«Οργή» Λονδίνου για τις απαιτήσεις της ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση

«Εξοργισμένος» με την ΕΕ φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είναι ο Μπόρις Τζόνσον, διότι θεωρεί πως τα περί ευθυγράμμισης με τους κοινοτικούς κανόνες ως όρος για μια περιεκτική εμπορική συμφωνία αντιβαίνει τα όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές με την Πολιτική Διακήρυξη που συνόδευε τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για τη μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit εποχή, στα πρότυπα της συμφωνίας Βρυξελλών-Καναδά. Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ λένε πως αν αυτό δε σταθεί δυνατό, τότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει μία ακόμα πιο απόμακρη εμπορική σχέση, στα πρότυπα της σχέσης ΕΕ-Αυστραλίας.

Μιλώντας στο BBC την Κυριακή, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δε διέψευσε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι εκνευρισμένη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει πως θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της συμφωνίας με τον Καναδά, χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις.

«Αν δείτε τι ισχύει με την άδεια μητρότητας, τον κατώτατο μισθό και τα πλαστικά μίας χρήσης, οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο προηγμένοι από τους κανόνες της ΕΕ. Σας διαβεβαιώ ότι εμείς δεν τους ζητάμε να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου για να καταλήξουμε σε μια εμπορική συμφωνία», σχολίασε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών στο BBC.

Ερωτηθείς δε από το Sky News αν κάνει λάθος ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ που λέει ότι με τη μελλοντική εμπορική σχέση που επιδιώκει η βρετανική πλευρά θα απαιτούνται πλήρεις συνοριακοί έλεγχοι στα προϊόντα, ο κ. Ράαμπ απάντησε: «Ναι, κάνει λάθος αν η ΕΕ τηρήσει τις δεσμεύσεις της πλευράς της τόσο στην Πολιτική Διακήρυξη όσο και στη Συμφωνία Αποχώρησης».

Με άρθρο του, εξάλλου, στους Sunday Times ο ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης και υποστηρικτής του σκληρού Brexit Σανκέρ Σίνγκχαμ δίνει το στίγμα της βρετανικής κυβέρνησης γράφοντας: «Η θέση της ΕΕ δεν είναι βιώσιμη και έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που οι περισσότερες χώρες του κόσμου κάνουν εμπόριο. Πολλοί από τους συμμάχους μας είναι, σαν εμάς, βαθιά ανήσυχοι για την τάση της ΕΕ να εξάγει το ρυθμιστικό της σύστημα ανά τον πλανήτη».

Πέρα από την ευρωπαϊκή απαίτηση για ευθυγράμμιση με τους κοινοτικούς κανόνες ως αντάλλαγμα για εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά και στην πρόθεση των Βρυξελλών να υπάρχει δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί θεμάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία της εμπορικής σχέσης.

Ο κ. Ράαμπ απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα το Λονδίνο να δεχθεί κάτι τέτοιο. «Δεν πρόκειται για κόκκινη γραμμή. Πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει καν στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά στο BBC.

Τη ίδια στιγμή οι Sunday Times γράφουν ότι το Foreign Office έχει δώσει εντολή στους Βρετανούς διπλωμάτες σε άλλες χώρες «να κάθονται χωριστά» από τους συναδέλφους τους από την ΕΕ σε διεθνείς συνόδους και συνεδριάσεις διεθνών οργανισμών και να μη διστάζουν να διατυπώνουν αντίθετες από αυτούς απόψεις.

Κάνοντας λόγο για «σνομπάρισμα» των κοινοτικών διπλωματών, η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το οποίο η εντολή εστάλη με τηλεγράφημα του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ προς τις διπλωματικές αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Ράαμπ ανέφερε επίσης στο μήνυμά του πως οι Βρετανοί διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα «αναζήτησης υπολειπόμενης επιρροής» στις χώρες της ΕΕ και να υιοθετήσουν «μια στάση ως ανεξάρτητη και με αυτοπεποίθηση χώρα».

«Δεν αποδεχόμαστε πλέον ότι η ΕΕ μπορεί να μας αποτρέπει από το να μιλάμε ή να δίνει άδεια για παρεμβάσεις μας» εφόσον το Λονδίνο υιοθετεί διαφορετική στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρόσθετε ο κ. Ράαμπ στο μήνυμα προς τους Βρετανούς διπλωμάτες.

«Δε θα πρέπει να διστάζουμε να αναιρούσε θέσεις τις ΕΕ στην εξωτερική πολιτική», συμπλήρωνε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή, ο κ. Ράαμπ δε διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι πρόκειται απλά για τα νέα δεδομένα μετά από το Brexit. Έδωσε το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά πλέον ξεχωριστή από την ΕΕ αντιπροσωπεία και θέση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy