Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου: Απογραφή 2021! Δεν αφήνουμε τον Αρχιεπίσκοπο να μιλάει για εμάς!

Η 1η Οκτωβρίου 2021 έχει ανακοινωθεί ως η ημερομηνία έναρξης της απογραφής πληθυσμού 2021 στην Κύπρο. Κοιτάζοντας το ερωτηματολόγιο δεν μας προξενεί έκπληξη ότι είναι σχεδιασμένο να παρουσιάζει μια μεγεθυμένη εικόνα σε σχέση με το ποσοστό των Χριστιανών Ορθόδοξων που κατοικούν στην Κύπρο. Αργότερα, αυτό το ποσοστό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από την Εκκλησία, ώστε να εγκολπώσει ακόμη περισσότερες δομές του κράτους και να ελέγχει δια πλαγίων οδών την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου

 

«Συγκεκριμένα, το ερώτημα όπως τίθεται στο ερωτηματολόγιο της απογραφής πληθυσμού είναι «Ποιο είναι το θρήσκευμα του/της….;»

Αρχικά, είναι προβληματικό το γεγονός πως η ερώτηση προϋποθέτει πως ο/η συγκεκριμένος/η πολίτης έχει κάποιο θρήσκευμα ενώ η διευκρίνιση του θρησκεύματος θα έπρεπε να ακολουθεί την ερώτηση «είστε θρήσκος;» Έτσι, όλοι θα κατευθυνθούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κάτι το οποίο αντανακλά περισσότερο την εθνο-πολιτισμική τους καταγωγή, παρά το θρήσκευμά τους.

Προβληματικές είναι και οι άλλες επιλογές που δίνονται. Για παράδειγμα, η πρώτη επιλογή είναι «Χριστιανός Ορθόδοξος» και η δεύτερη και τρίτη είναι «Αρμενική εκκλησία» και «Μαρωνιτική εκκλησία» ενώ η τέταρτη επιλογή είναι «Ρωμαιοκαθολικός». Κάποιες επιλογές αφορούν στο θρησκευτικό δόγμα, ενώ άλλες αφορούν στην εκκλησία που ανήκει κάποιος. Κάποιος Ρωμαιοκαθολικός, μπορεί για παράδειγμα να είναι και μαρωνίτης. Επίσης, ένας Χριστιανός Ορθόδοξος, μπορεί να ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, της Ρωσίας ή την Αρμένικη. Το μπέρδεμα προκύπτει επειδή το ερωτηματολόγιο δεν είναι αμερόληπτο ούτε κατασκευασμένο με επιστημονικά κριτήρια.

Είναι για αυτό σημαντικό να απαντήσουμε σωστά στο ερωτηματολόγιο.

Είσαι άθεος; Πες το! Είσαι ντεϊστής; Πες το! Είσαι αγνωστικιστής; Πες το! Είσαι πανθεϊστής; Πες το! Είσαι χριστιανός χωρίς να εντάσσεσαι σε κάποια εκκλησία; Πές το!

Μην αφήνεις τον Αρχιεπίσκοπο να μιλά για σένα!»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.