Όποιος ξεστομίζει ψέμα κατά συρροή, τελικά το πιστεύει

Του Δημήτρη Χριστόφια*

Λέγεται ότι όποιος ξεστομίζει ψέμα κατά συρροή, τελικά το πιστεύει. Φρονώ ότι αυτό συμβαίνει με τον κύριο Νικόλα Παπαδόπουλο και τους ακόλουθούς του.

Επαναλαμβάνουν το τροπάρι για τα «τελευταία εννιά χρόνια διακυβέρνησης», δηλαδή τα πέντε της διακυβέρνησης Χριστόφια και τα τέσσερα Αναστασιάδη, για να ασκήσουν κριτική σ’ ό,τι αφορά την αποδοχή της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ανάθεμα.

Ως φίλος και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου οφείλω να θυμίσω στον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος:

  1. Επαναβεβαίωσε τον στρατηγικό στόχο της πλευράς μας για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μέσα από τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.
  2. Μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν ήταν ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος που επεξεργάστηκε και προώθησε γραπτώς στα Ηνωμένα Έθνη σειρά μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αν ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος μπει στον κόπο να μελετήσει τι ακριβώς προτάθηκε εκείνη την περίοδο από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, θα εκπλαγεί από το πόσο προχωρημένες ήταν οι προτάσεις που δόθηκαν τότε.
  3. Το ίδιο προχωρημένα υπήρξαν και τα μέτρα υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τα οποία προώθησε και επικύρωσε με απόφαση του Υπουργικού του Συμβουλίου ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
  4. Σε διάφορα φόρα του ΑΚΕΛ -Παγκύπρια Συνδιάσκεψη για τα 80χρονα του ΑΚΕΛ, 24 Απριλίου 2005 και 20ό Συνέδριο ΑΚΕΛ, 24-27 Νοεμβρίου 2005- διαβεβαίωνε για την πίστη και την αφοσίωσή του σε λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ασκώντας σφοδρή κριτική σε όσους την απέρριπταν.
  5. Σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε ο αείμνηστος Τάσσος θέσεις τις οποίες θα διαβίβαζαν στον τότε Αναπληρωτή Γ.Γ., κ. Πρέντεργκαστ, οι Τάσος Τζιωνής και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ρωτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου γιατί στις θέσεις αυτές δεν περιλαμβανόταν και θέση αλλαγής για την εκ περιτροπής προεδρία. Η απάντηση του Προέδρου ήταν πως δεν έθετε θέμα εκ περιτροπής προεδρίας, γιατί δεν είχε εναλλακτική πρόταση.
  6. Τέλος, είναι χαρακτηριστικές ορισμένες αναφορές που έκανε ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά τα θέματα που θίγει σήμερα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη λύση της ομοσπονδίας τού υπενθυμίζω την επιστολή του Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Κόφι Ανάν, Γ.Γ. ΟΗΕ, (ημ. 7 Ιουνίου 2004) μετά την εκπόνηση της Έκθεσης του Γ.Γ. (ημ. 28 Μαΐου 2004) με τη χαρακτηριστική αναφορά: «Εν πάση περιπτώσει, δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να τονίσω εμφαντικά, για μια ακόμη φορά, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη δέσμευση του λαού μου, καθώς και τη δική μου ισχυρή προσωπική δέσμευση, υπέρ μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Σε ό,τι αφορά την εκ περιτροπής προεδρία ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο Εθνικό Συμβούλιο τη 10η Νοεμβρίου του 2008 είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σε πληροφορώ ότι υπάρχει έγγραφο δικό μας γι’ αυτό το θέμα, από το 1972, χρησιμοποιώντας μάλιστα ανάλογα σχέδιο, το οποίο είχε πει ο κ. Μαντέλα όταν διεξήγε τις δικές του διαπραγματεύσεις για τη Νότιο Αφρική. Εγώ διάβασα αυτό το έγγραφο, μάλιστα μου ανετέθη να κάνω ειδική μελέτη πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Ναι, υπάρχουν σταθμισμένες ψήφοι, όπως είπε ο Πρόεδρος, λες είναι είκοσι με ογδόντα, για κάθε ατομική ψήφο δίνεις βαρύτητα για τέσσερα ή πόσα θα είναι, να είναι στα ίσα, ώστε να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής αυτοί που έχουν κάποιο μέτρο αποδοχής και από τις δύο κοινότητες. Κατά τεκμήριο είναι οι μετριοπαθέστεροι. Μάλιστα, να μου επιτρέψετε να πω, χωρίς να προσπαθώ να πατρονάρω, είναι βελτίωση η δική σας πρόταση ότι τούτο θα ισχύει μόνο τη δεύτερη Κυριακή. Είναι καλύτερο από αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως…»

Τέλος, το προσωπικό μου αρχείο, που περιλαμβάνει και αλληλογραφία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, είναι στη διάθεση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου για γνώση και ενημέρωση.

*Τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy