Οργιάζει το παρασκήνιο για συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο

Έντονο είναι το παρασκήνιο που ξεκίνησε από την Κυριακή το βράδυ, πριν ακόμα από το τελικό αποτέλεσμα των αποτελεσμάτων, αλλά είχαν φανεί ήδη οι τάσεις.

Εις έκαστος εκ των τριών πρώτων υποψηφίων άρχισε τις προσπάθειες για να μαζέψει στη δική του σακούλα όσο περισσότερα κουκιά μπορεί, ενώ άνετος παρουσιάζεται ο Πάφου Γεώργιος, αφού φαίνεται, μέχρι τώρα, να έχει τους περισσότερους υποστηρικτές σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Πάντως το υψηλό ποσοστό αποχής δεν φαίνεται να επηρέασε ή να προβλημάτισε τους περισσότερους συνοδικούς, οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τη διαδικασία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση Αθανάσιου στο «Σίγμα» ότι «ένας λόγος που οι άνθρωποι δεν πήγαν να ψηφίσουν, ήταν γιατί έλεγαν “γιατί να πάω να ψηφίσω, αφού δεν θα ληφθεί υπόψη η ψήφος μου”».

Σημειώνεται ότι μέχρι την Τετάρτη θα μαζευτούν τυχόν ενστάσεις οι οποίες θα παραδοθούν την Πέμπτη από τον έφορο εκλογών στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο. Αφού παρέλθουν οι τρεις μέρες, εντός πέντε ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο. Πάντως ακόμα δεν είναι βέβαιο πότε θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, εάν θα είναι δηλαδή πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.

Οι μέχρι τώρα συμμαχίες

Μέχρι στιγμής έχουν σχηματοποιηθεί ως ένα βαθμό οι συμμαχίες, αλλά απομένουν και μέλη της Συνόδου που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Σημειώνεται ότι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα χρειαστεί 9 ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία) από τις 16 της Ιεράς Συνόδου για να εκλεγεί. Σε περίπτωση που στην πρώτη ψηφοφορία δεν συμπληρωθεί ο αριθμός 9 για έναν εκ των τριών υποψηφίων, τότε θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των πρώτων δύο και Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί και πάλι αυτός που θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έχει 4 ψήφους, τη δική του και τριών επισκόπων, Λήδρας, Αμαθούντος και Νεαπόλεως. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έχει τη στήριξη του Τριμυθούντως Βαρνάβα, Κιτίου Νεκτάριου, Χύτρων Λεόντιου, Αρσινόης Παγκράτιου και Μεσαορίας Γρηγόριου, ενώ ενδέχεται να έχει και την υποστήριξη του Κωνσταντίας Βασίλειου. Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας έχει τη δική του και την ψήφο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν θα συστρατευθεί και ο εκ Κύκκου ορμώμενος Κερύνειας Χρυσόστομος. Εκτός από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο, μένει να τοποθετηθούν οι Κιτίου Νεκτάριος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται πιο κοντά στη φιλοσοφία του Πάφου Γεώργιου και του Κωνσταντίας Βασιλείου.

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy