Η όποια ύφεση θα είναι ήπια και βραχύβια, είπε ο διοικητής της ΚΤΚ στο Bloomberg Global Regulatory Forum 2022

Η όποια ύφεση αναμένεται να είναι ήπια και βραχύβια, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, στο Bloomberg Global Regulatory Forum 2022 που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, ο Διοικητής ήταν ομιλητής στο πάνελ συζήτησης με θέμα “Macro lookout: fighting inflation, avoiding a hard landing and the recovery agenda”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στην προσήλωση και τις ενέργειες της ΕΚΤ για επαναφορά και σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα και διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι με τα σημερινά δεδομένα, αν υπάρξει οποιαδήποτε ύφεση, αυτή θα είναι ήπια και βραχύβια στη βάση τριών παραγόντων.

Πρώτον, είπε, και παρά την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου που παρασύρει την οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ, η αγορά εργασίας στη ζώνη του ευρώ παραμένει σχετικά ανθεκτική. Δεύτερον, πρόσθεσε, στο πλαίσιο της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι του υψηλού κόστους ενέργειας, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη, ώστε να μην τροφοδοτούνται πληθωριστικές πιέσεις και να ελαχιστοποιείται η ανάγκη εφαρμογής επιθετικής νομισματικής πολιτικής. Τρίτον, σημείωσε, παρά τη μικρή άνοδο των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, αυτές εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά καλά εδραιωμένες, διατηρώντας έτσι την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της μεσοπρόθεσμα.

Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών και εποπτικών οργανισμών, καθώς και ανώτερα στελέχη της αγοράς. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού και ανθεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανθίσει.

Ο κ. Ηροδότου προχώρησε σε ανάλογες επισημάνσεις και στη συνέντευξη που παραχώρησε την ίδια ημέρα στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Στη συνέντευξη, είπε ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνάντηση της προσεχούς Πέμπτης, αλλά, πρόσθεσε, το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το κατά πόσο υπάρχει αλυσιδωτή αύξηση τιμών-μισθών. Πρόσθεσε επίσης ότι η νομισματική πολιτική έχει μεσοπρόθεσμη προοπτική, καθώς χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να επηρεάσουν την πραγματική οικονομία οι αυξήσεις των επιτοκίων.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΗΦ)

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.