Ώρα για αποφάσεις από την αντιπολίτευση, από την κοινωνία των πολιτών

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών παραμένει και δεν είναι άλλο από την αλλαγή της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Αλλαγή με προοδευτικό περιεχόμενο. Αλλαγή πολιτικών σε όλο τα φάσμα της διακυβέρνησης, από το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική μέχρι τα σοβαρά και καυτά θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης. Και όταν μιλάμε για προοδευτική αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ούτε και με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και για εννέα χρόνια μέλος της διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι το πολιτικό τέκνο του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, όπως και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν οι πιο στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη.

Συνεπώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πραγματικά πιστεύουν στην ανάγκη αλλαγής, οφείλουν να συνεργαστούν και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο στη βάση κοινών συγκλίσεων, ο οποίος να μπορεί να καταθέσει ενώπιον του λαού τις προγραμματικές του θέσεις για την εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας.

Το γεγονός ότι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν απέδωσε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος για την προοδευτική αλλαγή. Το ΑΚΕΛ επιμένει μέσα από διάλογο και αλληλοσεβασμό να διατηρήσει τις γέφυρες συνεννόησης τόσο με το ΔΗΚΟ, όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν αρκεί, όμως, η βούληση του ΑΚΕΛ. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Για το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε και ο ΓΓ του κόμματος, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, μαζί με τις πολιτικές της γιατί στον τόπο και ιδιαιτέρως στη νέα γενιά αξίζουν καλύτερες μέρες. Όποια υποψηφιότητα, σημειώνει ο Στ. Στεφάνου, αποτελεί συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού θα μας βρει απέναντί της. Η αλλαγή δεν είναι σχήμα λόγου. Έχει περιεχόμενο και σύντομα θα αποκτήσει και ονοματεπώνυμο, τονίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Εναπόκειται και στα υπόλοιπα κόμματα το πώς θα τοποθετηθούν. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα διαφανούν και οι προοπτικές της προοδευτικής αλλαγής. Είναι η ώρα της κρίσης. Είναι η ώρα της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.