Οργιώδες παρασκήνιο με πάρε – δώσε για τον κρατικό προϋπολογισμό

Διχασμένη η ΕΔΕΚ, ενώ ο Λιλλήκας σπρώχνει υπέρ της συνεργασίας με την κυβέρνηση

Οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τον προϋπολογισμό, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένες τις ψήφους του ΔΗΣΥ (18 βουλευτές), της Αλληλεγγύης (2) και του ΕΛΑΜ (2), ενώ παράλληλα πραγματοποιεί παρασκήνιο με τις ηγεσίες ή/και μεμονωμένα στελέχη των κομμάτων ΕΔΕΚ (3), Συμμαχίας (1) και Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (3).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΚ είναι διχασμένη, αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος βλέπει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, αλλά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κυρίως από τη βάση του κόμματος. Επίσης, με θετικό μάτι βλέπει το ενδεχόμενο υπερψήφισης του προϋπολογισμού ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος μάλιστα επιχειρεί να σπρώξει τη συνεργασία ΕΔΕΚ – Συμμαχίας υπέρ της συνεργασίας με την κυβέρνηση. Ακόμη, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Άγγελο Βότση, ο οποίος επιχειρεί να σπρώξει τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων υπέρ της συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς σημαντικές αλλαγές και κυρίως χωρίς να δοθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία οι φάκελοι για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο παρασκήνιο και σε διαδικασίες πάρε – δώσε.

«Αυταρχισμός, αλαζονεία και ετσιθελισμός γκρέμισαν τις γέφυρες επικοινωνίας»

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα ΑΚΕΛ (16 βουλευτές), ΔΗΚΟ (7), Οικολόγοι (2) και Ανεξάρτητοι (1) επιμένουν στην ανάγκη για αλλαγή της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού, αλλά και στην ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας και στην κάθαρση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας την όψιμη πρόσκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου για διάλογο και τις απειλές για στάση πληρωμών, υπέδειξε προς την κυβερνητική πλευρά ότι «αντί να αναλώνεται σε θεατρινισμούς και κινδυνολογία, θα βοηθούσε αν συμπεριφερόταν επιτέλους με την οφειλόμενη σοβαρότητα». Υπενθύμισε εξάλλου ότι «ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός γκρέμισαν τις γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία». Τόνισε ακόμη ότι «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», προσθέτοντας ότι «το ΑΚΕΛ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη ήταν και είναι έτοιμο να συζητήσει». Υπέδειξε ωστόσο ότι ο διάλογος πρέπει να βασίζεται «στη βάση πολιτικών που είναι ωφέλιμες για τον τόπο και το λαό».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επανέλαβε την ανάγκη για «έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση», ενώ έθεσε ως κόκκινη γραμμή τη συμβιβαστική πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όσον αφορά την παράδοση στην Ελεγκτική Υπηρεσία των φακέλων για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy