Συμμετέχουν σε μια έρευνα για οδοντικά εμφυτεύματα

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση να θανατωθούν μετά το τέλος ενός ιατρικού πειράματος για οδοντικά εμφυτεύματα τα έξι Λαμπραντόρ που συμμετέχουν.

Οι ηλικίας περίπου 2 ετών σκύλοι θα θανατωθούν μετά το τέλος της μελέτης που πραγματοποιείται στο University of Gothenburg της Σουηδίας, ώστε οι επιστήμονες να συνεχίσουν τους ελέγχους σχετικά με το πώς τα εμφυτεύματα αλλάζουν τα οστά και τους ιστούς.

Στο πλαίσιο του πειράματος, σε καθένα από τα έξι μαύρα Λαμπραντόρ αφαιρέθηκε περισσότερο από το 1/3 της οδοντοστοιχίας του και αντικαταστάθηκε από εμφυτεύματα.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν σκύλοι για το πείραμα είναι λόγω της ομοιότητας που εμφανίζει το σάλιο τους και τα στοματικά βακτήρια με εκείνα των ανθρώπων.

Η σουηδική εφημερίδα Local ανέφερε πως ο Göran Landberg, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου, δήλωσε σχετικά: «Όπως το βλέπουμε, τα πειράματα σε ζώα εξακολουθούν να χρειάζονται σε κάποια είδη έρευνας για να βρεθούν καινούργια φάρμακα και θεραπευτικές μέθοδοι».

Η φιλοζωική οργάνωση Djurrättsalliansen προσπαθεί εδώ και καιρό να εμποδίσει την θανάτωση των σκύλων Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus και Zuri στο τέλος του πειράματος και το σχετικό petition έχουν υπογράψει ήδη περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τεράστια κατακραυγή στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που επισήμως η Σουηδία επιτρέπει τα πειράματα σε ζώα σε περίπτωση που οι επιστήμονες αποδείξουν πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάρουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι έχει λάβει σχετική έγκριση, σημειώνοντας πως η έρευνα διεξάγεται από μια άκρως καταρτισμένη ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και κτηνιάτρων.