Όραμά μας μια σύγχρονη Πάφος, αντάξια της ιστορίας της

Του Δρος Κώστα Μαυρομμάτη*

Κάθε σύγχρονο προοδευτικό κράτος έχει την υποχρέωση να προσφέρει στους πολίτες του υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα με δημοκρατικό προσανατολισμό, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και γενικά συνθήκες μιας ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Το ΑΚΕΛ, ειδικά για τα θέματα της Παιδείας και της Υγείας, έχει δώσει αγώνες για την ποιοτική αναβάθμιση και μεταρρύθμισή τους. Έχει καταθέσει προτάσεις που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Προτάσεις για αύξηση κονδυλίων, για την έρευνα και την καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό της ειδικής εκπαίδευσης, της επέκτασης του ολοήμερου υποχρεωτικού σχολείου κ.α. Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας μας διδάσκει ότι «η Παιδεία είναι δεύτερος Ήλιος για τους ανθρώπους». Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όμως εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου συντηρητική επίθεση ενάντια στο δημόσιο σχολείο.

Στον τομέα της Υγείας το ΑΚΕΛ στήριξε σθεναρά τη μεταρρύθμιση οδηγώντας σε ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή των νομοθεσιών για το ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2017 και την εφαρμογή του, όταν η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη παλινδρομούσε μεταξύ πολυασφαλιστικού και μονοασφαλιστικού μειώνοντας τα κονδύλια για την Υγεία. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε την αυτονόμηση των νοσοκομείων, αλλά αντίθετα τα οδηγεί στη διάλυση και το ξεπούλημα.

Η Πάφος στους τομείς αυτούς αλλά και σε άλλους βασικούς τομείς έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν έχει προχωρήσει κανένα σημαντικό έργο, η απαίτηση για ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής και Γυμνασίου παραμένει στα χαρτιά, η δε λειτουργία Δημόσιας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι άπιαστο όνειρο. Πριν από 10 μέρες έκλεισαν το θάλαμο ασθενών του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς για ενίσχυση του Νοσοκομείου Πάφου για αντιμετώπιση της πανδημίας. Άφησαν ολόκληρη περιοχή χωρίς ιατρική κάλυψη αποδεικνύοντας πόσο πρόχειρα και χωρίς σφαιρικό προγραμματισμό αντιμετωπίζουν τα σοβαρά ζητήματα της πανδημίας.

Στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την Πάφο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ουσιαστικά η επαρχία μας τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από την κεντρική εξουσία. Εμείς οραματιζόμαστε μια διαφορετική Πάφο, της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Απαιτούμε λοιπόν από το κεντρικό κράτος:

– Αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία.

– Επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων της Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς και των Κέντρων Υγείας Σαλαμιούς, Φύτης, Παναγιάς και Κάτω Πύργου.

– Ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του θαλάμου στην Πόλη Χρυσοχούς.

– Αναβάθμιση τόσο τεχνολογική όσο και κτιριακή των νοσοκομείων μας.

– Μελέτη για την ανέγερση Ογκολογικού Κέντρου και νέου νοσοκομείου.

– Μελέτη για δημιουργία χωριστής Διεύθυνσης Υγείας Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

– Ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής και Γυμνασίου, αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων.

– Λειτουργία Δημόσιας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

– Προώθηση των μεγάλων έργων της επαρχίας Πάφου.

* Υποψήφιος βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.