Προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ οι ευάλωτοι και για τον ΔΗΣΥ οι τράπεζες

Οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των αναπομπών τις οποίες προτίθεται να αποστείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Βουλή τις επόμενες μέρες, σε σχέση με τις αλλαγές οι οποίες ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος επί του πλαισίου των εκποιήσεων.

Το SMS του Διοικητή της ΚΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε επαφή με πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, σε μία προσπάθεια να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της αποδοχής των αναπομπών του Προέδρου Αναστασιάδη. Μάλιστα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, φέρεται να έστειλε γραπτό μήνυμα SMS προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το οποίο παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρία των πολιτικών αρχηγών.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες από το Προεδρικό αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναπέμψει και τα δύο νομοθετήματα τα οποία σχετίζονται με το πλαίσιο των εκποιήσεων (αναστολή εκποιήσεων για τους δικαιούχους του «Εστία» μέχρι την 1η Οκτωβρίου, και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε ο δανειολήπτης να έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο και να εξασφαλίσει διάταγμα ακύρωσης του πλειστηριασμού σε περίπτωση που δεν τηρήθηκε ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις). Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι αναπομπές δεν θα βασίζονται κυρίως σε αντισυνταγματικές πρόνοιες, αλλά θα γίνεται επίκληση της ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και ότι δεν υπήρξε εκ των προτέρων συνεννόηση με τις Εποπτικές Αρχές και ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου διεμήνυσε εκ νέου χθες ότι θέτει ως προτεραιότητα τη «στοχευμένη και συγκεκριμένη προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, καθώς και την προστασία των μη βιώσιμων δανειοληπτών». Καταλόγισε επίσης βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ επειδή εξέθρεψαν την αυθαιρεσία των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών, άφησαν απροστάτευτους τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, δεν διευκόλυναν καθόλου τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις με τη στήριξη των εισοδημάτων και την ενίσχυση των μισθών, προστάτευσαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τους οποίους έρχονται τώρα να επιβραβεύσουν μέσα από το Σχέδιο Εστία, και άφησαν απροστάτευτη την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην Κύπρο να έχουμε φαινόμενα αστέγων.

Από την άλλη πλευρά ο ΔΗΣΥ, διά του Αβέρωφ Νεοφύτου, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι «στην προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της χώρας μας, αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα». Μάλιστα, ακολουθώντας τη στρατηγική του διαίρει και βασίλευε, επιχείρησε να θέσει διλήμματα λέγοντας ότι δεν πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως «όποιος σε αυτό τον τόπο είναι συνεπέστατος, είναι στο τέλος και ο βλάκας της παρέας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου