Όριστηκε για τις 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Την πραγματοποίηση συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η παρούσα συγκυρία υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στη βάση της επίλυσης των διαφορών.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Όπως υπογράμμισε, «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού».

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της συνάντησης, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι στις 13 Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

«Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας ότι με την ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα, με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύει και πάλι την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε ανεξάρτητου Κράτους».

«Αποδεικνύει την αξιοπιστία και τη σύμπλευσή της με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η Ελλάδα έχει λάβει «από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση [….] ότι λογικές αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε λεπτομερώς και στις πέντε επιχειρήσεις ασφαλούς απομάκρυνσης ανθρώπων από δοκιμαζόμενες πόλεις της Ουκρανίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και των Προξενικών Αρχών της χώρας. Για την πρώτη εξ αυτών των επιχειρήσεων –την επιχείρηση «Νόστος 1»– ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι αφορούσε την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στο ζήτημα της άφιξης προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι από την αρχή του πολέμου έχουν έρθει στην Ελλάδα 5.421 πρόσφυγες.

«Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου», επισήμανε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.