Όποιος εν θέλει να πάει στο μύλο…

Του Ανδρέα Δ. Συμεού*

Ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης, πιεζόµενος να απαντήσει επιτέλους ποια θα είναι η πολιτική του στο Κυπριακό, επικαλέστηκε την απόρριψη από τον Γλαύκο Κληρίδη των ιδεών Γκάλι, µετά από προτροπή του ∆ΗΚΟ, ώστε να εξασφαλίσει την προεδρία της ∆ηµοκρατίας το 1993. Άφησε έτσι να νοηθεί ότι και ο ίδιος έχει «εµβολιάσει» για χάρη της καρέκλας το πρόγραµµά του µε απορριπτικές ιδέες. Σε ό,τι αφορά δε το πλαίσιο Γκουτέρες είπε ότι αυτό έχει πολλά αρνητικά και θα το διαπραγµατευτεί. Ανέφερε µάλιστα σαν παράδειγµα την προτεραιότητα του χρήστη θεωρώντας απαράδεκτο «να έχουν προτεραιότητα οι παράνοµοι χρήστες των περιουσιών µας» στις περιοχές που δεν θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση.

Τι λέει όµως το πλαίσιο Γκουτέρες για το περιουσιακό;

– Για τις περιοχές εδαφικών αναπροσαρµογών θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη, όχι όµως 100%.

– Για τις περιοχές εκτός εδαφικών αναπροσαρµογών θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον χρήστη, όχι όµως 100%.

Θα πρέπει να πούµε ότι η πλάστιγγα είχε κλίνει προς όφελος του χρήστη από την 5η Μαρτίου 2010, οπότε εκδόθηκε η απόφαση του Ε∆Α∆ στην υπόθεση Τάκης ∆ηµόπουλος κ.α. ν Τουρκίας. Με την απόφαση αυτή το ∆ικαστήριο όχι µόνο αναγνώρισε την «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» της Τουρκίας, αλλά και εδέχθη ότι οι χρήστες έχουν αποκτήσει ορισµένα δικαιώµατα.

Είναι καταστροφική για την πλευρά µας η απόφαση αυτή; Η απόφαση βασίζεται αποκλειστικά σε ανθρωπιστικά και όχι πολιτικά κριτήρια και ειδικότερα στην ανάγκη να µην προκληθούν νέα δεινά µε τη βίαιη µετακίνηση προσώπων, τα οποία έχουν εγκατασταθεί, λόγω των γεγονότων, σε ξένες περιουσίες για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Η ερµηνεία αυτή καλύπτει στην πράξη µόνο τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι µετακινήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόµενα και χρησιµοποιούν τις περιουσίες για τη στέγασή τους ή για την απόκτηση των προς το ζην. ∆εν καλύπτει όλους τους άλλους στους οποίους απλά «κατανεµήθηκαν» περιουσίες. Και βεβαίως καλύπτει και όλους τους Ε/κ εκτοπισµένους στους οποίους ενοικιάστηκαν τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια (κάτι που συχνά ξεχνούµε).

Συνεπώς, η απόφαση στη ∆ηµόπουλος ∆ΕΝ είναι καταστροφική για την πλευρά µας. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά αρνείτο πεισµατικά να δεχθεί να ενσωµατωθεί η νοµολογία του Ε∆Α∆ ως παράµετρος σε µια ενδεχόµενη συµφωνία.

Ας επανέλθουµε όµως στη φρασεολογία του πλαισίου Γκουτέρες:

«περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρµογή»: είναι οι περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση. Σε αυτές οι Ε/κ ιδιοκτήτες θα έχουν τον πρώτο λόγο. Εύχοµαι και ελπίζω να ζητήσουν όλοι αποκατάσταση της περιουσίας τους και όχι αποζηµίωση.

«Περιοχές εκτός των εδαφικών αναπροσαρµογών»: είναι οι περιοχές στα κατεχόµενα που δεν θα επιστραφούν, αλλά και οι περιοχές οι οποίες σήµερα είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Σε αυτές τις περιοχές τον πρώτο λόγο θα έχουν οι χρήστες, δηλ. οι Τ/κ χρήστες και οι Ε/κ χρήστες, αντίστοιχα. Τούτο εξηγεί και το «πανηγύρι» που γίνεται για την εξασφάλιση τ/κ περιουσιών από ηµετέρους.

«Προτεραιότητα»: Η προτεραιότητα δεν µπορεί να είναι απόλυτη. Θα υπάρχουν κριτήρια εξ ου και η αναφορά σε «όχι 100%», η οποία από µόνη της αφήνει περιθώρια διαπραγµάτευσης.

Συνεπώς, το πλαίσιο Γκουτέρες αφήνει από µόνο του περιθώρια διαπραγµάτευσης και δεν θα πρέπει να µας τροµάζει. Εκτός αν δεν θέλουµε να πάµε στο µύλο, ή αν είµαστε ερασιτέχνες στη διαπραγµάτευση…

*LLB, MSc (ULA), ARICS

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy