Ομοιόμορφα υγειονομικά μέτρα και άνοιγμα των σημείων διέλευσης

Συνεχίζονται οι επαφές και οι πιέσεις με στόχο να ανοίξουν τα οδοφράγματα

 

Του  Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Φαίνεται ότι η μπάλα για τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης βρίσκεται πλέον στα… πόδια της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες από την ηγεσία της κοινότητας.

Η διαδικασία για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σημεία διέλευσης βρίσκεται υπό μελέτη από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και συγκεκριμένα εξετάζεται ποια τεστ θα είναι αποδεκτά, δηλαδή εάν γίνονται αποδεκτά μόνο τα PCR ή και τα rapid tests, αλλά και ανά πόσες ώρες θα χρειάζεται η προσκόμιση των τεστ.

Σημειώνεται ότι όποια απόφαση παρθεί για το καθεστώς που θα διέπει τα σημεία διέλευσης θα είναι ομοιόμορφη και για τις δύο πλευρές και θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός πως το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη (12/05) νέα μέτρα στα κατεχόμενα, δεν συμπεριλήφθηκαν χαλαρώσεις στα σημεία διέλευσης, εκτός από τα άτομα που επιθυμούν να μεταβούν στις ελεγχόμενες υπό την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για θεραπεία, για τους Ελληνοκυπρίους που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα για θεραπεία, με αποδεικτικό ενός αρνητικού PCR διάρκειας 72 ωρών και για άτομα που διεξάγουν εμπόριο μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, που απαιτείται να έχουν PCR τεστ διάρκειας μιας εβδομάδας. Για τα άτομα που διαμένουν στον Κάτω Πύργο επιτρέπονται οι διελεύσεις μέσω κατεχομένων για οποιοδήποτε λόγο, νοουμένου ότι έχουν στην κατοχή τους αρνητικό PCR διάρκειας 72 ωρών, για τα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα επιτρέπονται οι μονοήμερες διελεύσεις στα κατεχόμενα με αρνητικό PCR μιας εβδομάδας και για τους μόνιμα διαμένοντες στην Πύλα επιτρέπεται η μετάβαση στα κατεχόμενα για οποιοδήποτε άλλο λόγο για μονοήμερη επίσκεψη με αρνητικό PCR των τελευταίων 48 ωρών.

Παράλληλα, η απομόνωση των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ούτε και οι συγγενείς τους μπορούν να τους επισκεφθούν, γεγονός που ισχύει από τον Νοέμβριο, φαίνεται ότι θα αρθεί μόνο με την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας.

Ασίμ Ακανσόι: Το ζήτημα του ανοίγματος των σημείων διέλευσης θα επιλυθεί μέσω του ειλικρινούς διαλόγου

«Το ζήτημα του ανοίγματος των σημείων διέλευσης μπορεί να επιλυθεί μέσω της βούλησης, της θέλησης και του ειλικρινούς διαλόγου», ανέφερε στη «Χαραυγή» το μέλος της Επιτροπής Κυπριακού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και εκπρόσωπος του κόμματος στη «βουλή», Ασίμ Ακανσόι.

Τόνισε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο να περιμένουμε να βελτιωθούν πλήρως οι συνθήκες της πανδημίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα να κρύβεται πίσω από την «ανώτατη επιτροπή υγείας» και παρατήρησε ότι, καθώς η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει μεταβεί σε ένα καινούργιο σύστημα (SafePass) όπου έχουν αναπτυχθεί νέες πρακτικές ανάλογα με τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν διενεργήσει PCR ή και rapid test ή νοσήσει από τον ιό, η τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει στις συνήθεις πρακτικές, δηλαδή παραμένει στον ίδιο παρονομαστή.

Ο Α. Ακανσόι γνωστοποίησε πως όλοι οι καταστηματάρχες ζητούν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα σημεία διέλευσης, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Αράστα (σ.σ. δρόμος στην κατεχόμενη Λευκωσία με πολλά καταστήματα), στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία.

Διερωτήθηκε εάν η πολιτική διοίκηση των Τουρκοκυπρίων διαθέτει ένα χάρτη πορείας για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των κοινοτήτων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρόσφατα ο κ. Τατάρ και ο κ. Αναστασιάδης προτίμησαν τις αμοιβαίες προκλήσεις και λογομαχίες αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων.

