Οργ. Νεολαίας: Επιβάλλεται μια στρατηγική κατά του εξτρεμισμού


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Αν και στην Κύπρο το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού των νέων δεν έχει ίδια ένταση ή συχνότητα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο κοινωνία και πολιτεία θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Βίκτωρας Κουντούρης, Λειτουργός Νεολαίας στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης του εξτρεμισμού.

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον κ. Κουντούρη με την ευκαιρία της πραγματοποίησης διεθνούς σεμιναρίου στη Λευκωσία 30-31 Ιανουαρίου με θέμα την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού των νέων που διοργανώνεται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο σεμινάριο αναμένεται να λάβουν μέρος 40 περίπου εκπρόσωποι Υπουργείων ή Κυβερνητικών Υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, νεολαίας και κοινωνικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι οργανώσεων-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κάρτας Νέων, εκπρόσωποι ΜΚΟ, νέοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο κ.α. Θα περιλαμβάνει διαλέξεις από εμπειρογνώμονες, συζητήσεις σε επίπεδο ολομέλειας, αλλά και εργαστήρια με ομάδες ατόμων. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μετά το πέρας του σεμιναρίου από τον Οργανισμό Νεολαίας.

Σεμινάριο κατά του εξτρεμισμού

Αναφερόμενος στο σεμινάριο για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού των νέων, είπε στο ΚΥΠΕ ότι διοργανώνεται από τον Οργανισμό Νεολαίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κάρτας Νέων (EYCA), μεταξύ 30-31 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, και έχει ως κύριο σκοπό να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην καταπολέμηση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού των νέων.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και “φιλοδοξεί να συνεισφέρει ωφέλιμες και παραγωγικές ιδέες ως προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους νέους, που δυνητικά οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές όπως η τρομοκρατία”.

Ο κ. Κουντούρης είπε ότι οι βασικότεροι στόχοι του σεμιναρίου είναι να διερευνηθούν τρόποι μέσω των οποίων το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων μπορεί να υποβοηθήσει τις κυβερνήσεις στο να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, να διερευνηθεί κατά πόσον οι τρόποι αυτοί μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των νέων και να αναζητηθούν, αναλυθούν και κοινοποιηθούν παραδείγματα καλών πρακτικών από οργανώσεις-μέλη της EYCA.

Ερωτηθείς πώς θα αξιοποιηθούν τα πορίσματα του σεμιναρίου, ανέφερε πως αναμένεται ότι θα τύχουν της δέουσας αξιοποίησης όχι μόνο από τον Οργανισμό Νεολαίας στην Κύπρο, αλλά και από τους άλλους συμμετέχοντες οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε εθνικό επίπεδο σε άλλες χώρες.

Συμπλήρωσε ότι το κυρίαρχο ζητούμενο μέσα από τη διοργάνωση του σεμιναρίου είναι να αναζητηθούν τρόποι μέσω των οποίων οι κάτοχοι της Κάρτας (δηλ. νέοι ηλικίας 13-30 ετών) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως εθνοτικής, θρησκευτικής, φυλετικής, κοινωνικής ή άλλης προέλευσης.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Κουντούρης, ο Οργανισμός Νεολαίας αναμένει με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα του συγκεκριμένου σεμιναρίου, έτσι ώστε να μπορέσει με τη σειρά του να εντάξει στο πλαίσιο της στρατηγικής του διάφορες ενέργειες και δράσεις που συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου και στην Κύπρο.

Εξτρεμισμός και Κύπρος

Κληθείς να αναφερθεί στα βήματα που γίνονται στην Κύπρο κατά του εξτρεμισμού, ο κ. Κουντούρης είπε στο ΚΥΠΕ ότι στην Κύπρο το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει την ίδια ένταση ή συχνότητα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό, αλλά αντιθέτως κοινωνία και πολιτεία θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση” τόνισε.

Είπε ότι βήματα αντιμετώπισης του φαινομένου γίνονται ασφαλώς, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (Υπουργεία, Βουλή, Ημικρατικοί Οργανισμοί κ.α.), όσο και σε ανεπίσημο από διάφορους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Σημείωσε ότι αυτό που ίσως απουσιάζει και που θα ήταν πραγματικά χρήσιμο είναι ένας συντονισμός όλων αυτών των ενεργειών από ένα κεντρικό φορέα και η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης του εξτρεμισμού, έτσι ώστε να υπάρχει και κοινός στόχος και κοινές δράσεις και όχι μεμονωμένες αποσπασματικές πρωτοβουλίες.

“Ως Οργανισμός Νεολαίας δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε με όποιο δυνατό τρόπο μας ζητηθεί” συμπλήρωσε.

Εξτρεμισμός στην Ευρώπη

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η αντίδραση της Ευρώπης στο θέμα της ριζοσπαστικοποίησης ήρθε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να χαθούν ήδη πολλές ζωές, ο κ. Κουντούρης είπε στο ΚΥΠΕ ότι “όπως και σε άλλα μείζονα κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και κυρίως των νέων (όπως η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, κ.α.), η αντίδραση της Ευρώπης υπήρξε μάλλον καθυστερημένη και προέκυψε εκ των υστέρων, αφού είχε ήδη επισυμβεί σημαντική ζημιά”.

“Δεν είναι ασφαλώς της παρούσης, ούτε της αρμοδιότητάς μας να επιρρίψουμε ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη. Σκοπός μας είναι να δούμε πως μπορούμε σήμερα στην υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη να αναπτύξουμε από κοινού όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πολιτικές που να προσφέρουν λύσεις αγγίζοντας την ουσία του προβλήματος, που είναι ο εντοπισμός και καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων του κακού” συνέχισε.

Ο κ. Κουντούρης είπε ότι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού στη διαφορετικότητα, αντίθεσης στη μισαλλοδοξία και ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στους σημερινούς νέους της Ευρώπης μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Κατέληξε λέγοντας ότι στα πλαίσια αυτά, “εκτιμούμε ότι και το συγκεκριμένο σεμινάριο που διοργανώνουμε θα βάλει το δικό του λιθαράκι προς την κατεύθυνση αυτή”.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.