Οριστική απώλεια 2 εκατ. αεροπορικών θέσεων – Επαφές με αεροπορικές και προσπάθεια αναπλήρωσης

Βέβαιος και απαισιόδοξος ότι οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα είναι ολοκληρωτικές για φέτος εμφανίστηκε χθες ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Στο περιθώριο επίσκεψής του στην περιοχή Πρωταρά για να επιθεωρήσει τις εργασίες αναβάθμισης της λεωφόρου Κάππαρη και βρισκόμενος στην κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή του τόπου, ο Γιάννης Καρούσος έκανε δηλώσεις για τον τουρισμό και δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για αλλαγή σκηνικού σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία δηλώνοντας ότι έχουν χαθεί οριστικά 2 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις, οι οποίες ήταν διαθέσιμες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να αναπληρωθούν οι απώλειες με επαφές με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Στόχος, σημείωσε, είναι να πειστούν οι αεροπορικές εταιρείες είτε να αυξήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα, είτε κάποιες που έχουν βάση στην Κύπρο να ενισχύσουν τη βάση τους με επιπλέον αεροπλάνα.

Παρά τη βεβαιότητα για την οριστική απώλεια των αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος από την άλλη ότι μπορεί να αναπληρωθεί σημαντικό μέρος της απώλειας στηρίζοντας την αισιοδοξία του στο ότι υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις και αγορές. Χρειάζεται, όπως είπε, συλλογική προσπάθεια από την κυβέρνηση και τους τουριστικούς φορείς για να αυξηθεί η πληρότητα των πτήσεων που υπάρχουν. Ως παράδειγμα παρουσίασε νούμερα σύμφωνα με τα οποία το 2019 υπήρχαν 150 διαθέσιμοι προορισμοί από και προς την Κύπρο και το 2021 ο αριθμός ανέβηκε στους 158 προορισμούς, αλλά μετά τον κορονοϊό. Αυτό, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούσο, δείχνει ότι υπάρχουν επιλογές για να αναπληρωθεί το κενό που προκύπτει. Η κυβέρνηση, σημείωσε, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει συνδεσιμότητα και από κει και πέρα όλοι πρέπει να συμβάλουν ώστε οι πτήσεις να έχουν υψηλή πληρότητα.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος κάνοντας λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από την Αγγλία και χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση εκτιμώντας ότι αν ο πόλεμος δεν γενικευθεί, θα υπάρξουν πολύ καλοί ρυθμοί. Επί τούτου, άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι πρέπει να είναι προσεκτική η στάση μας απέναντι στους Ρώσους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες και πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο.

 

Για τη λεωφόρο Κάππαρη
Σε ό,τι αφορά τη λεωφόρο Κάππαρη, ο Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι γίνεται πλήρης αναβάθμιση ενός οδικού δικτύου τριών χιλιομέτρων περίπου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα πρότυπα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με στάσεις λεωφορείων, ποδηλατόδρομους, πλατιά πεζοδρόμια και μάλιστα με αναβαθμισμένο υλικό ώστε να συνάδει και να προσφέρει καλύτερη εμπειρία στον τουρισμό.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.