Λεωνίδας Φυλακτού: Η μπάλα βρίσκεται στους Τουρκοκυπρίους

«Μέσα από τις συνεδριάσεις της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, η δική μας πλευρά έχει θέσει ως εισήγηση τη λήψη ομοιόμορφων μέτρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στα σημεία διέλευσης, αλλά και τη λήψη μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά για το μέλλον», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Λεωνίδας Φυλακτού.

Επεσήμανε ότι πλέον αναμένεται η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την εφαρμογή της εισήγησης που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι στην παρούσα χρονική περίοδο επικρατούν ανομοιόμορφα μέτρα κατά τη διέλευση από και προς τα κατεχόμενα. Εξήγησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτρο για τη διέλευση από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές θέτει την υπόδειξη ενός αρνητικού PCR τεστ μέγιστης διάρκειας 72 ωρών.

Πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο του 2020 και μετά από συναντίληψη του τέως Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά τον Μάιο του ίδιου έτους για μία κατηγορία ειδικών ομάδων, που συμπεριλάμβανε φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους, κατά την πρώτη φορά που διακινήθηκαν από τα οδοφράγματα αρκούσε ένα αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης, ενώ τώρα θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο κ. Φυλακτού τόνισε ότι είναι πιο αυστηρά σε σύγκριση με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς πέραν της περίπτωσης της καραντίνας που επιβάλλεται για όλους τους διερχόμενους από τις ελεύθερες περιοχές, μόνο με ειδική άδεια μπορεί να διέλθει κάποιος των κατεχομένων και με την παρουσία αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών.

Ερωτηθείς πού βρίσκεται το εμπόδιο για την αναίρεση της απομόνωσης των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ούτε και οι συγγενείς τους μπορούν να τους επισκεφθούν, ο κ. Φυλακτού απάντησε ότι την ευθύνη έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Όπως η Κυπριακή Δημοκρατία θέσπισε τις ειδικές κατηγορίες πριν από έναν περίπου χρόνο, υπήρχαν και οι αντίστοιχες ειδικές κατηγορίες και για τους Ελληνοκυπρίους που περνούσαν προς τα κατεχόμενα, οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων τους εγκλωβισμένους, τους συγγενείς τους, αλλά και τους επανεγκατασταθέντες, όμως η τουρκοκυπριακή κοινότητα ήρε τις ειδικές κατηγορίες τον περασμένο Νοέμβριο», παρατήρησε.

Τζενκ Σοϊντάν: Βρισκόμαστε σε διαδικασία μελέτης

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία μελέτης για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σημεία διέλευσης», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, δρ Τζενκ Σοϊντάν.

Επεσήμανε ότι στο παρόν στάδιο βρίσκεται υπό μελέτη ανά πόσες ώρες θα χρειάζονται τεστ, ποια τεστ θα γίνονται αποδεκτά, δηλαδή εάν γίνονται αποδεκτά μόνο τα PCR ή και τα rapid tests, αλλά και πόσες ώρες ή και μέρες θα μπορούν τα άτομα να διαμένουν στις δύο πλευρές.

Ξεκαθάρισε ότι εάν εφόσον υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα, θα ισχύουν χωρίς κάποιες διαφορές και για τις δύο πλευρές. «Εάν καταλήξουμε σε μία συμφωνία, τότε θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα και ταυτόχρονα για τις δύο κοινότητες», εξήγησε και πρόσθεσε ότι αλλάζοντας τα μέτρα που λαμβάνονται στα σημεία διέλευσης, θα είναι ένα γεγονός που θα καταστεί επωφελές τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους.

«Πιστεύω ότι το κλείσιμο των σημείων διέλευσης έχει επηρεάσει σε διάφορους τομείς τις δύο κοινότητες στερώντας τους την άμεση επαφή. Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων οι άνθρωποι θα ξαναέρθουν σε επαφή βοηθώντας στο κτίσιμο και την καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Σοϊντάν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χρυσή τομή μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και τα σημεία διέλευσης θα ανοίξουν ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.