Συναντήσεις/ Ορίζοντας

ΟΝside project: Ο κόσμος ονειρεύεται να μπορεί να κάνει όνειρα 

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει την ομάδα ΟΝside project (Αρίστη Παύλου και Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου στο theYard.Residency.22 που διοργανώνει ο ΜΙΤΟΣ για δωδεκάτη χρονια στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό, με τη βιωματική εγκατάσταση  I am here. Can you hear me?.

Τι θα παρουσιάσετε στο theYard.Residency22;

Στο theYard.Residency22 θα παρουσιάσουμε το “I am here. Can you hear me?”, μια βιωματική εγκατάσταση που πραγματεύεται την έννοια των χαμένων ονείρων. Η κεντρική ιδέα της εγκατάστασης ακολουθεί την υπόθεση πως όλος ο κόσμος έχει κάποια όνειρα, που είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε όχι και αυτά τα όνειρα αφήνουν πάντα ένα ίχνος, που τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε. Με το “Ι am here. Can you hear me?” θέλουμε να βρούμε τα όνειρα των κατοίκων της Λεμεσού, χαμένα και μη και να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα αφήσουμε να ακουστούν σε ένα χώρο όπως το Ξυδάδικο. Η ιδέα προέκυψε κυρίως διαβάζοντας το Ανοιχτό Κάλεσμα του theYard.Residency, αλλά και από μία ανάγκη ως καλλιτέχνες να δημιουργήσουμε ένα έργο που βοηθά στο να ακουστεί η φωνή και τα όνειρα των κατοίκων μιας πόλης, και πιο συγκεκριμένα της Λεμεσού. Το “I am here. Can you hear me?” είναι παραγωγή του ONsite Project, σε επιμέλεια Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου, Αρίστης Παύλου και Άννης Σιακαλλή.   

Τα όνειρα αφήνουν πάντα ένα ίχνος, που τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε

Πως προσδιορίζετε τον όρο «βιωματική εγκατάσταση»; 

Η “βιωματική εγκατάσταση” ή “immersive installation” όπως ονομάζεται στα αγγλικά, είναι μια χωρική παρέμβαση η οποία προσκαλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν σε ένα χωρικό περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί από τους δημιουργούς, και μέσα σε αυτό να ζήσουν μία ολιστική εμπειρία με το να περιηγηθούν στο χώρο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ήχου, προβολής, φωτισμού, διάφορα άλλα τεχνολογικά μέσα αλλά και τη μετατροπή του χώρου  όπου τοποθετείται η εγκατάσταση μέσω του σχεδιασμού ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος. Στη δική μας περίπτωση, θέλουμε οι επισκέπτες του “I am here. Can you hear me?” κατά τη διάρκεια που θα βρίσκονται στο χώρο του Ξυδάδικου, να βυθιστούν σε ένα τόπο χωρίς όρια και περιορισμούς, και παράλληλα να ανακαλύψουν κάτι καινούργιο για τους εαυτούς τους και τους γύρω τους ενώ αφήνουν το δικό τους ίχνος.

Πως αντιλαμβάνεστε εσύ τη θεματική του φετινού theYard.Residency: “Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων”;

Ο τρόπος που αντιληφθήκαμε τη φετινή θεματική ενώ δημιουργούσαμε το αρχικό concept για την πρόταση μας, προέκυψε εν μέρη από το επακόλουθο της πανδημίας και του πόσα είχαν χαθεί από τη ζωή μας εκείνο το διάστημα, αλλά επιπρόσθετα και από το πόσο δύσκολη γίνεται η ζωή πλέον στη σημερινή κοινωνία – τόσο δύσκολη που σκεφτήκαμε ότι σε αναγκάζει να αφήσεις κάποια πράγματα και ανάγκες σου πίσω, για να μπορέσεις απλά να επιβιώσεις. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον, σε μια πόλη σαν τη Λεμεσό, μια πόλη που αλλάζει και μεταμορφώνεται συνεχώς, να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε αυτά που έχουν αφεθεί πίσω από τους κατοίκους της, είτε χαμένα όνειρα, είτε επιθυμίες, είτε οτιδήποτε και να το φέρουμε στην επιφάνεια, να τα αφήσουμε να ακουστούν μέσω της δημιουργίας ενός “αρχείου” που παίρνει τη μορφή μιας βιωματικής εγκατάστασης.  

