Ομόφωνα ψηφίστηκε ο 3ος Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2020

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον 3ο Συμπληρωματικό Προϋπολογισμός του 2020, για συμπληρωματικές πιστώσεις ύψους €231.100.912, αφού προηγουμένως σταύρωσε κονδύλια. Όπως αναφέρεται στη εισηγητική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός θα επιφέρει επιβάρυνση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο 1,14% του ΑΕΠ.

Τα κονδύλια σταυρώθηκαν προς τρίμηνη ενημέρωση της Βουλής είπε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης διευκρινίζοντας ότι αυτά αφορούν κονδύλι για τις ειδικές ανεξάρτητες υπηρεσίες, κονδύλι που αφορά θέματα ατόμων διεθνούς προστασίας και για τα 20 εκ, που αφορούν φάρμακα και εμβόλια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ άλλων οι πρόσθετες πιστώσεις προορίζονται να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες που προκύπτουν λόγω της χρονικής επέκτασης μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 των ειδικών σχεδίων που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, οι κυριότερες απαιτούμενες πρόσθετες πιστώσεις αφορούν:
Κάλυψη της καταβολής έκτακτης κρατικής βοήθειας σε αιγοπροβατοτρόφους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19 με κονδύλι ύψους €1.500.000, καθώς και οικονομική στήριξη σε 517 πατατοπαραγωγούς υπό τη μορφή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), λόγω των δυσμενών καλλιεργητικών συνθηκών του προηγούμενου έτους, με κονδύλι ύψους €1.850.000.

Υλοποίηση του πλάνου λειτουργίας των Μονάδων Αφαλάτωσης (€8.000.000).

Κάλυψη εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα των Υλικών Συνθηκών Υποδοχής που παρέχονται στους Αιτητές Διεθνούς Προστασίας (€14.000.000).

Παραχώρηση στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν σε άμεσες πληρωμές-εκταρικές επιδοτήσεις (€14.000.000).

Διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών λόγω της χρονικής επέκτασης μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (€150.000.000).

Κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω αποστολής ασθενών σε ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό για θεραπείες που δεν προσφέρονται από τον δημόσιο τομέα στη βάση του «Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας» (€6.000.000), την υποβολή επιδοτούμενων ασθενών σε εξετάσεις και θεραπείες που δεν προσφέρονται από τα κυβερνητικά νοσηλευτικά ιδρύματα (€8.000.000) και την κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω αγοράς φαρμάκων και εμβολίων (€20.000.000).

Αφορά επίσης δαπάνες για την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 243 άτομα, ήτοι από 12 980 σε 13 223, για σκοπούς κάλυψης αναγκών που προκύπτουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι ικανοποιεί η ευρύτατη σύμπνοια να στηριχθεί ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης. Υπάρχουν αυτοί που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και έχουν ανάγκη τη στήριξη τους κράτους και αυτοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα είπε σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου του ΕΛΑΜ για τις δαπάνες που αφορούν τα άτομα διεθνούς προστασίας και κάλεσε τους Βουλευτές να ψηφίσουν σε νόμους τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και αυτά θα κάνουν το διαχωρισμό μεταξύ αυτών που χρήζουν διεθνούς προστασίας και αυτών που εκμεταλλεύονται το σύστημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου παρατήρησε ότι στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η κοινωνία και η οικονομία, πρέπει τα σχέδια στήριξης να τρέξουν προσθέτοντας ότι τα 150,εκ. αφορούν τα σχέδια αυτά. Περαιτέρω ανέφερε ότι εκκρεμεί απάντηση από την Κυβέρνηση για στήριξη προς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήτηθηκαν στα 63 και συνεχίζουν ως αυτοεργοδοτούμενοι ή μικρομεσαίοι και δεν περιλήφθηκαν στο όποιο σχέδιο. Απαντήσεις αναμένονται και για κάποιες άλλες ομάδες που δεν καλύπτονται από τα σχέδια, συνέχισε προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να έχει ανοιχτά αφτιά και να παρακολουθεί τις ανάγκες. Αναφορικά με τη διεθνή προστασία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κύπρος όπως κάθε ευνομούμενο κράτος είναι δεσμευμένο με διεθνείς συμβάσεις για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στη μεγάλη διαδήλωση των ανθρώπων του πολιτισμού “που αρνούνται την κοροϊδία των 900 ευρώ για 3 μήνες ανεργίας”, όπως είπε. Περαιτέρω απηύθυνε “έντονη και δυνατή έκκληση προς την Κυβέρνηση” να οδηγήσει σε κατάληξη το θέμα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.