Οριστικός αποκλεισμός της ΑΗΚ από ΑΠΕ – Αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρισμού και ευνοείται η αισχροκέρδεια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, επανέρχονται στις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρισμού και της απόφασης της ΡΑΕΚ και μιλούν για «δήθεν δημόσια διαβούλευση, με σκοπό τον οριστικό αποκλεισμό της ΑΗΚ από ΑΠΕ».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ κάνουν λόγο για προπέτασμα καπνού σε μια απέλπιδα προσπάθεια από πλευράς της ΡΑΕΚ στο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το φιάσκο που θα προκύψει σύντομα από τη λειτουργία της περιβόητης αγοράς, για την οποία φαίνεται να έπεισε και πολιτικούς ότι θα φέρει φθηνότερο ηλεκτρισμό, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον της ΑΗΚ. Επικρίνουν επίσης τη ΡΑΕΚ για απαράδεκτη απόφαση, η οποία καλύπτεται κάτω από το μανδύα της δήθεν δημόσιας διαβούλευσης και η οποία συγκρούεται με θεμελιώδεις αρχές δίκαιης μεταχείρισης.

Οι ΕΠΟΠΑΥ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ θέτουν ερωτήματα σε σχέση με την απόφαση της ΡΑΕΚ και ζητούν απαντήσεις δημόσια. Διερωτώνται αν όταν το κράτος έθεσε χρονοδιαγράμματα για επίτευξη στόχων, όσον αφορά τις ΑΠΕ, δόθηκε η εντύπωση ή αντιλήφθηκε ότι η ΑΗΚ πρέπει να εξαιρεθεί από αυτή την προσπάθεια, καθώς επίσης αν μπορεί να πει στους καταναλωτές αν είχε εντοπίσει υπερκέρδη από παραγωγούς ΑΠΕ και αν ναι τι έπραξε. Καλείται επίσης η ΡΑΕΚ να τεκμηριώσει την απόφασή της να εμποδίσει την ΑΗΚ να δραστηριοποιηθεί σε έργα ΑΠΕ. Γιατί η ΡΑΕΚ ενώ δεν είχε το δικαίωμα, καθ’ υπέρβαση εξουσίας και παράτυπα, επέβαλε στην Αρχή Ηλεκτρισμού να μην προχωρήσει στο άνοιγμα φακέλων διαγωνισμού για εξεύρεση γης για δημιουργία έργων ΑΠΕ; Καλείται ακόμη να δώσει λογική εξήγηση γιατί έχουν στερήσει και το δικαίωμα να αγοράζει η ΑΗΚ από ανεξάρτητους παραγωγούς.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αναφέρουν ότι έγκαιρα είχαν υποδείξει ότι το μοντέλο αγοράς που προωθείτο στην Κύπρο ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει σε ένα μικρό και απομονωμένο σύστημα, γιατί αυτό αφορούσε μεγάλα κράτη, διασυνδεδεμένα μεταξύ τους και με πλουραλισμό στις πηγές ενέργειας. Νοουμένου ότι η φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ είχε και έχει προτεραιότητα διείσδυσης στο σύστημα, θα έπρεπε, καταλήγουν οι συντεχνίες, να υπάρξει μια λελογισμένη διαχείριση που να αποδίδει τα δέοντα στους παραγωγούς, προσθέτοντας πως «αντίθετα, το μοντέλο αγοράς οδηγεί στο να αποζημιώνονται τα ΑΠΕ στο κόστος της Συμβατικής Παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή ηλεκτρισμού σε σημείο που να ευνοείται η αισχροκέρδεια, τόσο από τους ανεξάρτητους παραγωγούς, όσο και από την ΑΗΚ».

 

 

Λογιστικός και λειτουργικός διαχωρισμός
«Για να εκλείψει οποιαδήποτε υπόνοια νόθευσης της ανταγωνιστικής αγοράς, η ΑΗΚ προχώρησε στον Λογιστικό και Λειτουργικό Διαχωρισμό των Δραστηριοτήτων της». «Εμείς», αναφέρουν οι συντεχνίες της ΑΗΚ, «συνηγορήσαμε στην ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και ευσυνείδητα και έγκαιρα συνδέουμε τους ανεξάρτητους παραγωγούς στα δίκτυα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.