Θέλουμε να βρούμε τα όνειρα των κατοίκων της Λεμεσού, χαμένα και μη και να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα αφήσουμε να ακουστούν σε ένα χώρο όπως το Ξυδάδικο

«Ωστόσο, τίποτα δεν ξεχνιέται, τίποτα δε χάνεται πραγματικά. Όλα αφήνουν ένα ίχνος που μένει ανεξίτηλο» αναφέρεται στο δελτίο τύπου. Ποιο το νόημα να επιστρέφει κανείς σε «χαμένα όνειρα» και σε αναμνήσεις; 

Το να ζούμε στο παρελθόν ποτέ δεν είναι καλό, καθώς δε μπορούμε να προχωρήσουμε πραγματικά μπροστά. Παρόλα αυτά ούτε δίκαιο είναι να αναγκαζόμαστε να αφήνουμε κάποια όνειρα και ανάγκες μας πίσω. Το να επιστρέφεις πίσω στις επιθυμίες σου, ίσως σε βοηθήσει να θυμηθείς κάτι που ήταν ιδιαίτερο για σένα, ακόμη και το πιο μικρό και να το επαναφέρεις στη ζωή σου. Το ενδιαφέρον με τα όνειρα, όπως το βλέπουμε και ορίζουμε εμείς για την εγκατάσταση μας, και αυτό που έχουμε πάρει και από τον κόσμο της Λεμεσού, δεν είναι τόσο η στροφή προς το παρελθόν και τη νοσταλγία, αλλά η στροφή προς το παρόν και το  μέλλον. Το που θα ήθελα ιδανικά να βρίσκομαι τώρα και μετά, αλλά και πως θα ήθελα να ήταν ιδανικά η πόλη μου.  

Το να επιστρέφεις πίσω στις επιθυμίες σου, ίσως σε βοηθήσει να θυμηθείς κάτι που ήταν ιδιαίτερο για σένα, ακόμη και το πιο μικρό και να το επαναφέρεις στη ζωή σου.

Ποια στιγμή της πόλης, ποια ανάμνηση της έχει μείνει ανεξίτηλη για σένα; Σε αυτή τη διαδικασία προς την παράσταση ανακάλυψες κάποιο ιδιαίτερο ξεχασμένο όνειρο που ζητεί «δικαίωση»; 

Για εμένα προσωπικά, καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό, μια από τις αναμνήσεις που μου μένουν ανεξίτηλες ήταν οι στιγμές που καθόμασταν με τους φίλους μου στην αποβάθρα του Μόλου τις νύχτες που βγαίναμε και συζητούσαμε. Απλές στιγμές, αλλά ταυτόχρονα σημαντικές. Μέσα από τη διαδικασία της έρευνας και της διεξαγωγής συνεντεύξεων από κατοίκους της Λεμεσού όλων των ηλικιών ανακαλύψαμε, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ότι ο κόσμος ονειρεύεται κάτι πολύ απλό: το να μπορεί να κάνει όνειρα.  

Ποια η άποψη σας για το theYard.Residency και γενικότερα για προγράμματα φιλοξενίας; 

Το theYard.Residency σαν πλατφόρμα, προσφέρει τον χώρο και την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας και το ίδιο ισχύει και γενικότερα για τα προγράμματα φιλοξενίας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες που μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασυνεργαστούμε με το theYard.Residency και ευχαριστούμε την ομάδα του Μίτου που επέλεξαν την πρόταση μας για το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας σαν μέρος των παράλληλων δράσεων. 

ΞυδΑδικο – ΓενεθλΙΟυ ΜιτΕλλα 34

26, 27, 28  Αυγούστου 2022

18:00-21:00 (loop διΑρκειας 20 λεπτΩν)

Πληροφορίες: 99106321

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy