Ομοφοβικό παραλήρημα στελέχους της ΕΦ: Παρέμβαση της Αστυνομίας σε περίπτωση ποινικού αδικήματος

Διερεύνηση των ομοφοβικών αναφορών στην Ε.Φ. ζητά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Διερεύνηση των ομοφοβικών αναφορών υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς, όπως αυτές καταγράφηκαν σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Οργάνωσης ACCEPT, Νικόλας Τρύφων, ανέφερε ότι η Αστυνομία μετέβη για έρευνα στο σπίτι του εν λόγω στελέχους της Εθνικής Φρουράς, καθώς, όπως ανέφερε, φαίνεται πως ένα από τα παιδιά του ανέλαβε να συνεχίσει τη ρητορική αυτή μέσω Facebook.

O κ. Τρύφων ανέφερε ότι σκοπός της Οργάνωσης, που κατήγγειλε και επίσημα χθες το πρωί το περιστατικό στην Αστυνομία, δεν είναι να βάζει τον οποιονδήποτε στη φυλακή, αλλά, όπως είπε, η ενημέρωση της κοινωνίας. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση θεσμών όπως η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά. Πάντως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ταγματάρχης Ανδρέας Στυλιανού, ανέφερε ότι διατάχθηκε ήδη έρευνα, έχει διοριστεί ερευνώντας λειτουργός και όπως είπε, το αργότερο σε δέκα ημέρες θα υπάρξουν αποτελέσματα. Επεσήμανε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες από στελέχη που απασχολεί η Εθνική Φρουρά.

Παρέμβαση της Αστυνομίας σε περίπτωση που προκύψει ποινικό αδίκημα κατά την εξέταση της υπόθεσης

Εξάλλου, ερωτηθείς ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Ε.Φ. αποδέχεται τον καθένα και την κάθε μια όπως είναι. «Δεν υπάρχει διάκριση για κανέναν και να είστε σίγουροι ότι θα διερευνηθεί και θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε. Διευκρίνισε επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας ενήργησε αμέσως μόλις πήρε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα και πριν παρέμβει η Επίτροπος Διοίκησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανού είπε ότι σε περίπτωση που προκύψει ποινικό αδίκημα κατά την εξέταση της υπόθεσης, αυτεπάγγελτα η Αστυνομία μπορεί να επέμβει.

Εξάλλου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ είπε ότι «εμείς ετοιμάζουμε επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ως προς τη διερεύνηση για την πιθανότητα διάπραξης ποινικού αδικήματος». Ερωτηθείσα σχετικά, η Επίτροπος είπε ότι «ο ρόλος ο δικός μας είναι να παρεμβαίνουμε με τοποθέτηση και να προχωρούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες». «Αρμόδιες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή είναι το Υπουργείο Άμυνας και ο Αρχηγός Αστυνομίας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της  προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πράξη μέλη κοινότητας παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy