Όπου γάμος και χαρά…

Της Ελένης Μαύρου

 

Στη μυθολογία, η πανέμορφη Πανδώρα στάληκε ως «δώρο» από τους θεούς στους ανθρώπους ως εκδίκηση. Όταν η Πανδώρα άνοιξε το «κουτί» που της έδωσε ο Δίας, απλώθηκαν παντού όλες οι δυστυχίες, εκτός από την ελπίδα.

Τα Pandora Papers δόθηκαν ως πραγματικό δώρο στους ανθρώπους από ανθρώπους -650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες πρόσφεραν «φως» στα εκατομμύρια ανθρώπων του κόσμου. Δυστυχώς, στον σύγχρονο κόσμο, όταν άνοιξε το «κουτί» με όλα τα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις, φαίνεται, έφυγε και η ελπίδα.

Μετά τα FinCen, τα Paradise Papers, τα Panama Papers, τα LuxLeaks, στη ζωή μας μπήκαν τα Pandora Papers. Μέσα από μια έρευνα σε 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που έφεραν στο φως περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες. Από τα έγγραφα δεν λείπει κανείς: ζάμπλουτοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μαφιόζοι, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί…

Τα έγγραφα αναφέρονται σε περίπου 35 νυν και πρώην ηγέτες και περισσότερους από 300 κρατικούς λειτουργούς σε 91 χώρες. Μεταξύ των ονομάτων είναι ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίγιεφ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β’, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα. Και βεβαίως, ο Νίκος Αναστασιάδης (όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη)!

Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι όσοι αναφέρονται στα Pandora Papers εμπλέκονται αυτόματα σε παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ευθύνονται όμως γιατί τους ανατέθηκε να πολεμήσουν το μαύρο χρήμα και τη διαφθορά. Ευθύνονται γιατί αντί να αξιοποιούν τη δύναμή τους, ώστε να τερματιστεί το υπόγειο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω του οποίου φοροδιαφεύγουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία, πολλοί σπεύδουν να επωφεληθούν από αυτό. Την ώρα, μάλιστα, που εμφανίζονται και λάβροι κατά της διαφθοράς!

Είναι τυχαίο που ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στην εξάλειψη των υπεράκτιων οικονομικών καταχρήσεων;

Είναι τυχαίο που η Κομισιόν σφυρίζει αδιάφορα για τους Ευρωπαίους πολιτικούς που κατονομάζονται στις αποκαλύψεις των Pandora Papers; Μάλιστα το Ecofin ενέκρινε μόλις πριν λίγες μέρες τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων. Αντί να μεγαλώνει όμως η λίστα… μικραίνει. Αφαιρέθηκαν οι Σεϋχέλλες, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, όπου εδρεύουν τα 2/3 των offshore του νέου σκανδάλου. Μπορεί να μας το εξηγήσει αυτό ο Υπουργός μας των Οικονομικών;

Γιατί το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο. Εδώ και δεκαετίες αποκρύβεται αμύθητος πλούτος από τα κρατικά φορολογικά συστήματα. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν οι παράκτιες εταιρείες (offshore). Για να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος αυτών που έχουν το χρήμα. Για τις ελίτ. Δεν έγιναν για σένα και μένα.

Έρευνα του ΟΟΣΑ το 2020 υπολογίζει ότι, τουλάχιστον, 11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σήμερα «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους.

Και αντί το πλαίσιο να γίνεται πιο αυστηρό, τα περισσότερα κράτη επιδίδονται σε ένα φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω. Κι αυτό προβάλλεται ως αναπτυξιακό, ενώ στην πραγματικότητα ωφελεί τους λίγους.

Λιγότερες φορολογίες σημαίνει λιγότερα χρήματα για συντάξεις, για την υγεία, για την παιδεία, για στέγη, για κοινωνικές υπηρεσίες. Σημαίνει λιγότερη κοινωνική αλληλεγγύη.

Η φορολογία του πλούτου είναι λοιπόν τεράστιας σημασίας για όλους μας. Και για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς αλλά και για λόγους ηθικούς.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.