ΠΑΡΑΘΥΡΑ

Δέκα χρόνια Open House Festival, πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα και φέτος

 

Το Οpen House Festival είναι ένα ετήσιο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού και περφόρμανς, το οποίο διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού από το 2010. Το φεστιβάλ φιλοξενεί έργα από την εγχώρια και διεθνή σκηνή και συμβάλλει στη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού της Κύπρου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Πρόκειται για μια μοναδική, αναφορικά με το είδος και το περιεχόμενό της, διοργάνωση για την καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου αφού κύριο χαρακτηριστικό της είναι η καινοτόμα, φρέσκια και τολμηρή προσέγγιση όσο αφορά στα έργα που φιλοξενούνται.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης της Στέγης Xορού Λεμεσού Moving the New, έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο/την ιδέα που εξελίσσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Ενδεικτικά στο φεστιβάλ έχουν φιλοξενηθεί έργα των:

Μeg Stuart/Damaged Goods, Wendy Houston, Yasmeen Godder, Ann Van den Broek, Nigel Charnock, Giulio D’Anna, Λία Χαράκη, Αλεξάνδρα Waierstall, Ιvo Dimchev, Eυριπίδη Λασκαρίδη, Tabea Martin, Pere Faura, Fernando Belfiore, Jonas and Lander, Public in Private/Jasna L. Vinovrški, Hodworks, Himherandit Productions/Andreas Constantinou, Premier Stratagème / Barbara Matijević & Giuseppe Chico.

Open House Festival 2019

 

  • 04-06/10 19:00-23:00 (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη)

Body Unmuted

Λία Χαράκη

Το νέο έργο της Λίας Χαράκη είναι μία ηχητική εμπειρία βασισμένη σε μαρτυρίες του σώματος που δεν λέγονται εύκολα και δεν ακούγονται συνήθως. Οι ηχογραφήσεις έγιναν από την καλλιτέχνιδα σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κατά τη διάρκεια που συνέβαινε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Το σώμα, λοιπόν, ακούγεται καθώς ψιθυρίζει, φωνάζει, γελά, στενάζει, τραγουδά, κλαίει, μοιράζεται, εξομολογείται, αποκαλύπτει και παραδέχεται. Στο ‘Body Unmuted’ ο επισκέπτης μπαίνει σε ένα δωμάτιο και ακούει τις ηχογραφήσεις τοποθετώντας το δικό της/του σώμα σε συγκεκριμένες στάσεις, καθορισμένες από την καλλιτέχνιδα, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν την ενσυναίσθηση ή την ταύτιση.

Συντελεστές: Σύλληψη, δημιουργία, ερμηνεία: Λία Χαράκη, Σύνθεση ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης, Εικαστική επιμέλεια και Φωτογραφία προώθησης: PASHIAS

Διάρκεια παράστασης 40’. Κάθε οκτώ λεπτά ένας θεατής θα μπορεί να εισέρχεται στο χώρο για να βιώνει την παράσταση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών.

  •  04/10 20:30 (50’) (Θέατρο Ριάλτο)

Transfiguration

Olivier de Sagazan

Η παράσταση Transfiguration αφηγείται τον ακόρεστο πόθο του γλύπτη να δώσει ζωή στο δημιούργημα του. Ξεκινώντας από μια χειρονομία που αποπνέει απελπισία, o καλλιτέχνης βυθίζει τα χέρια του στον πηλό για να του δώσει ζωή. Καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, θάβει το σώμα του στο υλικό, εξαλείφει την ταυτότητά του και μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό έργο τέχνης, κάτι ανάμεσα σε μαριονέτα και μαριονετίστα. Καθώς το έργο εξελίσσεται, το υλικό τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να κοιτάξει μέσα του, στα βάθη του εαυτού του.

Ο Olivier de Sagazan -ζωγράφος και γλύπτης -δημιουργεί όλο και περισσότερο έργα που ανήκουν στις παραστατικές τέχνες. ‘Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και την Ευρώπη.

Μια συνδιοργάνωση της Στέγης Χορού Λεμεσού και του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ στο πλαίσιο των 10 χρόνων του Φεστιβάλ και των 20 χρόνων του θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ.
 
  • 05/10 18:00 (42’) (o χώρος θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο)

Ηyperspace

James Batchelor

Από το ανθρώπινο σώμα στον Κόσμο, το HYPERSPACE είναι μια έρευνα πάνω στη μεθοδολογία μέτρησης των άγνωστων παραμέτρων του σύμπαντος. Το έργο προτείνει μια μελέτη παρατήρησης του ανθρώπινου σώματος μέσα από το πρίσμα της κοσμολογίας, μιας κεντρικής και περιφερειακής χαρτογράφησης του σύμπαντος.

