Όποτε χρειάζεται να πάρει θέση, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ τάσσεται με τους εργοδότες

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, πληθωρισμού και ακρίβειας, με τους μισθούς να χάνουν μεγάλο μέρος από την αγοραστική τους αξία, το κράτος θα έπρεπε να ακολουθεί πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και όχι να ταυτίζεται με την εργοδοτική πλευρά, η οποία βρήκε την ευκαιρία να ροκανίσει και άλλο τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων.

Οι πολιτικο-ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης ΔΗΣΥ δεν της επιτρέπουν να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και στήριξης των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Αντίθετα, είναι πρόθυμη και λαμβάνει μέτρα στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου. Αυξάνονται τα επιτόκια και αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τα καταχρεωμένα νοικοκυριά.

Αρνείται επίσης η κυβέρνηση ΔΗΣΥ να ελέγξει και να επιβάλει πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αισχροκέρδεια και να υπάρχουν υπερκέρδη για τους επιχειρηματίες.

Η απροθυμία της κυβέρνησης ΔΗΣΥ να στηρίξει τα νοικοκυριά καταγράφεται και με την αναφορά του Προέδρου στο Ανώτατο των νόμων που ψήφισε η Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, αρνούνται να συζητήσουν καν την πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού δεν προχωρεί σε ελέγχους στα θέματα αισχροκέρδειας. Ιδιαίτερα τώρα που διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται, θα αναμέναμε αλυσιδωτές μειώσεις και στην Κύπρο όχι μόνο στα καύσιμα, καθώς και σε άλλα βασικά προϊόντα. Δυστυχώς, η άνοδος των τιμών γίνεται με ρυθμούς λαγού και η κάθοδος των τιμών με ρυθμούς χελώνας και η ΕΠΑ σφυρίζει αδιάφορα!

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλούνται τις επόμενες εβδομάδες να τοποθετηθούν σε δύο βασικά εργατικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, αλλά και για την εργατική διαφορά που έχει προκύψει με τους εργαζομένους στα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι εργαζόμενοι δέχονται αφόρητους εκβιασμούς για να μετακινηθούν στη «νέα» εταιρεία με μειωμένους μισθούς και με δυσμενέστερους όρους απασχόλησης. Από τη στάση του υπουργείου θα διαφανεί κατά πόσο θα στηρίξουν ή όχι τις αντεργατικές και παράνομες μεθοδεύσεις των εργοδοτών που οδηγούν σε αύξηση των κερδών τους ή τους εργαζομένους και τις συλλογικές συμβάσεις. Κρίσιμη στιγμή και η τοποθέτηση του υπουργείου για τον κατώτατο μισθό. Πάντως, μέχρι τώρα ο κ. Κούσιος μεθοδεύει να περάσουν οι θέσεις των εργοδοτών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.