“Όργιο” παρανομίας με ενοικιάσεις επαύλεων στα παράλια, διαπιστώνει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα πρόταση νόμου η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία μητρώου με τα υποστατικά τα οποία προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω ιστότοπων, δηλαδή με τη γνωστή υπηρεσία Airbnb. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία η δημιουργία μητρώου στοχεύει στο να βοηθήσει το Τμήμα Φορολογία να εξετάσει πως θα φορολογηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία.
Κατά τη συζήτηση του θέματος διαπιστώθηκε ωστόσο ότι πολλά από τα εν λόγω υποστατικά δεν είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΤ ως τουριστικά καταλύματα και ως εκ τούτου δεν τυγχάνουν ελέγχου όσον αφορά μεταξύ άλλων τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι περισσότερες βίλες που ενοικιάζονται στα παράλια, είναι παράνομες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ΚΟΤ κατέθεσε γραπτό υπόμνημα στη Βουλή αναφέροντας ότι χρόνο με χρόνο αυξάνονται οι κατοικίες και τα διαμερίσματα που διατίθενται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Airbnb, αλλά και μέσω άλλων πλατφόρμων (booking.com) ή ιστοσελίδων. Μάλιστα προειδοποίησε ότι το φαινόμενο οδηγεί σ᾽ ένα είδος «παραξενοδοχείας» η οποία συνοδεύεται με φοροδιαφυγή.

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να επανέλθει σε νέα συνεδρία, αφού φαίνεται ότι το θέμα είναι πιο πολύπλοκο απ᾽ ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου περιλαμβάνει και δεύτερο σκέλος το οποίο δίνει την εξουσία στον Έφορο Φορολογίας να τροποποιεί τις χρονικές προθεσμίες υποβολής φορολογικής δήλωσης και καταβολής της αυτοφορολογίας.

Η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι το δεύτερο σκέλος θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, ενδεχομένως σε 15 μέρες, ενώ το πρώτο σκέλος που αφορά τη δημιουργία μητρώου για την υπηρεσία Airbnb, θα συζητηθεί κάνα σε νέα συνεδρία της Επιτροπής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου