Η οργή των νέων μέσα από την Τέχνη

Έλα στο Google News

Η φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ η οποία ζωγράφισε την καρικατούρα του Προέδρου Αναστασιάδη και ο Stencil Artist “CRS” με τα πολιτικού περιεχομένου σχέδιά τους στους δρόμους, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με αυτά που τους υποκίνησαν στο να εκφράσουν την αγανάκτησή τους μέσα από την τέχνη τους.

Τα σκίτσα που πλημμύρισαν το μόλο της Λεμεσού πριν από μερικές μέρες, στα οποία απεικονίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με μεγάλη μύτη παραπέμποντας στον Πινόκιο, προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο ποικίλες αντιδράσεις. Η καλλιτέχνης και φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών που ζωγράφισε τις καρικατούρες, Κωνσταντίνα Καϊμακκάμη, μίλησε στη «Χαραυγή» και εξήγησε τους λόγους που την υποκίνησαν στο να κάνει τη συγκεκριμένη γελοιογραφία.

Όπως ανέφερε, παρακολουθώντας την πολιτική ζωή της Κύπρου σκέφτηκε να κάνει τη συγκεκριμένη γελοιογραφία, ωστόσο επηρεάστηκε και από το παγκόσμιο, «χαώδες» όπως το χαρακτήρισε, σκηνικό.

Db28D6Ec81040B8Ac0E08011E936992B A 1

«Φυσικά, όταν τα πράγματα άρχισαν να σκουραίνουν, το τσακάλι μέσα μου ούρλιαζε να κάνω κάτι. Πολλοί μιλούν για τη βία, λες και είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα που υπάρχει στην πολιτική μας. Εγώ διαφωνώ κάθετα. Όπως έλεγε ο Edgar Degas, “Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να βλέπουν”. Για μένα η τέχνη είναι το όπλο μου κατά της διαφθοράς και της εξουσίας που “κούρεψε” και ξύρισε τον κόσμο. Είναι το όπλο στην απαράδεκτη συμπεριφορά του ΠτΔ, χωρίς όρια, με θράσος και προκλητικότητα», ανέφερε.

«Με όλο το σεβασμό μου, προσπαθώ να θίξω έστω και λίγο τον μεγάλο εγωισμό της κυβέρνησής μας, ρίχνοντας την πήχη, και να σταθεί στο ανάστημα του λαού, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, και έπειτα να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση και έπειτα ο νόμος να τους χειριστεί ανάλογα. Το μήνυμά μου δεν είναι αποκλειστικά προς τον ΠτΔ και στην κυβέρνηση, αλλά και προς το λαό. Ο λαός πρέπει να ξυπνήσει. Δεν μιλώ ειρωνικά, ο κόσμος κυριολεκτικά υπνοβατεί σαν να τον κλέβουν και να στέκεται απαθής. Και η αλήθεια είναι ότι τον κλέβουν. Πρέπει να φωνάξουμε “αρκετά”, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω, χωρίς φόβο».

Σχετικά με το επίμαχο σχέδιο, η ταλαντούχα καλλιτέχνης εξηγεί πως «στο σκίτσο απεικονίζω τον ΠτΔ με μεγάλη μύτη. Αυτή η μεγάλη μύτη, αντιπροσωπεύει τα μεγάλα του ψέματα, τη μεγάλη υποκρισία του καθώς και τα ψεύτικα πλάνα ως προς τη λύση του Κυπριακού. Πάνω στη μύτη του κάθεται ένα λαβωμένο πουλί κρατώντας στο στόμα του ένα μαραμένο κλαδί ελιάς. Αυτό το πουλί αντιπροσωπεύει την ειρήνη στον τόπο μας και είναι το περιστέρι μας. Για να σωθεί αυτό το πουλί, ο μόνος τρόπος είναι να το πάρει ο ίδιος ο λαός στα χέρια του, να το γιατρέψει και ο ΠτΔ να αποχωρήσει από τη σκηνή, χωρίς να παίξει σε καμία περίπτωση το ρόλο του θύματος».

13F545C43Acb88C9045464A39E419349 A 1

Η Κωνσταντίνα Καϊμακκάμη, ωστόσο, δεν μένει στο σχέδιο με τον ΠτΔ καθαυτό, καυτηριάζοντας γενικά την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «ο τόπος μας χρειάζεται νέα φρέσκα μυαλά, γεμάτα με προοδευτικές και ειρηνικές απόψεις. Μυαλά, όχι μόνο σπουδασμένα με ένα χαρτί πανεπιστημίου, αλλά και από τη ζωή. Μου έλεγε πάντα ο πατέρας μου, “ο κόσμος πρέπει να μάθει να παλεύει για το σύνολο και όχι για την ατομικότητα. Χρειαζόμαστε οργάνωση, πειθαρχία, ελευθερία”».

