Ομορφιές της Κύπρου – Μεταναστευτικά και άλλα πουλιά του ζωικού και θαλάσσιου κόσμου
Μεταναστευτικά και άλλα πουλιά του ζωικού και θαλάσσιου κόσμου ευδοκιμούν στη χώρα μας και δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να τα απολαμβάνουν

Λίμνη της Ορόκλινης, Αλυκή Λάρνακας, Πάρκο Αθαλάσσας. Κάποιες από τις πλούσιες σε πουλιά του ζωικού και θαλάσσιου βασιλείου τοποθεσίες που καθιστούν τη χώρα μας πλούσια σε ομορφιές. Πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής συνθέτουν μιας απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό, το οποίο ο φωτογραφικός φακός του συνεργάτη μας Φίλιππου Χρίστου κατέγραψε και παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες της «Κυριακάτικης Χαραυγής».

Χειμώνα και άνοιξη, χιλιάδες μεταναστευτικά, υδρόβια πουλιά συγκεντρώνονται στους υδροβιότοπους μας και άλλα το φθινόπωρο χρησιμοποιούν το κλίμα και τα θετικά της φύσης μας για σταθμό ανεφοδιασμού κατά το μακρινό τους ταξίδι.

Η λίμνη Ορόκλινης είναι ένας από τους επτά μόνο φυσικούς υδροβιότοπους του νησιού. Βρίσκεται περίπου 10km από την πόλη της Λάρνακας και νότια της κοινότητας Βορόκληνης στην επαρχία Λάρνακας. Βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά, η λίμνη Ορόκλινης έχει καθοριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (CY6000010) για δύο σημαντικά είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά Himantopushimantopus και την Πελλοκατερίνα Vanellus spinosus, τα οποία ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά. Επίσης, βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Οικοτόπους, έχει καθοριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας για την αλοφυτική της βλάστηση. Επίσης, είναι ένας από τους 3 υδροβιότοπους όπου εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία. Οι άλλοι δύο είναι η λίμνη Παραλιμνίου και οι αλυκές Λάρνακας.

Εκτός από τα δύο είδη πουλιών που αποτελούν και τα είδη καθορισμού της λίμνης, ακόμα 4 είδη που ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά φωλιάζουν ή έχουν καταγραφεί να φωλιάζουν (Τρουλλουρίδα Burhinus oedicnemus και Γλαρόνι Sterna albifrons), ενώ το Πλουμίδι Charadrius alexandrinus και η Θαλασσοχελιδόνα Sterna hirundo φώλιασαν μόνο το 2007. Επίσης, ακόμα 58 είδη του Παραρτήματος Ι χρησιμοποιούν τη λίμνη κατά τη μετανάστευση (την άνοιξη ή το χειμώνα) ή για να διαχειμάσουν, ενώ ακόμα 36 μεταναστευτικά είδη που δεν ανήκουν στο Παράρτημα Ι, κυρίως υδρόβια πουλιά, χρησιμοποιούν τη λίμνη κατά τη μετανάστευση. Συνολικά στη λίμνη έχουν καταγραφεί 190 διαφορετικά είδη (στοιχεία από το πρόγραμμα LIFE Ορόκλινης).

Η Αλυκή της Λάρνακας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυκή στην Κύπρο και είναι έκτασης 2,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 1997 ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή βάσει της κυπριακής νομοθεσίας περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους. Είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή (Συνθήκη Ramsar και Δίκτυο NATURA 2000) και ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ευρώπη για τα υδρόβια πτηνά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λίμνη γεμίζει με νερό και φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά, μεταξύ των οποίων χιλιάδες φλαμίνγκο που μένουν εκεί την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, καθώς και αγριόπαπιες κι άλλα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη, ως ενδιάμεση στάση στα μεταναστευτικά τους ταξίδια. Το πιο βασικό στοιχείο της τροφικής αλυσίδας στο οικοσύστημα των λιμνών είναι οι μικρές γαρίδες άλμης Artemia (Artemia salina), στις οποίες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή του υδροβιότοπου. Όταν τα φλαμίνγκο και τα άλλα υδρόβια πουλιά δεν βρίσκουν τροφή, εγκαταλείπουν την αλυκή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη λίμνη Ακρωτηρίου στη Λεμεσό ή νότια προς την Αφρική.

Μέσα από την περιοχή της λίμνης περνά ένα γραμμικό μονοπάτι της φύσης, το οποίο έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και οδηγεί μέχρι το παλιό Υδραγωγείο των Καμάρων. Κατά μήκος της διαδρομής παρέχονται πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, όπως είναι τα δέντρα, οι θάμνοι και τα λουλούδια. Υπάρχουν επίσης παγκάκια σε κάποια σημεία της διαδρομής, καθιστώντας την ιδιαίτερα δημοφιλή για τους περιπατητές και τους λάτρεις του τζόκινγκ (από τη σελίδα του ΚΟΤ).

Στο Πάρκο της Αθαλάσσας βρίσκεται ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της Λευκωσίας, που μαζί με το πράσινο που τον περιβάλλει δρα ανασταλτικά ενάντια στη ρύπανση και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 170 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι μεταναστευτικά και χρησιμοποιούν τον υγρότοπο, είτε για να περάσουν το χειμώνα αποφεύγοντας το έντονο κρύο βορειότερων χωρών, είτε ως στάση κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι το φθινόπωρο και την άνοιξη. Ο επισκέπτης θα δει, επίσης, διάφορες πάπιες όπως την Πρασινοτζέφαλη, τη Σαξάνα και το Σαρσέλλι, εντυπωσιακούς ερωδιούς όπως η Χιονάτη και ο Σταχτοψαροφάς, και ίσως τη μικροσκοπική Αλκυόνη.