Οριστική λύση για εκρίζωση της Ηπατίτιδας Β και Γ

Στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.  • 350 με 500 άτομα – χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών μολύνονται κάθε χρόνο από τους ιούς της Ηπατίτιδας B και Γ και του HIV και χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας
  • Νευραλγικής σημασίας η δημιουργία σύγχρονου Ηπατολογικού Κέντρου για διευκόλυνση της αποκατάστασης των πασχόντων και ενίσχυση της εξαιρετικής βοήθειας των γιατρών στους ασθενείς 

Μια διαρκής μάχη. Κι ένας διαρκής αγώνας. Για αντιμετώπιση της ηπατίτιδας. Για πρόληψη της ασθένειας. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν.

Σε τροχιά εξάλειψης βρίσκεται ο ιός της Ηπατίτιδας Β και Γ. Αυτό εκτιμούν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Ελέγχου Μεταδοτικών Νοσημάτων. Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης στους τομείς της πρόληψης και φροντίδας των ασθενών, οι αρμόδιοι καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες πάταξης του ιού της ηπατίτιδας.

Η Κύπρος, ως μέλος του Οργανισμού, έχει αποδεχτεί τη μέθοδο εκρίζωσης της ασθένειας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δικαιώνει και το Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», ο οποίος, από την ίδρυσή του, το 2015, δίνει μάχες για ποιοτικότερη ζωή των πασχόντων και αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Με τις εκδηλώσεις και εκστρατείες του ο Σύνδεσμος κατάφερε και ευαισθητοποίησε, επί του θέματος, τους αρμοδίους. Και την κυβέρνηση, η οποία, έστω και την υστάτη, κινείται πρόσω ολοταχώς για υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου εκρίζωσης του ιού της Ηπατίτιδας Β και Γ.

Hepatitis_660

Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, αφού η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη σοβαρότητα του προβλήματος. Υπέγραψε το στρατηγικό πλάνο εκρίζωσης της Ηπατίτιδας Β και Γ του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας του 2015. Για να φτάσει, ωστόσο, στο τελικό στάδιο και να εφαρμοστεί το στρατηγικό πλάνο, πρέπει να εγκρίνει η Βουλή τη δημιουργία του στρατηγικού σχεδίου.

Ο παθολόγος και εξειδικευμένος στο ήπαρ, Πέτρος Κατσιολούδης, τόνισε πως «εντός των επόμενων μηνών θα δημιουργηθεί Εθνική Επιτροπή για τις Ηπατίτιδες Β και Γ, η οποία θα απαρτίζεται από πολλά μέρη όπως υπουργεία, φυλακές, Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, μη κυβερνητικοί οργανισμούς και πανεπιστήμια. Αυτό είναι εξάλλου και το στρατηγικό σχέδιο που υιοθέτησε η Ε.Ε.»

Ηπατίτι-Α-Β-Θετικό-Ιών-56239202

Η συμβολή της Αρχής Απεξαρτήσεως στην εν λόγω προσπάθεια ήταν σημαντική, λέει ο γιατρός. Με μελέτες που έκανε τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει τη μεγάλη διάσταση του προβλήματος της μετάδοσης του ιού. Όπως καταγράφει η Αρχή, 350 με 500 άτομα-χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών μολύνονται κάθε χρόνο από τους ιούς της Ηπατίτιδας B και Γ και του HIV και χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας.

Φάρμακα από… χρυσό

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης είναι το ζήτημα των «παρασκευασμένων από χρυσό» φαρμάκων για την Ηπατίτιδα Γ, καθώς οι ασθενείς που χρειάζονται άμεσα το φάρμακο, για την αποθεραπεία τους, πρέπει να πληρώσουν από €40.000-€60.000 για να το πετύχουν. Γεγονός που δεν αφήνει άλλη επιλογή στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, από το να διαπραγματευτεί με τις ευρωπαϊκές εταιρείες-προμηθευτές των φαρμάκων στην Κύπρο για δραματική μείωση των τιμών τους.

2D6E054Ac82934D489C58Cc8399A1628Hepatitis

 

Έχει στα χέρια του πραγματικούς αριθμούς, αφού γνωρίζει σε πόσους ανθρώπους πρέπει να παρέχει τα φάρμακα. Εξάλλου αυτή την τακτική εφάρμοσαν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία και πλέον η τιμή των φαρμάκων ανέρχεται στις €6.000-€7.000, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές μικρότερη. Η μελέτη της Αρχής Απεξαρτήσεως,σύμφωναμε τον κ. Κατσιολούδη, «διευκολύνει το έργο του Υπουργού Υγείας να διαπραγματευτεί με τις εταιρείες, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε πιο χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Δίνει δύναμη ουσιαστικά στο εθνικό σχέδιο για να κτίσουμε γερά θεμέλια στη νέα αρχή που προσπαθεί να γίνει». Για τους ασθενείς της Ηπατίτιδας Β είναι πιο ευνοϊκά τα δεδομένα και οι συνθήκες, αφού τα φάρμακα είναι σαφέστατα φτηνότερα και όπου και όποτε χρειαστεί χορηγούνται από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

 

Κλειδιά πρόληψης

Ως κλειδιά πρόληψης και αντιμετώπισης της ηπατίτιδας, ο γιατρός Πέτρος Κατσιολούδης αναφέρει πέντε πυλώνες.Πρώτον: ο εμβολιασμός όλων των νεογέννητων, ενέργεια την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει από το 1990. Δεύτερον: η πρόληψη της μετάδοσης από μητέρα σε παιδί. Όταν εντοπίζεται μία μητέρα θετική στην Ηπατίτιδα Β, πρόσθεσε ο γιατρός, «τότε αμέσως μόλις γεννηθεί το παιδί της, του χορηγούνται ειδική σφαιρίνη (HBIG) και εμβόλιο και έτσι μειώνεται θεαματικά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού (προστασία >90- 95%)». Ο εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα Β περιλαμβάνει τρία στάδια.

Το πρώτο εμβόλιο γίνεται εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου,το δεύτερο σε ένα μήνα και το τρίτο μετά από έξι μήνες. «Αυτά τα εμβόλια δημιουργούν κάλυψη, ανοσία εφόρου ζωής. Τα αντισώματα για την Ηπατίτιδα Β ελέγχονται κάθε 10-15 χρόνια και αν χρειαστεί, μπορούμε να κάνουμε ένα επιπλέον ενδυναμωτικό εμβόλιο».

Η ασφάλεια του αίματος είναι ο τρίτος πυλώνας, καθώς ηπατίτιδα και HIV μεταδίδονται και μέσω του αίματος. Η Κύπρος, από την περίοδο 1990-1994, λαμβάνει και αυτά τα μέτρα. Ο υπ’ αριθμόν τέσσερα άξονας πρόληψης και αντιμετώπισης της Ηπατίτιδας Β και Γ συμπληρώνει τον προηγούμενο, καθώς είναι η μείωση της εμφάνισης του ιού στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μετάδοση μέσω του αίματος. «Από πέρσι τοποθετούμε μηχανήματα στο παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στην Πάφο, στη Λάρνακα, τα οποία δίδουν πακέτα με σύριγγες, προφυλακτικά, λιπαντικά και ενημερωτικό υλικό για την προφύλαξη».

Ο τελευταίος άξονας είναι ο εντοπισμός και η θεραπεία των αρρώστων από Ηπατίτιδα Β και ειδικότερα από την Ηπατίτιδα Γ. «Τον τελευταίο άξονα έχουμε αρχίσει να τον υλοποιούμε στην Κύπρο από την ανακάλυψη των νέων άμεσα δρώντων αντιικών φαρμάκων τα οποία ανακαλύφθηκαν το 2014. Πρόκειται για καινοτόμα θεραπεία, η οποία επιφέρει ίαση. Αποθεραπεύει την Ηπατίτιδα Γ σε ποσοστό 95-98%, δηλαδή θεραπεύει σχεδόν τους πάντες. Αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα. Το κόστος για κάθε θεραπεία ανέρχεται μεταξύ €60.000-€80.000».

 


 

Η «αθόρυβη νόσος»

Η μη εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων είναι η παγίδα που κρύβει η ηπατίτιδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάσχοντες να μην γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί ή αργά να το καταλαβαίνουν. Ως εκ τούτου, η ΓΓ του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», Γιαννούλα Κουλλά, στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη πρόληψης. Η κ. Κουλλά απονέμει τα εύσημα στους γιατρούς για το έργο τους, αλλά και για τις συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης και αναβάθμισης του Ηπατολογικού Κέντρου, που στέλλουν αισιόδοξα μηνύματα για το άμεσο μέλλον. Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση πως σύντομα θα βρεθούν και τα χρήματα για τη δημιουργία του νευραλγικής σημασίας σύγχρονου Ηπατολογικού Κέντρου για διευκόλυνση της αποκατάστασης των πασχόντων και ενίσχυση της εξαιρετικής βοήθειας των γιατρών στους ασθενείς.

Της Χρυστάλλας Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.