Επιπλέον, η νεαρή καλλιτέχνης τοποθετείται τόσο για το Κυπριακό, όσο και για το ζήτημα των δικαιωμάτων. «Θέλω την πατρίδα μας ενωμένη ξανά σαν ένα. Λέω “ναι” στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Λέω “ναι” στα ίσα δικαιώματα, αλλά “όχι” στο φανατισμό και το σάπιο κατεστημένο. Η τέχνη πάντα είναι πολιτική, όπως για παράδειγμα ο Πικάσο με την Γκουέρνικα του. Μας μιλά, αλλά δεν ασκεί ακριβώς πολιτική άμεσα. Ασκεί κριτική σκέψη και καταφέρνει να προβληματίσει ακόμη και αυτούς που ποτέ δεν προβληματίστηκαν. Η πολιτική για μένα, παρ’ όλο που την παρεξήγησαν οι εκάστοτε Πρόεδροι, αλλά και φυσικά ο σημερινός μας Πρόεδρος, είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα όπου ο άνθρωπος σκέφτηκε για να πειθαρχήσει την ασυγκράτητη φύση μας, για την παρανομία, το έγκλημα και την απληστία».

Η φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υπόθεση του καθηγητή Τέχνης και καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ και ενώνει τη φωνή της με τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

«Όσον αφορά το θέμα του κ. Γαβριήλ, αλλά και για τους υπόλοιπους εικαστικούς και καλλιτέχνες της Κύπρου, η συμπεριφορά της κυβέρνησής μας ήταν αναμενόμενη. Ο Πολιτισμός στην Κύπρο είναι φτωχός – φτωχότερος και αυτό με λυπεί. Με λυπεί, γιατί οι ελπίδες μου κρέμονται από μια κλωστή. Ωστόσο, είμαι σίγουρη πως με τις προοδευτικές μας κινήσεις, αλλά και τις ιδέες μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, το σύστημα, το κατεστημένο, πολεμώντας το με τη φωνή μας, με τα πινέλα μας, με τα μάρμαρά μας, τα έργα μας, με τα ποιήματά μας. Νιώθω πως αν ενωθούν όλοι οι καλλιτέχνες, η Κύπρος μας θα λάμψει! Η Κύπρος μας και ο Πολιτισμός της θα χαράξει μια νέα πορεία και θα γίνει σύμβολο. Ο ΠτΔ και το σινάφι του πρέπει να αποχωρήσουν για να παράξουμε έργο».

 

«Έχουμε στην κατοχή μας το “όπλο” της Τέχνης»

Τα δικά του μηνύματα στέλνει μέσα από την τέχνη του ο Stencil Artist “CRS”, ο οποίος σε πρόσφατο έργο του απεικονίζει επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δέχεται θερμομέτρηση, με το “αποτέλεσμα” να μην είναι και τόσο… κολακευτικό.

Επιπλέον, με αρκετά σχέδιά του στους δρόμους τοποθετείται πολιτικά και καυτηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.

«Η άποψή μου για αυτά που συμβαίνουν δεν είναι και τόσο καλή. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν αυτό που ζούμε είναι δημοκρατία ή κάτι άλλο. Έχουν βάλει στο περιθώριο σημαντικές ομάδες του νησιού, όπως για παράδειγμα οι καλλιτέχνες, ενώ μας αναγκάζουν έμμεσα να μη ζωγραφίζουμε ό,τι δεν τους αρέσει», ανέφερε ο καλλιτέχνης για να συνεχίσει: «Επέλεξα να απεικονίσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο επίμαχο σχέδιο, διότι πιστεύω πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το χρήμα και η διαφθορά».

Img 20210427 103842 Scaled
Rpt

Σχετικά με τα σκάνδαλα, ο CRS αναφέρει πως οι σημερινοί κυβερνώντες «έχουν πάει τη διαφθορά στα ύψη, κυρίως με τα “χρυσά” διαβατήρια, πουλώντας τα στον κάθε εγκληματία», ενώ όπως τονίζει «παρ’ όλα αυτά φοβούνται τους φτωχούς και κατατρεγμένους πρόσφυγες οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

«Για ποια δημοκρατία ακριβώς μιλάμε», αναρωτιέται ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, ο οποίος υπογραμμίζει πως είναι άμεση ανάγκη «η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών του».

993C55Bc29855Acc01Fda8B46A178411 A 1

Θέλοντας να σταθεί στο πλευρό των καλλιτεχνών, ιδίως εκείνων της γενιάς του, ο CRS στέλνει το μήνυμα του θάρρους, τονίζοντας πως «το σημαντικότερο “όπλο” που έχουμε στην κατοχή μας είναι η τέχνη και η φαντασία μας και η ίδια η Τέχνη είναι ένα μέσο για ελευθερία και ισότητα».

302822Bb4A945Da8B02Bf77658A24D80 A 1

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.