Η γιορτή των θυσιών μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους Τ/κ

Περίοδο γιορτών διέρχεται η τ/κ κοινότητα. Μεταξύ 12-15 Αυγούστου γιορτάζεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο το Eid AL-Adha ή Kurban Bayram (γιορτή των θυσιών). Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί μιαν από τις πιο σημαντικές γιορτές του μουσουλμανικού κόσμου και είναι επίσημη αργία στις χώρες με πλειοψηφία μουσουλμάνων.

Παρόλα αυτά, όπως γράφουν τα τ/κ Μέσα, το γιορτινό τραπέζι είναι ακόμα πιο ακριβό από άλλες χρονιές, ειδικά όσον αφορά το κόκκινο κρέας. «Ακόμα και το πιο φθηνό τραπέζι “καίει” τις τσέπες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Havadis, που συμπληρώνει ότι το γιορτινό τραπέζι παραμένει ένα όνειρο για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα λόγω των απρόσιτων τιμών για το κρέας. Την πρώτη μέρα της γιορτής ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η σύζυγός του Μεράλ δέχθηκαν τους Τ/κ στο «προεδρικό», ενώ η «Αστυνομία» βρισκόταν επί ποδός.

Για τη γιορτή του Μπαϊραμιού οι ώρες επισκέψεων στις φυλακές έχουν επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, ώστε να μπορούν οι κρατούμενοι να γιορτάσουν μαζί με τους οικείους τους. «Δήμοι» και τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε οι γιορτές να διεξαχθούν σε «κλίμα ασφάλειας και ειρήνης» αναφέρουν τα τ/κ Μέσα, ενώ η «αρχή» ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι δεν θα διακοπεί η παροχή σε καμιά οικογένεια ακόμα και αν υπάρχουν οφειλόμενα.

Η διεύθυνση των Βακουφίων στα πλαίσια της γιορτής με τη βοήθεια εθελοντών μοίρασε λουκούμια σε περαστικούς στις κύριες οδικές αρτηρίες, θέλοντας να προβάλει το πνεύμα των ημερών, που είναι η προσφορά. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Θυσιών, Τ/κ συνηθίζουν να επισκέπτονται τον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

Φεστιβάλ θυσίας

Το Eid AL-Adha για τους Τ/κ ονομάζεται Kurban Bayram (γιορτή των θυσιών). Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί μιαν από τις πιο σημαντικές γιορτές του μουσουλμανικού κόσμου και είναι επίσημη αργία στις χώρες με πλειοψηφία Μουσουλμάνων.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή της η Ομάδα Διαθρησκευτικού διαλόγου της Κυπριακής Ειρηνευτικής Διαδικασίας, το Eid al Adha, που στα αραβικά σημαίνει «φεστιβάλ θυσίας», όπως είναι γνωστό στον μουσουλμανικό κόσμο, σηματοδοτεί το τέλος του Χατζ προς τη Μέκκα, ενώ στην Κύπρο είναι γνωστή ως Kurban Bayram, δηλαδή γιορτή των θυσιών. Για τους μουσουλμάνους, με το Eid al-Adha τιμάται η ημέρα που ο προφήτης Αβραάμ ή Ιμπραήμ θα θυσίαζε τον γιο του, αλλά δόθηκε εντολή από τον Θεό να προσφέρει ένα ζώο αντί γι’ αυτόν.

Η Ομάδα Διαθρησκευτικού διαλόγου της Κυπριακής Ειρηνευτικής Διαδικασίας εξηγεί ότι σύμφωνα την παράδοση του Eid AL-Adha ή Kurban Bayram, τα πρόβατα, οι κατσίκες, τα βοοειδή και οι καμήλες μπορούν να θυσιαστούν, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι σε αυτή τη γιορτή οι άνθρωποι μοιράζονται είδη κρέατος ή μπορεί να επιλέξουν να κάνουν εισφορές ώστε να παραχωρηθεί κρέας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Άννα Μισιαούλη