Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είναι οι απόψεις του «λαού» και στην ερώτηση εάν θα ζητήσει ως «κυβερνών» κόμμα την παραίτηση του κ. Ακιντζί είπε ότι θα το συζητήσουν αυτό στο ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ, σε έκτακτη συνεδρία αύριο το απόγευμα και θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων είναι αντίθετη προς αυτές τις δηλώσεις. «Θα ήθελα να πω πως αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν, ήταν πολύ λάθος», τόνισε.

Ο κ. Τατάρ χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση «ο Αλλάχ να προφυλάξει τα μεχμετζίκ. Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον τουρκικό λαό».

Σε ανάρτησή του ο «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε επίσης τη δήλωση Ακιντζί ατυχή λέγοντας πως ο κάθε «πρόεδρος» που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη «ασφάλεια».

«Όχι μόνο από άποψης ασφάλειας, αλλά και από οικονομική, πολιτική και διπλωματική, ποια χώρα είναι πάντοτε δίπλα μας», διερωτήθηκε στην δική του ανάρτηση ο κ. Οζερσάι γράφοντας ότι και κατά την διάρκεια της τετρακομματικής «κυβέρνησης» ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που δυσκόλευε τις σχέσεις με την Τουρκία.