Ο βραβευμένος χορογράφος και χορευτής James Batchelor κατάγεται από την Αυστραλία.. Ο χορογράφος ερευνά τρόπους που θα μπορούσε ο χορός να δημιουργήσει διάλογο, συνεργασίες και ανταλλαγές με άλλα είδη τέχνης και ομάδες/κοινότητες.

Συντελεστές: Xορογραφία/Ερμηνεία: James Batchelor, Συνθέτης/ηχητικός σχεδιασμός: Morgan Hickinbotham, Σχεδιασμός φωτισμού: Beizj studio, Σχεδιασμός γραφικών: Amber McCartney

 

  • 05/10 20:30 (45’)  (Tεχνοχώρος ΕΘΑΛ)

Gestes Blancs (White Gestures)- Ένα ντουέτο για ένα άντρα και ένα παιδί.

Sylvain Boullet Naif Production

Παίζοντας με την ανισορροπία των σωμάτων και του βάρους τους, ένας πατέρας και ένας γιός προσπαθούν να βρουν την ακρίβεια μεταξύ τους και να βιώσουν στιγμές τρυφερότητας. Βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό και στο παιχνίδι, το ντουέτο, το οποίο απευθύνεται σε οικογενειακό ακροατήριο, θέτει με λεπτό τρόπο ερωτήματα γύρω από τον τρόπο που η πατρότητα και οι δεσμοί που προκύπτουν από αυτήν, μπορούν να αναπαρασταθούν επί σκηνής. Οι Naïf Production δημιουργούν παραστάσεις και συλλογικά πειράματα. Ιδρύθηκαν από τον Sylvain, τον Mathieu και τον Lucien, τρεις ακροβάτες που προσπαθούν να μετατρέψουν σε χορό τη βαρύτητα του κόσμου, βασισμένοι στην ιδιαίτερη σχέση που έχουν τα σώματά τους με αυτήν.

Συντελεστές: Iδέα/Δημιουργία: Sylvain Bouillet ,Δραματουργία: Lucien Reynès, Καλλιτεχνική σύμβουλος: Sara Vanderieck, Ερμηνεία: Charlie Bouillet και Sylvain Bouillet, Σχεδιασμός φωτισμού: Pauline Guyonnet, Σχεδιασμός ήχου: Christophe Ruetsch

 

  • 05/10 21:30 (50’) (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ)

The only way out is through

Δημήτρης Χειμώνας

Όταν πηγαίνουμε στο θέατρο, υπογράφουμε ένα φανταστικό συμβόλαιο που μας αναγκάζει να ενδώσουμε σε “suspension of disbelief”. Ο όρος περιγράφει τη θελημένη αναστολή της κριτικής σκέψης, τη θυσία του ρεαλισμού για χάρη της απόλαυσης του θεατρικού “ψέματος”. Tο έργο του Δημήτρη Χειμώνα διερευνά θεατρικές συμβάσεις, μηχανισμούς και πλαίσια, μέσα από τη χρήση και κατάχρησή τους.

Συντελεστές: Ιδέα / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χειμώνας με την Λουκία Πιερίδη και πολλούς άλλους , Μέντορες: Ροδιά Βόμβολου, Λουίζα Παπαλοίζου

To έργο εξελίχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής ανάπτυξης Moving the New 2018

 

Performing the New

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης Moving the New 2019. Tελικές παρουσιάσεις των έργων από τους καλλιτέχνες του προγράμματος

 

  • 6/10 18:00-19:00 (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη)

Juno

Αριάνα Μαρκουλίδου

Μια εγκατάσταση στην οποία ο ήχος μπορεί να δημιουργήσει κίνηση καθώς και να μετακινήσει έναν θεατή. Έχοντας σαν έμπνευση το ταξίδι του διαστημικού ανιχνευτή Juno – το οποίο στάλθηκε για συλλογή δεδομένων από τον πλανήτη Δία – η πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο είναι οικείο και ταυτόχρονα ξένο, όπου το κοινό κάνει τις δικές του επιλογές για το πώς υπάρχει και αντιδρά μέσα σε αυτό.

