Ομόφωνη απόφαση ΓΣ ΠΕΟ για στήριξη Α.Μαυρογιάννη – Ισχυρό μήνυμα για Προοδευτική Αλλαγή (φωτογραφίες)

«Ισχυρό μήνυμα για Προοδευτική Αλλαγή, έστειλε η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), για τη στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου.

Αναλυτικά:

«Η απόφαση βασίστηκε στους κοινούς πολιτικούς στόχους που μοιράζονται, η ΠΕΟ και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γύρω από τα ζητήματα οικονομίας, στο Κυπριακό, τα εργασιακά και την κοινωνική ευημερία.

Όπως ανέφερε, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη δίνουν απάντηση στην απαίτηση της κοινωνίας και των εργαζομένων για προοδευτική αλλαγή.

Της απόφασης προηγήθηκε η ομιλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατά την οποία διαβεβαίωσε ότι «η δική μας διακυβέρνηση θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί κατανοούμε, συνειδητοποιούμε και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να εργαστούμε για την προστασία των πολλών».

Τόνισε ότι, όλο αυτό τον καιρό που βρίσκεται σε περιοδεία, διαπιστώνει πως η πλειονότητα της κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Ανέφερε πως, είναι διάχυτη η αγωνία των απλών ανθρώπων, των μικρομεσαίων, της νέας γενιάς πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών, πώς θα καταφέρουν να πληρώσουν το ρεύμα, τα καύσιμα, να φροντίσουν για το μέλλον των παιδιών τους», συμπλήρωσε.

Peo Mavrogiannis 4 Scaled

Υπογράμμισε ότι, το κράτος προνοίας αφέθηκε σε αναποτελεσματικές πολιτικές και οι κοινωνικές ανισότητες τα τελευταία δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, έχουν μεγεθυνθεί. Δήλωσε ότι ακόμα και τώρα που ολόκληρη η κοινωνία διαμαρτύρεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις τιμές, την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας υπάρχει απροθυμία να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Εξήγησε ότι, για να πάει η κοινωνία μπροστά πρέπει να πηγαίνει μπροστά το σύνολο της κοινωνίας. «Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά όταν εκείνοι που παράγουν δεν απολαμβάνουν το μέρισμα που δικαιούνται», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως, όλοι μιλούν για την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. «Εμείς θέλουμε αυτή η αλλαγή να έχει συγκεκριμένο στίγμα: Το στίγμα της Προοδευτικής Αλλαγής», ανέφερε εμφαντικά.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επισήμανε ότι, στηρίζει την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού και τη διεύρυνση της για όλους τους εργαζόμενους. «Με στόχο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της η ΑΤΑ ως μηχανισμός αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών και παράλληλα για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και αδυναμίες, θα προχωρήσουμε σε ένα δημιουργικό κοινωνικό διάλογο με στόχο να την κρατήσουμε πιο κοινωνικά δίκαιη», εξήγησε.

Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, υπογράμμισε ότι θα είναι στοχευμένη, αρχής γενομένης από την επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας όλων των στεγαστικών σχεδίων, αλλά και της αύξησης προσφοράς οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές και ενοίκια. Αλλά και με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής στέγασης, που να αφορά σε μέτρια και χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά, με την αύξηση των δυνατοτήτων του ΚΟΑΓ και την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θα προχωρήσουμε επίσης με τη σύσταση ενός ενιαίου Φορέα Στεγαστική Πολιτικής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής όλων των στεγαστικών σχεδίων», πρόσθεσε.

Peo Mavrogiannis 1 Scaled

Εξήγγειλε πως η διακυβέρνηση θα έχει ως στόχο, τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Αυτό σημαίνει άμεση μελέτη του τρόπου κατάργησης της μείωσης των συντάξεων κατά 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος. Στόχος μας είναι να δοθεί μία ορθολογιστική και αναλογιστικά ισορροπημένη λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τα χρόνια συνεισφοράς στο σύστημα. Δε νοείται μειωμένη σύνταξη μετά το 65ο έτος για ανθρώπους που έχουν υπερκαλύψει τα χρόνια εργασίας τους ή και εργάστηκαν σε επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», επισήμανε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι, όλοι μαζί θα φύγουμε από εδώ πεπεισμένοι ότι τον ερχόμενο Φλεβάρη θα κάνουμε πράξη την αλλαγή που θέλουμε: αλλαγή προς όφελος των πολλών, αλλαγή για το καλό της πατρίδας μας και των ανθρώπων της».

Η Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ

«Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 26/09/2022, σε ειδική συνεδρία με θέμα τις Προεδρικές Εκλογές 2023.  Κατά την Συνεδρία του το  Γενικό Συμβούλιο  της ΠΕΟ είχε την δυνατότητα να ακούσει τις τοποθετήσεις και τις θέσεις του  ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο Κυπριακό, στην οικονομία και σε βασικά εργασιακά και κοινωνικά θέματα.

Η ΠΕΟ ουδέποτε ήταν ουδέτερη και αμέτοχη στους πολιτικούς αγώνες του λαού μας αφού πάντοτε το αποτέλεσμα τους επιδρά καθοριστικά στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα.   Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις Προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 2023.

Μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το κυπριακό έχει οδηγηθεί σε μια άκρως επικίνδυνη στασιμότητα με την διχοτόμηση να βρίσκεται προ των πυλών.

Τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής και χρησιμοποίησης της εξουσίας για ίδιον συμφέρον  γίνονται μέρος της κυβερνητικής πολιτικής εκθέτοντας την Κύπρο διεθνώς.

Οι κοινωνικές ανισότητες  συσσωρεύονται και παγιώνονται και  η κυβέρνηση αντί να ενεργήσει για ανατροπή αυτών των δεδομένων  με ετεροβαρείς αποφάσεις όπως ήταν η πρόσφατη απόφαση για τον Κατώτατο Μισθό, στηρίζει  τις θέσεις  των εργοδοτών.  Παράλληλα με  πολιτικές που η ίδια η κυβέρνηση εφαρμόζει  όπως η αγορά υπηρεσιών προωθεί την απορρύθμιση της εργασίας.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ανάγκη για αλλαγή με προοδευτικό περιεχόμενο, με την οποία ο τόπος να γυρίζει σελίδα και όχι απλά με εναλλαγή προσώπων που θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές είναι πέραν από επιτακτική.

Οι τοποθετήσεις του κ. Μαυρογιάννη, όπως αυτές αναπτυχθήκαν ενώπιον του ΓΣ της ΠΕΟ για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν έντονα την κυπριακή κοινωνία, όπως είναι το Κυπριακό, τα ζητήματα οικονομίας, τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, δίνουν απάντηση στην απαίτηση της κοινωνίας και των εργαζομένων για προοδευτική αλλαγή.

Με τον κ. Μαυρογιάννη υπάρχει κοινή αντίληψη για τους κινδύνους που ενέχει η στασιμότητα στο κυπριακό.

Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τονίζει την ετοιμότητα του να αναλάβει πρωτοβουλίες που να οδηγούν στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Γκράν Μοντανά με πλήρη και αταλάντευτη προσήλωση στη λύση Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα όπως αυτή προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Οι θέσεις του για την αναγκαιότητα της παρέμβασης του κράτους για εισαγωγή ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα στους πιο ευάλωτους εργαζόμενους,  για την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων που να καθιστούν υποχρεωτικούς για όλους τους εργοδότες τους βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων σε κλάδους και τομείς που λειτουργούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους έχουν και οι θέσεις που κατέθεσε για τον τερματισμό της απαράδεκτης μεθόδου της  αγορά υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος όπου ξεκάθαρα υπογράμμισε την ανάγκη για κατάργηση της μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Ξεκάθαρη είναι και η θέση του για στήριξη του θεσμού της ΑΤΑ και για την ανάγκη πλήρους επαναφοράς και επέκτασης της.

Για τα πιο πάνω σοβαρά ζητήματα, και πολλά άλλα ζητήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όπως η ακρίβεια, ο υποψήφιος Πρόεδρος παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση επίλυσής τους, με λύσεις εφικτές.

Με βάση τα πιο πάνω, και τη δεδομένη, αδήριτη ανάγκη που υπάρχει για προοδευτική αλλαγή  και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές.

Tο ΓΣ της ΠΕΟ, καλεί τα στελέχη και τα μέλη της ΠΕΟ να εργαστούν με αυταπάρνηση, δραστήρια και μαχητικά, παίρνοντας στα χέρια τους το μέλλον του τόπου, για την εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, του ανεξάρτητου υποψήφιου, κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Γενικό Συμβούλιο ΠΕΟ»

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.