Ορατό το ενδεχόμενο για στασιμοπληθωρισμό – «Αναγκαία η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα»

Η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, θα μπορούσε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό, την άνοδο στις τιμές των καυσίμων τόνισε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για στήριξη της κοινωνίας. Όπως είπε τα 300 εκ. ευρώ τα οποία έχουν δοθεί ως μέτρα στήριξης πολιτών, θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία, από επιπλέον έσοδα του ΦΠΑ εξαιτίας της ανόδου των τιμών κυρίως στα καύσιμα που κυμαίνονται στα 40-45 εκ. το μήνα. Δηλαδή η κυβέρνηση, τόνισε, θα πάρει πίσω πέραν των 400 εκ. ευρώ.

Επίσης ο κ. Πλατής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι χρησιμοποιούν προφάσεις εν αμαρτίαις και πρόσκαιρες λύσεις για προσωρινή ανάπτυξη, παρόλο που θα μπορούσαν να θέσουν πρόταση για αντιμετώπιση της ακρίβειας προς την ΕΕ για να απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Ακόμα τόνισε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την ακρίβεια για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο και να προσλάβουν αυτούς που θέλουν, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Υπέδειξε ότι επιβάλλονται μέτρα, λέγοντας πως υπάρχουν λύσεις και έχουν υλοποιηθεί από κράτη μέλη της ΕΕ για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ακόμα ο κ. Πλατής ανέφερε ότι ήταν αναπόφευκτη η αύξηση επιτοκίων, ενώ σημείωσε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο για στάσιμο πληθωρισμό

Την ίδια ώρα, εισηγήθηκε τη φορολόγηση μέσα από τέλη από αυτούς που έχουν κερδίσει σημαντικά εξαιτίας της κρίσης, λέγοντας ότι αυτό γίνεται σε Ιταλία και ΗΠΑ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy