Όποιος «κόψει» 10 οικόπεδα, να δίνει όνομα στο δρόμο!

Πρόταση που ενέχει εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και προάγει τον κοινωνικό ρατσισμόΣτην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβαίνουν καθημερινά πάσης μορφής φαιδρότητες. Άλλοτε από άγνοια και άλλοτε για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών ιδιοτελών συμφερόντων.

Ωστόσο η Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, με συμπαραστάτη το Κίνημα Οικολόγων, έχουν… τερματίσει το κοντέρ στο Δήμο Τσερίου. Σαν να βρισκόμαστε σε φεουδαρχική κοινωνία, η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία θα δημιουργούνταν τσιφλίκια.

Δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση, όποιος είχε στην κατοχή του τόση έκταση όση να «κόψει» περισσότερα από 10 οικόπεδα, θα μπορούσε να έχει την τιμή να ονοματοδοτήσει μια οδό. Αυτή είναι η ουσία της πρότασης, η οποία προσπαθεί να θέσει το ζήτημα με περίτεχνο τρόπο αναφέροντας ότι «προτείνουμε ιδιοκτήτες γης, που προβαίνουν σε διαχωρισμό πέραν των δέκα οικοπέδων, να τους δίνεται το δικαίωμα να μπορούν να εισηγηθούν μια οδό της επιλογής τους».

Η πρόταση αυτή πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαφορετικά, εκτός από εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων που προάγει τον κοινωνικό ρατσισμό; Δηλαδή όποιος έχει χωράφια, θα μπορεί να δώσει δική του ονομασία στην οδό, ακόμα και με το δικό του όνομα… Μάλιστα ως επιχείρημα προβάλλεται ότι η δυνατότητα ονοματοδότησης οδού παραχωρείται ως «αντίτιμο της παραχώρησης γης για χώρο πρασίνου και για οδικό δίκτυο στο δήμο, το οποίο αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ».

Προστίθεται ότι «με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε και επικροτούμε τους διαχωρισμούς γης και δίνουμε ένα κίνητρο να προχωρήσουν και άλλοι δημότες σε διαχωρισμούς γης». Ωστόσο, σε πρόσφατη του συνεδρία το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε κατά πλειοψηφία την εν λόγω πρόταση.

Εναντίον τοποθετήθηκε ο δήμαρχος, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ενώ υπέρ τοποθετήθηκε ο ΔΗΣΥ και ο δημοτικός σύμβουλος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Γιάννης Κακαρής