Το πρώτο τετράμηνο παραδόθηκαν 79.73 χιλ. τόνοι σε σχέση με 79.04 χιλ. πέρσι

Οριακή αύξηση στην αύξηση αγελαδινού γάλακτος δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τετράμηνο.

Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου παραδόθηκαν 79.73 χιλ. τόνοι αγελαδινού γάλακτος, σε σύγκριση με 79.04 χιλ. τόνους την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,9%.

Αυξήθηκε φέτος η περιεκτικότητα λίπους, αλλά και πρωτεΐνης

Σημειώνεται ότι το γάλα το οποίο παραδόθηκε φέτος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους (4,08% έναντι 3,87% πέρσι – αύξηση 5,4%), αλλά και υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης (3,61% έναντι 3,50% πέρσι – αύξηση 3,1%). Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 79.73 χιλ. τόνους γάλακτος οι οποίοι παραδόθηκαν φέτος, οι 37.99 χιλ. τόνοι αξιοποιήθηκαν για σκοπούς παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (ποσοστό 47,6%). Συγκριτικά, πέρσι από τους 79.04 χιλ. τόνους αξιοποιήθηκαν για σκοπούς παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων 38.87 χιλ. τόνοι (ποσοστό 49,2%).

Από τους 37.99 χιλ. τόνους που αξιοποιήθηκαν φέτος για παραγωγή προϊόντων οι 34.34 χιλ. μετατράπηκαν σε γάλα κατανάλωσης (έναντι 35.40 χιλ. τόνων πέρσι – μείωση 3%), ενώ 1.18 χιλ. τόνοι αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή κρέμας γάλακτος για άμεση κατανάλωση (έναντι 0.89 χιλ. τόνους πέρσι – αύξηση 32,6%).

Επίσης, 2.39 χιλ. τόνοι αξιοποιήθηκαν για οξινισθέντα γάλατα (έναντι 2.50 χιλ. πέρσι – μείωση 4,4%), ενώ 0.08 χιλ. τόνοι αξιοποιήθηκαν για παραγωγή τυριών αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα (χωρίς μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου