«Όμικρον» στην Κύπρο: Κανένα από πέντε περιστατικά δε χρήζει νοσηλείας

Ανακοίνωση δειγμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον Έκθεση Γενετικής Ανάλυσης Αλληλουχιών SARSCoV-2

Στο πλαίσιο του ενδελεχούς και αυστηρού ελέγχου που διενεργείται στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως της νέα μετάλλαξης Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως μετά από την αλληλούχιση δειγμάτων θετικών κρουσμάτων που έγιναν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, εντοπίστηκαν επιπλέον περιστατικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα περιστατικά συνδέονται με τα τρία περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες 10 Δεκεμβρίου και σχετίζονται με ιστορικό ταξιδιού και εντοπίστηκαν στην επαρχία Λεμεσού. Κανένα απο τα συνολικά πέντε περιστατικά δε χρήζει νοσηλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση Γενετικής Ανάλυσης Αλληλουχιών SARS-CoV-2 του εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με ημερομηνίες συλλογής από 11 Νοεμβρίου 2021 έως 5 Δεκεμβρίου 2021 στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν λεπτομερείς γενετικές αναλύσεις σε 299 αλληλουχίες SARS-CoV-2. Δέκα αλληλουχίες αποκλείστηκαν, λόγο μη επαρκές σήματος αλληλουχίας. Το στέλεχος για κάθε δείγμα αναλύθηκε και βρέθηκε ότι υπήρχαν 6 (2%) αλληλουχίες της παραλλαγής Δέλτα (Β.1.617.2) και 281 (97%) αλληλουχίες από εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα. Τα πιο ψηλά εκπροσωπούμενα εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα ήταν το AY.43 με 73 (25%) αλληλουχίες, το ΑΥ.122 με 56 (19%), και το AY.4 με 49 (16%) αλληλουχίες. Το Delta plus AY.4.2 αναγνωρίστηκε σε 7 αλληλουχίες, το εξελικτικό της υποστέλεχος Delta plus ΑΥ.4.2.1 σε 4 αλληλουχίες, και η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) σε 2 αλληλουχίες, σε αυτό το σύνολο δεδομένων.

Συμπερασματικά σε αυτή την έκθεση:

  • Εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον (B.1.1.529) σε 2 δείγματα (ημερομηνία συλλογής 04-12-2021). Τα δυο αυτά δείγματα δεν δημιούργησαν μοριακή συστάδα (molecular cluster) που δεικνύει ότι δεν έχουν επιδημιολογική σχέση μεταξύ τους.
  • Αύξηση της “Delta plus” AY.4.2 ( 7 αλληλουχίες) και εμφάνιση του εξελικτικού υποστελέχους της “Delta plus” ΑΥ.4.2.1 (4 αλληλουχίες).
  • Νεοεμφάνιση του καινούργιου εξελικτικού υποστελέχους της Δέλτα ΑΥ.122, σε ψηλό ποσοστό (19%).
  • Μεγάλη μείωση της αρχικής παραλλαγής Δέλτα (Β.1.617.2) (2% σε αυτό το σύνολο δεδομένων), και σημαντική αύξηση για τα εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα (97% σε αυτό το σύνολο δεδομένων).
  • Από όλα τα εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα επικρατεί το ΑΥ.43 με 73 (25%) αλληλουχίες.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.