Ώρα ευθύνης

Του Νίκου Ιωάννου*

Πρώτιστος στόχος ολόκληρης της κοινωνίας αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία και να έχει τις λιγότερες απώλειες και επιπτώσεις στην υγεία του λαού. Η υποβάθμιση του τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, δικαιώνουν τις δυνάμεις εκείνες που είχαν ξεκάθαρη θέση υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και θέτει σε θέση κριτικής την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ που έκαναν περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας. Την κρίσιμη αυτή στιγμή όμως, υπερέχουν άλλα σημαντικότερα ζητήματα και πρώτιστα η επιβίωση. Τα υπόλοιπα θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνο, και θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν για τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που επέβαλαν στους λαούς.

Το δεύτερο ζωτικής σημασίας θέμα, είναι να αντέξει η οικονομία για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να μην καταρρεύσουν. Οι συνέπειες, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι τραγικότατες. Είναι γι’ αυτό που τώρα είναι η ώρα ευθύνης και συστράτευσης για να κερδίσουμε τη μάχη. Η στάση της ΟΕΒ που τα θέλει όλα, να έχουν δηλαδή το δικαίωμα οι επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό και να λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα, είναι προκλητική και καθόλα αποδεκτή .
Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης των χιλιάδων εργαζομένων του πληθυσμού που ψήφισε η Βουλή, έστω με διάρκεια ενός μηνός, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στρατηγικής σημασίας στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Η θέση αυτή βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτάσεων. Ακόμα μια φορά το ΑΚΕΛ αποδεικνύει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις δύσκολες στιγμές που περνά η κοινωνία και ο τόπος.

Η εκχώρηση πρόσθετων εξουσιών στους Υπουργούς για να λειτουργούν με διατάγματα δεν δίνεται εν λευκώ. Δίνεται για να κινηθούν οι διαδικασίες με ταχύτητα για να μην μείνουν εργαζόμενοι χωρίς μεροκάματα και χωρίς επιδόματα.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ υπήρξε θετική προσέγγιση και συμμετείχε με προτάσεις για να περάσει το διάταγμα για αναστολή δόσεων για τους επόμενους εννέα μήνες . Δυστυχώς η στάση των Τραπεζών στο θέμα του ανατοκισμού δεν άφησε περιθώρια εκτός της καταψήφισης. Οι τράπεζες δεν διαθέτουν δυστυχώς τη έξωθεν καλή μαρτυρία και αρκετοί συμπολίτες μας υποφέρουν από τις κακές πρακτικές των Τραπεζών . Για το ΑΚΕΛ ήταν ζήτημα ουσίας η διασφάλιση μέσω του διατάγματος και όχι με αόριστες υποσχέσεις για να αναλάβουν και οι τράπεζες μερίδιο ευθύνης όπως ολόκληρη η κοινωνία σε αυτές τις δύσκολές ώρες.

Η έγκριση της κρατικής εγγύησης προς τις τράπεζες για τη παραχώρηση δανείων και τη επιδότηση επιτοκίων θα τεθεί ενώπιο της Βουλής τη ερχόμενη Πέμπτη. Τα δεδομένα επιβάλουν να μελετήσουμε και να εξεύρουμε και άλλους εφικτούς τρόπους για να διατεθούν τα λεφτά αυτά . Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι πρώτιστα η πραγματική οικονομία να παραμείνει όρθια και να μην χαθούν θέσεις εργασίας . Δαιδαλώδεις διαδικασίες και σπατάλη λεφτών για δαπανηρούς μηχανισμούς είναι αχρείαστοι.
Η αντιμετώπιση των επειγουσών οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει.

Οι αντοχές της οικονομίας θα εξαρτηθούν από το χρόνο διάρκειας της. Όσο παρατείνεται ο χρόνος της πανδημίας τόσο μειώνονται οι αντοχές της. Μια οικονομία που έχει εναποθέσει τα κουκιά της στις υπηρεσίες, και έχει σχεδόν απονευρώσει την παραγωγή αγαθών και το πρωτογενή τομέα , είναι ακόμα πιο ευάλωτη σε περίοδο κρίσεων. Τα πράγματα μετά από αυτό το τσουνάμι δεν θα είναι τα ίδια. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι οι κοινωνίες για να είναι υγιείς και δυνατές και να αντέχουν τις οποιοσδήποτε κρίσεις είτε οικονομικές, είτε πανδημίας, είτε κοινωνικές θα πρέπει να στηρίζονται στα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων.

Μέλος Πολιτικού Γραφείου
ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.