Ορατή και διαχειρίσιμη η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέει ο Διοικητής της ΚΤΚ

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι διαχειρίσιμη, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου είχε συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ, η οποία του έθεσε τους προβληματισμούς της και τις εισηγήσεις της σε σχέση με την ανοδο του πληθωρισμού και τις δυνατότητες αντιμετώπισής του, τις δανειοδοτήσεις νέων ζευγαριών κυρίως σε ό,τι αφορά την στέγαση, θέματα που η ΚΤΚ δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας είπε ότι αξιολογήθηκε η πορεία της οικονομίας και οι πληθωριστικές πιέσεις και οι όποιες δυνητικές επιδράσεις οι οποίες μπορεί να καταγραφούν στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, καθώς και η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Θέσαμε τους προβληματισμούς αλλά και τις εισηγήσεις μας  σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης της οικονομίας και της δημιουργίας προοπτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, η ΣΕΚ έθεσε στον κ. Ηροδότου τους προβληματισμούς της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εισαγωγή μιας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, τα θέματα της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, την δυνατότητα των τραπεζών για την στήριξη των νέων κυρίως ζευγαριών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα στέγασής τους, μέσα από μια πιο στοχευμένη και κοινωνικά δίκαιη ενδεχομένως στεγαστική πολιτική αλλά και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι η ΚΤΚ θα εξετάσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο τα θέματα που έθεσε η ΣΕΚ.

Ορατή η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες θα επηρεαστούν από τη διαγραφόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Ηροδότου είπε πως «σίγουρα θα επηρεαστούν και σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε».

Εξηγώντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που τώρα δείχνει ότι φτάνει τον στόχο του 2%, ο Διοικητής της ΚΤΚ πρόσθεσε πως «θα υπάρξει ομαλοποίηση, επειδή είναι βραχυπρόθεσμη η δυναμική που βλέπουμε τώρα με τον πολύ ψηλό πληθωρισμό».

Ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ωστόσο ότι «αυτό που σπρώχνει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και στη χώρα μας είναι τα θέματα τιμών ενέργειας, τα οποία δεν λύνονται εύκολα ή άμεσα από τα επιτόκια όπως γνωρίζετε και εσείς».

«Όμως επειδή ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ φαίνεται ότι πλέον επιτυγχάνεται, είναι πλέον ορατή η αύξηση των επιτοκίων αλλά είναι διαχειρίσιμη, επειδή από πλευράς τραπεζών κάτι που εφαρμόζεται πολύ καλά εδώ και καιρό είναι η παραχώρηση δανειοδότησης στη βάση της δυνατότητας αποπληρωμής», ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Επεσήμανε ακόμη ότι και οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά «πρέπει να λαμβάνουμε τέτοιο επίπεδο δανεισμού που να νοιώθουμε ότι δεν θα βάλει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση μας».

Διαφορά ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας: Σημαντικό να υπάρχει ο διάλογος

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση της απόφασης της ΕΤΥΚ αναστολή της 24ωρης απεργίας στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Ηροδότου είπε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει ο διάλογος έτσι ώστε να εξευρεθεί μια λύση και για τις δύο πλευρές», υπενθυμίζοντας πως το θέμα αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

«Από πλευράς ΚΤΚ σίγουρα εμείς θέλουμε να έχουμε μια τράπεζα που να έχει ένα βιώσιμο μέλλον, ας το θέσω έτσι, άρα το αποτέλεσμα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.