Συντελεστές:  Ιδέα | Ανάπτυξη Ιδέας: Αριάνα Μαρκουλίδου, Πάνος Μπάρτζης, Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Μπάρτζης, Σχεδιασμός Kίνησης: Αριάνα Μαρκουλίδου, Σχεδιασμός Φωτισμού : Βασίλης Δορίτης

 

  • Breaking News

Ελευθερία Σωκράτους

To soundtrack “breaking news” χρησιμοποιείται στο έργο αυτό όπως και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην αποκοπή της ροής του κανονικού προγράμματος. Επίσης η φράση αυτή εφαρμόζεται κυριολεκτικά  μέσω των δράσεων, αφού όλες οι δράσεις συντείνουν στην προσπάθεια αποσύνθεσης της δομής των ειδήσεων αλλά και των ιδεολογιών που κρύβονται πίσω από αυτές.  Οι σωματικές ιδέες κατανόησης και αποσύνθεσης των ειδήσεων τις οποίες εξέλιξε η Ελευθερία Σωκράτους τους τελευταίους μήνες στο καλλιτεχνικό residency “Μoving the New” ανοίχτηκαν και διερευνήθηκαν εκ νέου από ένα γκρουπ ατόμων μεικτών ικανοτήτων στο σύντομο χρονικό πλαίσιο των οκτώ συναντήσεων. Η Ελευθερία σπούδασε ειδική αγωγή στο Würzburg, και  θεραπευτική χοροδιδασκαλία στο Μόναχο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί στη Λεμεσό, όπου εργάζεται κυρίως ως καλλιτέχνης και ως παιδαγωγός χορού για άτομα με μεικτές ικανότητες.

 

  • T:me B “cold shiny screens”

Σουζάνα Φιαλά

Μέσα από τις κρύες, λαμπερές οθόνες των συσκευών με τις οποίες είμαστε τόσο συνδεδεμένοι, η πραγματικότητα μεταμορφώνεται σε μια επιθετική ευθυμία, καθώς οι χρήστες προσπαθούν να αυξάνουν τα “likes” και τη φήμη τους στα social media και όπου η «ομοιότητα» εξαλείφει τον ατομικισμό και την ελεύθερη βούληση.

Η Σουζάνα Φιαλά είναι χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης. Τα έργα της διερευνούν θέματα εγγενή στη σύγχρονη κοινωνία, καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στον τρόπο ζωής μας.

 

  • 06/10 19:00 (40’) (Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού)

Αναπαράσταση ενός Εγκλήματος“

Ρούλα Κλεοβούλου-Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε

Λεμεσός 1994. Σ ’ένα μπαρ με προσεγγίζει ένας ψηλός, ευγενικός, καλομίλητος άντρας, για να χορέψω στη νέα του χοροθεατρική δουλειά… το ΜΗΔΕΙ! Είπα αμέσως ναι. Κυριάκος Σταυρινός το όνομα του. Έβλεπε την ζωή μέσα από τα ματιά μικρού παιδιού, με ενθουσιασμό… με λαχτάρα… Ήταν ακροβάτης στην ζωή και σαν καλλιτέχνης.  Όλα ή τίποτα!  Είχε να μοιραστεί πολλά.  Εγώ μόλις 22 χρονών, προσπαθούσα μέσα από την χορογραφική του δουλειά να βιώσω τα βιώματα του… Κοιτάζοντας πίσω τώρα, μετά από 25 χρονιά είναι όλα πλέον κατανοητά.

Συντελεστές: Δημιουργός και περφόρμερ: Ρούλα Κλεοβούλου (βασισμένο στο καλλιτεχνικό έργο του Κυριάκου Σταυρινού), Δραματουργός: Χλόη Μελίδου, Music editing and mixing by Chris Cara – Soundscape Studios,  Video editing: Γεωργία Νικολάου

 

  • 6/10 20:30 (60’) (Arena Athlesis)

WRECK – List of extinct species

Pietro Marullo

Το WRECK είναι ένα τεράστιο αιωρούμενο γλυπτό που κινείται στο χώρο σαν κυνηγός. Η φαντασία μας περιπλανάται καθώς ρουφάει και ξεβράζει ανθρώπινα όντα. Είναι αυτό το γλυπτό ένας σύγχρονος Leviathan, ένα καθρέφτισμα της ίδιας της ανθρωπότητας ή η σκιά μιας επερχόμενης καταστροφής;  Ο Pietro Marullo είναι Ιταλός καλλιτέχνης με έδρα τις Βρυξέλλες. Το διεπιστημονικό του έργο ασχολείται με τη σύζευξη των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών, τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τις νέες τεχνολογίες.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία και χορογραφία: Pietro Marullo, Σχεδιασμός ήχου: Jean-Noël Boiss, Σχεδιασμός φωτισμού: Julie Petite-Etienne, Γλυπτά και κοστούμια: Pietro Marullo& Bertrand Nodet, Χορευτές: Marianna Cifarelli, Aναστασία McCammon, Mάγδα Αργυρίδου, Στεφανία Χατζηαντώνη, Jon Hoff και  Άρης Παπαδόπουλος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy