Οπισθοδρόμηση η μη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Όσο καθυστερεί από την κυβέρνηση η δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, τόσο περισσότερο ανησυχούμε. Μήπως είναι έτοιμη για ακόμη μια φορά να θυσιάσει το περιβάλλον στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων και της ανάπτυξης;


Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης του Τοπικού Σχεδίου, όπως είχε διαμορφωθεί με τις παρεμβάσεις και τις εισηγήσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής, προκαλεί ερωτηματικά αν το σχέδιο θα έχει την ίδια κατάληξη που είχε πριν έναν ακριβώς χρόνο, όπου και πάλι κατόπιν παρεμβάσεων έμεινε στα συρτάρια για να γίνουν οι «επιθυμητές» αλλαγές!

Μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης και αφού δόθηκαν και οι τελικές θέσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής και έγιναν αναφορές ότι με την τελική της γνωμοδότηση η Περιβαλλοντική Αρχή περιορίζει τις τουριστικές ζώνες ανάπτυξης, περιορίζει την ανάπτυξη της μεμονωμένης κατοικίας και γενικά βελτιώνει την πολεοδομική ρύθμιση που επικρατούσε με το αρχικό Τοπικό Σχέδιο, φαίνεται να επανέρχονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να αντιδρούν. Επιμένουν σε επιχειρηματικές αναπτύξεις, οι οποίες θα έχουν οικονομικά κέρδη, αδιαφορώντας ότι τούτο θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και των μοναδικών οικοτόπων του Ακάμα, ζητώντας παρεμβάσεις ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται στο Δίκτυο Natura 2000.

Οι κοινοτάρχες των κοινοτήτων του Ακάμα έστειλαν την περασμένη Παρασκευή κοινή επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας να μη δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο και να παραμείνει η Δήλωση Πολιτικής. Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και τουριστικών δραστηριοτήτων.


Ενόψει των προεδρικών εκλογών υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να υποκύπτουν στις πιέσεις και να ικανοποιούν το αίτημα των κοινοτήτων, θυσιάζοντας τη χερσόνησο του Ακάμα! Η μη δημοσιοποίηση του σχεδίου θα είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση και θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα στην περιοχή, τα οποία δύσκολα να ανατραπούν.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά και θα παρακολουθούμε τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσο θα προχωρήσει ή όχι στη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου, κατά πόσο θα διαφυλάξει και θα προστατέψει τη χερσόνησο του Ακάμα ή θα την αφήσει έρμαιο στα χέρια των ιδιωτών επιχειρηματιών.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.