Όπως ήθελε η Μόσχα – «Κλείδωσε» η αύξηση φόρου στο 15%

Κύπρος και Ρωσία φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία για τροποποίηση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Διασφάλιση οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου. Η τροποποίηση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας συμφωνήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Οβερτσούκ. Σημαντική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Πετρίδης μαζί με ομάδα τεχνοκρατών του Υπουργείου βρίσκεται στη Μόσχα, όπου στις 12 το μεσημέρι χθες είχε συνάντηση με τη ρωσική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Κυβέρνησης, Αλεξέι Οβερτσούκ και τον Ρώσο Υφυπουργό Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ. Το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση, μετά από εκτενή διαπραγμάτευση, της επικαιροποίησης της Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η ρωσική πλευρά απαίτησε τροποποίηση σε δύο βασικά άρθρα της Σύμβασης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15%. Η κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον, μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα, καθώς και ευρωομόλογα. Η κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να υπογραφεί η Συμφωνία εντός του φθινοπώρου 2020, έτσι ώστε να εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2021. Η ρωσική πλευρά, προστίθεται, διαβεβαίωσε την απόσυρση των διαδικασιών τερματισμού της Σύμβασης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ως εκ τούτου η επικαιροποίησή τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες είναι επιβαλλόμενη. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς τη διαδικασία καταγγελίας της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου, αναφέροντας ότι θεώρησε ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχετικά με τροποποιήσεις της Σύμβασης, που αφορούν την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων σε 15%. Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι προφανές ότι η κυπριακή πλευρά αναγκάστηκε να προβεί σε παραχωρήσεις, ώστε από τη μια να αποτρέψει το μαζικό επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων και από την άλλη να διασφαλίσει και η Μόσχα έσοδα από τα κέρδη.