστολής την οποία απέστειλαν χθες στην αρμόδια Υπουργό αλλά και τις Διευθύνσεις των έξι εμπλεκόμενων εταιρειών, οι συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ, οι οποίες προειδοποιούν ότι οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν στα απεργιακά μέτρα αν συνεχιστεί η ασυνεννοησία και η άγονη αντιπαράθεση Υπουργείου και εταιρειών, από την οποία επηρεάζονται άμεσα οικονομικές εργοδοτικές συνθήκες και των ιδίων. Ειδικότερα, οι συντεχνίες, αναφερόμενες στο καίριο ζήτημα της έγκαιρης καταβολής των μισθών των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες και την κανονική πληρωμή τους κάθε τέλος του μηνός, προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή εκτός από τις δυναμικές διεκδικήσεις των δεδουλευμένων τους και μάλιστα την πρώτη εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.

Επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, την απόλυτη ευθύνη για την ταλαιπωρία του κοινού θα την έχουν το Υπουργείο και οι εταιρείες, οι συντεχνίες καλούν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε εντατικές διαβουλεύσεις για επίλυση όλων των διαφορών τους ώστε να μπορέσει το σύστημα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών να λειτουργήσει ομαλά. Εκφράζουν, δε, την προθυμία και την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις για αμοιβαίο όφελος.

Χρήστος Χαραλάμπους