«Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο…»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του
Γιώργου Γεωργίου*

 

Αυτές οι εκλογές δεν θα κρίνουν, όπως λένε κάποιοι, το μέλλον του ΑΚΕΛ. Αυτό καθορίζεται από την πλούσια ιστορία του, τις αντοχές του στον χρόνο και τη διαλεκτική του ικανότητα να ανανεώνεται και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Ήδη έχει εξαγγελθεί Καταστατικό Συνέδριο που θα επιφέρει αλλαγές στις δομές, στον τρόπο λειτουργίας και σε νέες μορφές επικοινωνίας του με την κοινωνία.


Ούτε θα κρίνουν την τύχη ή την καταξίωση του ανεξάρτητου υποψήφιου που υποστηρίζει. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν το έχει ανάγκη. Με το πλούσιο βιογραφικό του, τον άσπιλο χαρακτήρα του, την πετυχημένη ενάσκηση των όποιων καθηκόντων ανέλαβε, το αδιαμφισβήτητο -και από τους ανθυποψηφίους του- ήθος που τον διακρίνει, την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα, εκτιθέμενος στην εκλογική διαδικασία.

Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν άλλα, πιο σημαντικά, πράγματα:

Αν θα σωθεί ο τόπος από την επερχόμενη λαίλαπα της διχοτόμησης. Ο Ν. Αναστασιάδης, πρωτομάστορας της μη λύσης, φεύγοντας αφήνει, ως κόκκινη γραμμή με τις ιδεοθύελλές του, επικίνδυνη παρακαταθήκη στο συναγερμικό δίδυμο: «τζείνοι ποτζιεί, εμείς ποδά…» Κανείς εκ των δύο επίδοξων διαδόχων του δεν αντέδρασε. Ο μεν Ν. Χριστοδουλίδης διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία του Κραν Μοντανά, ο δε Α. Νεοφύτου αρκέστηκε στο ψέλλισμα του «τσουνάμι», ευελπιστώντας για το δακτυλίδι της διαδοχής. Το οποίο δεν ήρθε ποτέ… Είναι πικρό το ποτήριο, αλλά αυτός ήταν πάντα ο Ν. Αναστασιάδης. Επιλήσμονας… Απλώς άργησε να το καταλάβει ο κ. Αβέρωφ…

Το «ποδά», βέβαια, του κ. Αναστασιάδη έχει όνομα, νόημα και ταυτότητα: «Ποδά» ανεξέλεγκτοι να λυμαινόμαστε το κράτος (όσο απέμεινε), με τα διαβατήριά μας, τους πύργους μας, τα ταξίδια μας, τα επιλεκτικά κουρέματα, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, τις διαφθορές και τις ανυπόφορες ντροπές ανά το παγκόσμιο. Με μια ελεγχόμενη δικαιοσύνη που βλέπει μόνο με το ένα μάτι. Το άλλο είναι θεόκλειστο, συγκαλύπτοντας τα σκάνδαλα ολκής. Ένα διάτρητο κράτος δικαίου, παρίας στην Ευρώπη και ανυπόληπτο στη διεθνή σκηνή. Εκείνος που φεύγει, άκουσον-άκουσον, νιώθει πληγωμένος που τον χαρακτηρίζουν διεφθαρμένο και αυτοί που έρχονται δηλώνουν περήφανοι γι’ αυτές τις αθλιότητες και πρόθυμοι συνεχιστές του… θεάρεστου έργου του απερχόμενου.


Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν κι άλλα κρίσιμα και καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον. Αν θα συνεχιστεί η βίαιη μετακίνηση πλούτου σε μια φούχτα οικογενειών. Οι μισθοί πείνας για τα παιδιά μας. Οι τραπεζικές αυθαιρεσίες, τα πάρτι με τις εταιρείες εξαγοράς των δανείων και οι αδικαιολόγητες εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας, η αδυναμία απόκτησης στέγης για τους νέους ανθρώπους, τα εξευτελιστικά επιδόματα, οι αλχημείες στην παιδεία, το μέλλον του ΓεΣΥ. Και από τα δύο συναγερμικά στρατόπεδα οι δεδηλωμένες διακηρύξεις δεν προοιωνίζονται αισιόδοξες προσδοκίες. Το αντίθετο.

Θα κριθεί και κάτι άλλο στις 12 του Φλεβάρη. Αν εννοούμε αυτό που λέμε. Ότι μας κούρασαν οι ψεύτες, οι κλέφτες και οι λαϊκιστές πολιτικοί. Η ιδιοτέλεια και η εξουσιολαγνεία τους. Ο ψευδοπατριωτισμός και τα κούφια λόγια. Ότι οι πολιτικοί μας πρέπει να έχουν ενσυναίσθηση για τους δίπλα. Ευαισθησία και ανεπιτήδευτη ανθρωπιά. Πνευματικότητα και ηθικό ανάστημα.

Αν εννοούμε αυτά που λέμε, θα πάμε στην κάλπη με σιγουριά για την ορθότητα, το βάρος και την αξία της ψήφου μας. Θα ψηφίσουμε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν τάζει πολλά. Γνωρίζει τις δυσκολίες. Θα παλέψει, όμως, ειλικρινά για τη λύση του Κυπριακού. Θα αφουγκραστεί τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Θα ανορθώσει τη χαμένη αξιοπιστία του κράτους μας. Ο λόγος του είναι συμβόλαιο τιμής με τον ψηφοφόρο. Όχι μόνο τον αριστερό. Τον κάθε δημοκράτη, κεντρώο, ακόμη και δεξιό που νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου.

Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Κύπρο μας.


Γιατί η Κύπρος μπορεί.

Γιατί της αξίζουν καλύτερες μέρες…

* Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.