Στις 2 Νοεμβρίου καθορίστηκε η ημερομηνία εξέτασης και τελικής τοποθέτησης των δήμων σχετικά με το προσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε συνεδρία της προηγούμενης Τρίτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων αποφάσισε όπως θέσει τελεσίδικα προς έγκριση το προσχέδιο, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία θα γίνει και εκτενής παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί προς τα μέλη της όπως κάνουν αποδεκτή την πρόταση, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους.

Τα μόνα σημεία που δεν ικανοποιούν απόλυτα την Ένωση Δήμων είναι η μη αποδοχή ένταξης των βιοτεχνικών ζωνών υπό την αρμοδιότητα των δήμων, αφού ΟΕΒ και ΚΕΒΕ δεν έκαναν αποδεκτό κάτι τέτοιο. Επίσης δεν τους αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους το γεγονός ότι για να μπορούν να ασκούν κοινωνική πολιτική και πλήρη υγειονομικά καθήκοντα θα πρέπει να αποδείξουν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ότι είναι ικανοί να πράξουν κάτι τέτοιο.

Ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη Γενική Συνέλευση είναι το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την όποια συνένωση. Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφαση Συνέλευσης ορίστηκε ως αίτημα της Ένωσης Δήμων η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετο τον Υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, το προσχέδιο σε γενικές γραμμές τούς αφήνει ικανοποιημένους. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη δημιουργία υπερδήμων «καθώς θα μας οδηγήσει στο άλλο άκρο».

Γιάννης Κακαρής