Ώρα της Γης

Της
Ελένης Μαύρου

 

Σβήσαμε και ψες τα φώτα για 60 λεπτά ανταποκρινόμενοι στο συμβολικό κάλεσμα της «Ώρας της Γης».

Ακούσαμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας λέει ότι επίκεντρο της πολιτικής του είναι «η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών μας πόρων και η συνεισφορά μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Την ώρα που πληρώνουμε ήδη πρόστιμο για υπερβολικές εκπομπές ρύπων εκτός των συμφωνημένων στόχων (86 εκατομμύρια ευρώ πέρσι) και δεν αναμένεται να πιάσουμε το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 24% μέχρι το 2030.

Την ώρα που οι κάτοικοι του Δαλιού διαμαρτύρονταν, για πολλοστή φορά, γιατί υποφέρουν από τις έντονες οσμές και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή λόγω των ασφαλτικών εργοστασίων.

Την ώρα που περιβαλλοντικά κινήματα καταγγέλλουν την καταστροφή ολόκληρου βουνού στον Άγιο Επιφάνιο όπου παραχωρήθηκε άδεια για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Την ώρα που το κράτος αποφασίζει, για πρώτη φορά, να επιτρέψει τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών σε δύο προστατευόμενες περιοχές και αναπαραγωγικούς βιότοπους της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νοικιάσει με ευνοϊκούς όρους σε εταιρεία μεγάλο μέρος από κρατικό δάσος στο Παραλίμνι για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ (βλέπε επαύλεις και εμπορική ανάπτυξη), χωρίς μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον ή στην άγρια ζωή.

Την ώρα που το λεγόμενο «Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα» έρχεται ουσιαστικά να ασφαλτοστρώσει και να «αναπτύξει» την καρδιά της Χερσονήσου του Ακάμα, μία από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο.

Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε πολύ περισσότερα: την καταστροφή στις Θαλασσινές Σπηλιές με την αποδοχή της «νομότυπης» ανάπτυξης, την καταστροφή σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στη Γεροσκήπου στο πλαίσιο ενός πάρε-δώσε με τον Αρχιεπίσκοπο, την καταστροφή του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού με την άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους πύργους και πολλά άλλα. Ας μείνουμε όμως στα πιο πρόσφατα.

Σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται η περιφρόνηση νόμων και διαδικασιών. Αυτό όμως είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων: ατασθαλίες, αλαζονεία, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Μιλούμε για την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την καταστροφή της βιοποικιλότητας, αλλά δεν παραδεχόμαστε ότι αυτά είναι ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα της καταστροφής της φύσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα εάν συνεχίσει ανεξέλεγκτη.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτά τα 60 λεπτά είναι ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως ένα μοντέλο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης βασισμένο σε θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές.

Η αποτυχία να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αυτό το πολύτιμο και αναντικατάστατο δημόσιο αγαθό, βαραίνει όλους. Βαραίνει όμως κυρίως τις κυβερνήσεις. Η ριζική αναδιοργάνωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.