Οργανωμένα να προωθηθούν ανάγκες και ιδέες του ΤΕΠΑΚ

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Άκρως ενδιαφέρουσα η πρόταση του ΤΕΠΑΚ προς την κυβέρνηση για τον συγκεκριμένο τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού και είναι βέβαιο ότι αν οι νέοι αρμόδιοι υπουργοί (Παιδείας και Υγείας), που θα αναλάβουν σε λίγες μέρες, αντικρίσουν το όλο θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα θα είναι ό,τι καλύτερο για τον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας στη Λεμεσό.

Όλοι αντιλαμβάνονται (ακόμα και εκείνοι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι που δεν το παραδέχονται) τις φτωχές και προβληματικές δημόσιες παροχές υγείας που έχει τα τελευταία χρόνια η Λεμεσός, με τις πολλές λειτουργικές ελλείψεις που χαρακτηρίζουν το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που καλείται να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και της πόλης και της επαρχίας.

Από την άλλη, το παλιό νοσοκομείο, που κουβαλά στην πλάτη του πολλές δεκαετίες, δεν μπορεί να κρύψει τα κτιριακά χάλια του αλλά ούτε και την πολύ προβληματική λειτουργικότητά του, αφότου παρέδωσε τα σκήπτρα του στο νέο νοσοκομείο και χρησιμοποιείται για τη στέγαση συγκεκριμένων υπηρεσιών. Κατ’ επέκταση, η ανακαίνισή του, ο κατάλληλος εξοπλισμός και στελέχωσή του, ώστε να καταστεί ένα πραγματικό Πρότυπο Κέντρο Υγείας, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Η δέσμευση που δόθηκε από τον Δήμο Λεμεσού και το ΕΒΕΛ για να συνεργαστούν με το ΤΕΠΑΚ, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού, με παρεμβάσεις και άλλες ενέργειες προς την κυβέρνηση, την προώθηση της πρότασης του Πανεπιστημίου, ώστε να γίνει πράξη το Πρότυπο Κέντρο Υγείας, ελπίζουμε να μην ξεχαστεί στην πορεία.

Επιπλέον, λέμε ότι θα πρέπει να ληφθούν επίσης σοβαρά υπόψη και κάποια άλλα ζητήματα που απασχολούν το ΤΕΠΑΚ και να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το παρατεταμένο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών, που όλοι προσβλέπουν στη επίλυσή του με τη δημιουργία των φοιτητικών εστιών σε έκταση που παραχωρήθηκε από το κράτος στον πρώην οικισμό «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια. Χρειάζεται και εδώ, οργανωμένα και αποφασιστικά, να ασκηθούν πιέσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ετοιμάστηκαν εδώ και πολύ καιρό και παρουσιάστηκαν δημόσια, πλην όμως παραμένουν στα χαρτιά, την ώρα που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φοιτητών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο εξωφρενικό κόστος των ενοικίων στη Λεμεσό -ακόμα και για ένα από δωμάτιο- κάτι που, όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί, έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να παρατούν τις σπουδές τους για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Η ίδια οργανωμένη συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ του ΤΕΠΑΚ, του ΕΒΕΛ και του Δήμου Λεμεσού, αλλά και άλλων φορέων της πόλης, απαιτείται πλέον και για το θέμα της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, το οποίο κατά τη δεκάχρονη διακυβέρνηση Αναστασιάδη θάφτηκε για λόγους εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy